Varmt kyss før iskald innspurt

I natt møtte en svært overrasket Robert Sørlie sin samboer Elin Pedersen i løypa, drøyt 100 km fra mål, i hundeløpet «Iditarod 2003». Om noen timer går han inn til seier. Dagbladet.no følger løpet.

Les tidligere saker om Roberts løp

Sørlie kjemper i teten

Overrasker samboeren på målstreken

Sørlie mister tid og bikkje

Øker forspranget i Alaska

NOME/OSLO (Dagbladet.no): Løpet i Alaska er avgjort, med mindre noe helt uventet skulle skje med Robert Sørlies spann. Han gikk ut på siste etappe med en ledelsen på halvannen time foran Ramy Brooks. Det bør være umulig å ta igjen dette i sporet om Sørlies hunder holder et normalt tempo. I Nome forbereder folk seg på den store folkefesten. Flere tusen mennesker er allerede samlet i målområdet.

Dagbladet.no mottok i formiddag en e-post fra støtteapparatet til Ramy Brooks. Der skriver de at de skal hilse fra Brooks og si gratulerer med seieren til Robert.

- Gratulerer Robert. Det norske folk bør være stolte av sin nye mester.

Tårer og varme kyss

Robert Sørlies samboer, Elin Pedersen (41) kom til Nome i går kveld. Nyheten om at hun skulle overraske mannen sin på målstreken ble etterhvert kjent og arrangørene fryktet at overraskelsen skulle lekke ut og Robert få greie på det hele.

Da stilte Alaska Airlines opp med et småfly som fløy Elin Pedersen ut til White Mountain, siste hvilested for hundekjørerne før mål.

- Da han fikk se Elin ble han helt satt ut. Han var kjempeoverrasket og hadde ingen anelse om at hun ville være der, sier Yngve Fagerli på telefon fra Nome til Dagbladet.no. Han beskriver hele situasjonen som svært romantisk med tårer og greier.

Robert Sørlie og Elin Pedersen har vært sammen i 23 år. Dee har to sønner sammen på 15 og 18 år. De er igjen i Norge.

- Er dere sikre på seier nå?

- Ja, men selvsagt kan jo noe skje, men jeg tviler på det, sier Fagerli.

I målområdet er alt klart for å ta i mot 45-åringen fra Norge. Blant annet har arrangørene hengt opp det norske flagget over målstreken.

Sovnet i fart

Det siste døgnet har bydd på mer dramatikk enn noen hadde ventet på forhånd. Da Robert Sørlie og Ramy Brooks gikk ut med to minutters mellomrom fra Elim i går ble plutselig det 1800 km lange løpet en tett kamp mann mot mann, hund mot hund.

nettsida til Ramy Brooks forteller amerikaneren at han ble innhentet av Sørlie etter rundt 30 minutter. Da Sørlie kom opp på siden av ham spurte nordmannen om han ikke snart var trett og utslitt.

- Det nærmer seg, svarte Brooks.

Amerikaneren, som ble nummer to i løpet i fjor, har kjørt alt hva remmer og tøyler kunne holde de siste døgnene. Han har droppet å hvile på to kontrollposter, og på den måten klarte han å hente inn nordmannens to timer lange forsprang. Men hardkjøret har hatt sin pris. Hundene har ikke fått den hvilen eller maten de trenger og det straffet seg til slutt. Brooks var til slutt så sliten at han duppet av i sleden mens hundene løp. Da han våknet visste han ikke hvor han var eller hvor langt hundene hadde løpt.

Et vakkert syn

Da Sørlie passerte Brooks kom følelsene. Han var ikke lei seg, men helt stum av beundring.

- Det var et utrolig syn å se Sørlie passere meg og dra fra meg bortover sporet. Jeg har ikke ord for det. Det var artig å oppleve prestasjonen til Sørlie, sier Brooks på sine hjemmesider.

Traff samboeren

Rober Sørlie ble svært overrasket da han kom inn til White Mountain, den siste hvileposten i løpet. Der dukket nemlig hans samboer Elin Pedersen opp. Hun dro spontant fra Norge tirsdag for å overraske mannen sin. Det ble et hyggelig møte i Alaska, og svært inspirerende for Robert på de siste 123 kilometerene.

Da Dagbladet snakket med Elin Pedersen før avreise til USA sa hun at hun skulle kaste seg om halsen på mannen sin når hun traff han. Det gjorde hun sikkert i natt.

Når Robert Sørlie går i mål i Nome i Alaska litt senere i dag, blir han den første ikke-amerikaneren som noensinne vinner «Iditarod». Løpet regner for å være det hardeste hundesledeløpet i verden. Med seier i Alaska vinner også Robert Sørlie sammenlagt verdenscupen langdistanse. Førstepremien er nærmere en halv million kroner, og en bil verdt rundt 400 000 kroner. I tillegg kan Robert Sørlie vente seg sponsorkontrakter verdt millioner for de neste årene.

<B>UT PÅ SISTE ETAPPE: Robert Sørlie vinker til de frammøtte i det han legger ut på siste etappe inn mot Nome i natt norsk tid. Når han kommer i mål blir han historisk.
IMPONERT:</B> Konkurrenten Ramy Brooks har nesten ikke ord for Robert Sørlies innsats. Her fra siste stopp før Nome.
KJÆRLIG OMTANKE: Hundene til Robert Sørlie får all mulig behandling for å kunne yte best mulig i sporet. Potene holdes varme når dyrene hviler og de smøres med babykrem for ikke å bli såre.