Varmer opp med vold og doping

VM-galskapen er løs i Bulgaria. Krangling mellom spillere, klubber og landslaget er like vanlig som langpasninger er for Drillos. Midtbanemannen Ilia Gruev er tatt i doping. En tysk journalist hevder at Krassimir Balakov angrep ham på et fly sist uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er ikke realistisk å snakke om fjerdeplass igjen, sier trener Hristo Bonev. Forholdene ligger ikke til rette for et bulgarsk VM-sjokk lik det som rystet verden under USA-VM for fire år siden.

Ethvert landslag på vei til et stort mesterskap ønsker å kunne konsentrere seg bare om fotball. I Bulgaria klarer de ikke det. Treneren har ryddet opp i krangler med flere av spillerne i tide til VM.

Bare for å bli servert nye skandaler.

Da Stuttgart var på vei til finalen i cupvinnercupen mot Chelsea sist uke reiste de på samme fly som tysk presse. En Stuttgart-journalist hadde skrevet en kritisk artikkel om lagets bulgarske midtbanestjerne Krassimir Balakov. Balakov likte ikke artikkelen, og brukte de kraftigste tyske glosene han kan til å forklare det.

For å understreke poenget skal han ha skallet journalisten og fiket til ham et par ganger - alt ifølge journalisten og hans kollega.

Doping-tatt

- Jeg la ikke en hånd på ham, sier Balakov.

- Ingen vet hva som hendte fordi ingen så det. Men Stuttgart velger å tro Balakov, sier klubbens pressetalsmann.

Det forrige sjokket var den testosteron-positive prøven til Ilia Gruev, avlagt i Bulgaria i april. Jugoslavias fotballforbund har utestengt ham, og han risikerer to års karantene.

- Han er uskyldig og jeg vil bevise det. Gruev skal spille i VM-sluttspillet, sier Hristo Bonev.

Det skal neppe Jordan Letsjkov, mannen med den blanke issen som nikket Tyskland ut av USA-VM. Han forlot Besiktas i februar etter en krangel med manager John Toshak. Siden har han ikke spilt fotball.

- Hvis han ikke spiller noe sted, hva er vitsen med å ha ham på landslaget? spør Bonev.

Veteraner vraket

Den skjeggete forsvarskjempen Trifon Ivanov og veteranspissen Emil Kostadinov ble nylig droppet av Bonev før treningskampen mot Marokko i april (2-1 til Bulgaria). Begge er på utlån til CSKA Sofia, men krangler med klubben om lønninger.

- Jeg så Ivanov og Kostadinov i en seriekamp og jeg ble bedrøvet, men jeg har ikke vraket dem fra VM-laget, sa Hristo Bonev da media raste over uttaket.

Bonev kommer heller ikke til å vrake Hristo Stoitsjkov, selv om også han har sett bedre dager. I likhet med Ivanov og Kostadinov er juvelen fra VM-suksessen i 1994 i CSKA for å komme i form. Han brøt åtteårskontrakten med Barcelona i mars. Da var han lei av å sitte på benken.

- Jeg må jobbe hardt for å komme i god form til VM, men jeg tror jeg rekker det, sier Stoitsjkov.

Blomster til treneren

I oppkjøringen inngikk et korttidsvikariat i Midtøsten. For 1,5 millioner kroner spilte han semifinalen og finalen i den saudiarabiske cupen for Al-Nasr. Al-Nasr vant finalen 1-0. Hvem som scoret målet? Gjett én gang!

Selvmotsigelsen Hristo Stoitsjkov har vært dommernes verste venn helt siden han blandet seg helhjertet inn i et slagsmål i den bulgarske cupfinalen som 19-åring. Samtidig er han reine speidergutten på fritida: Han gir fotballutstyr til yngre lag og donerer penger til barnehjem.

Stoitsjkov boikottet landslaget etter at den tidligere landslagssjefen Dimitar Penev ble sparket i 1996. Etter et år angret han. Da reiste han til den nye treneren Hristo Bonevs hjemby Plovdiv og rakte fram en hånd til forsoning. I den andre hånda holdt han en diger blomsterbukett.

Bonev aksepterte umiddelbart Stoitsjkovs frieri. Slike solskinnsepisoder er dessverre ikke hverdagskost i Fotball-Bulgaria.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer