LEGGER OPP: Petter Northug har gått sitt siste skirenn på toppnivå. Foto: Bildbyrån
LEGGER OPP: Petter Northug har gått sitt siste skirenn på toppnivå. Foto: BildbyrånVis mer

Petter Northugs varme side

Varm Northug-gest overrasket Holund: - Den så jeg ikke komme

Hans Christer Holund forteller at det er menneskelige sider ved Petter Northug som ikke har kommet godt nok fram i media. En gest Northug gjorde i fjor, overrasket Holund stort med positivt fortegn.

Petter Northugs eventyrlige langrennskarriere er over. I går ble han hyllet som en pioner og sportens største gjennom tidene fra en rekke hold, ikke minst i Norge og i Sverige.

Mosvik-ekspressen endret langrennssporten. Ingen har engasjert mer på godt og vondt, men mest godt, sier Emil Jönsson Haag til Dagbladet.

Altså svensken som Northug omtalte som «Emil Treigson» overfor Dagbladet for to år siden, før Northug la til at han rangerte både Emil Iversen, Emil Hegle Svendsen og Emil i Lønneberget over svensken, for de hadde i hvert fall prestert.

Svært mange har storkost seg over trønderens humor og fargerike innslag i langrennssporten, men noen ganger tråkket han medmennesker på tærne.

Det ble blant annet mye bråk da Northug hengte ut flere lagkompiser i et instagram-innlegg etter å ha bli vraket til fjorårets verdenscupåpning i Kuusamo.

- God lagspiller

MENNESKELIG ROS: Hans Christer Holund mener Petter Northug er en herlig person. Foto: Bildbyrån
MENNESKELIG ROS: Hans Christer Holund mener Petter Northug er en herlig person. Foto: Bildbyrån Vis mer

Det er for lengst tilgitt, forteller de nevnte landslagsutøverne til Dagbladet.

VM-kongen fra Falun har imponert sine lagkamerater på det personlige plan etter comebacket på landslaget denne sesongen.

- Jeg synes Petter har vært en god lagspiller og vært med på å spille oss på laget bedre. Han har vært en flink og en hyggelig kar. Det har ikke vært noen sure miner eller dårlig stemning, sier Sondre Turvoll Fossli, som var blant dem som ble nevnt i instagram-innlegget, til Dagbladet.

- Petter kom inn på landslaget på en veldig god måte, ikke minst sosialt, supplerer Finn Hågen Krogh.

Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund var også blant navnene som ironisk ble kalt mesterskapsløpere med X-faktor i Northugs post.

Det ble til slutt en selvoppfyllende profeti da Krüger ble olympisk mester allerede på åpningsdistansen 30 kilometer fellesstart med skibytte og fikk med seg nettopp Holund på pallen til trippelt norsk.

HYLLES: Petter Northug hylles etter at han onsdag offentliggjorde at han gir seg som langrennsløper. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

Krüger fulgte opp med sølv på 15 kilometer fristil og stafettgull og kom hjem med en medaljefangst som bare Johannes Høsflot Klæbo kunne matche og overgå.

I dag ler både Northug og landslagskompisene av det, selv om det var temperatur på samme tid av i fjor.

Hans Christer Holund skryter nå av Northugs menneskelige egenskaper. Holund er en av de som virkelig har fått erfare 32-åringens varme side - en side som kanskje har blitt underkommunisert i skyggen av de utallige stikkene, de frekke kommentarene og fyllekjøringen i 2014.

- Petter er en herlig person

Den varme siden til Northug, som i går altså offentliggjorde at han la opp, behøver også å komme fram:

SKUFFET: Northug forteller om sine største nedturer i skisporet, men det er en spesiell hendelse som trønderen fremdeles ikke har lagt bak seg. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

Holund tar oss med tilbake til VM i Lahti i 2017. Northug har friplass som tittelforsvarer på sprinten og femmila, men er også med i Norges hovedtropp og aktuell for flere distanser.

Så velger sportens største stjerne plutselig å gi fra seg plassen til reserven Holund.

- Jeg hadde slitt mye med skader i forsesongen, men hadde god formstigning og leverte et palløp i generalprøven i Otepaa, etter at jeg ikke hadde blitt inkludert i VM-troppen. Jeg sa ikke noe om at jeg burde bli etterinnkalt og forventet ingenting, men plutselig tok Petter selv initiativ til å gi fra seg sin plass i VM-troppen og ga den til meg, forteller Holund til Dagbladet.

- Han sa at han ville konsentrere seg om sprint og femmil og ville gi rom for at jeg kunne komme inn i troppen. Petter behøvde ikke å gi meg den sjansen, men han gjorde det helt av seg selv, uten at jeg hadde spurt.

- Den så jeg ikke komme

Holund ble svært overrasket over den hyggelige gesten.

- Den så jeg ikke komme. Petter trengte ikke å gjøre det. Jeg ble overrasket og veldig glad. Det var stort gjort. Petter er en herlig fyr, sier kapasitetskongen til Dagbladet.

- Det viser en side som folk flest ikke kjenner til?

- Ja, han er mange sider som ikke kommer fram i media. Petter er en herlig person, mener Holund.

- Hva mister vi nå når Petter legger opp?

- Norge mister en av tidenes beste løpere. Han har vært et forbilde for meg i mange år. På mange måter er det en historie før og etter Petter Northug. Han og Bjørn Dæhlie markerer to skillelinjer i historiebøkene.

Avslutningsfest

Da Dagbladet snakket med Emil Iversen om Northugs karriereslutt forrige måned, varslet han følgende:

- Hvis Petter sier at han skal legge opp, er det bare å planlegge avslutningsfesten, sier Emil Iversen til Dagbladet.

- Du skal ikke prøve å overtale ham?

- Jo, det får jeg prøve på. Men jeg tror ikke det er aktuelt å legge opp før jul. Det er nytt for meg. Det har han ikke sagt til meg i hvert fall.

Dessverre for internasjonal langrenn gjorde han det.

Petter Northugs eventyrlige karriere som langrennsløper er et ferdigskrevet kapittel.

Trolig det mest innholsdrike noensinne.