Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Varis risikerer ny doping-straff

Finsk langrennsjente ikke til OL.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den finske langrennsløperen Kaisa Varis ble overraskende ikke tatt ut til den finske OL-troppen til Torino. Nå risikerer hun ny dopingstraff, melder nyhetsbyrået ANB.

Grunnen er at hun beskyldes for å ha uteblitt fra to dopingkontroller. Den finske antidopingkomiteen har, ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter, bedt Varis og det finske skiforbundet forklare hvorfor hun ikke møtte til avtalt tid ved to testtilfeller i januar.

Skiløperen avla sine prøver ett døgn for sent. I 2003 ble Varis tatt for bruk av det forbudte stoffet EPO, og fikk to års utestengning fra alle konkurranser.

Kan straffes

For å spore EPO må testene gjøres samme dag som dopingmiddelet inntas. Ifølge Jari Piirainen i det finske skiforbundet har ikke Varis med vilje holdt seg unna testene, men han kan ikke forklare hvorfor dopingtesterne ikke fikk tak i henne.

Om en idrettsutøver ikke møter til dopingkontroll, kan det få samme straffefølger som om utøveren skulle avsløres for dopingmisbruk.

Manchester United-spilleren Rio Ferdinand ble utestengt for å ha latt være å møte opp til dopingkontroll i 2003.

Kjente til saken

LEI SEG: Kajsa Varis ble utestengt i to år etter å ha testet positivt på EPO under ski-VM i 2003. Nå er hun tilbake i skisporet, men kommer ikke til OL og er igjen dopingmistenkt. Foto: EPA/Scanpix
LEI SEG: Kajsa Varis ble utestengt i to år etter å ha testet positivt på EPO under ski-VM i 2003. Nå er hun tilbake i skisporet, men kommer ikke til OL og er igjen dopingmistenkt. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Det vakte reaksjoner da Varis ikke ble tatt ut i OL-troppen til Torino. Flere medier i Finland mener medaljesjansene på kvinnestafetten svekkes uten henne.

Den finske olympiske komiteen mistenkes for å ikke ville ha med Varis på grunn av gamle dopingsynder.

Treningssjef i den finske olympiske komité, Kari Niemi-Nikkola, bekrefter ovenfor DN at han kjente til at Varis uteble fra tester da uttaket ble gjort, men at det ikke påvirket beslutningen om hvem som fikk OL-billetter.

GLAD: Kajsa Varis slik finnene helst vil se henne. Her går hun jublende over mål i Finlands stafettseier i Trentino 15. januar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!