Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Varmt og trått

Sommerværet fortsetter i Sotsji-fjellene. Det samme gjør problemene med å finne riktig par ski.

 VRIENT I SOLA:  Smøresjef Knut Nystad og gjengen hans har ekstreme utfordringer i sommerværet i Sotsji. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet.
VRIENT I SOLA: Smøresjef Knut Nystad og gjengen hans har ekstreme utfordringer i sommerværet i Sotsji. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I GÅR var det skitrøbbel i løypa for flere av de største norske OL-håpene:

•• Emil Hegle Svendsen trodde han gikk fort, men tok feil.
•• Heidi Weng hadde valgt et skipar med alt for lite klister.
•• Therese Johaug glapp så mye i motene at hun aldri fikk skikkelig kontakt med tidene til Charlotte Kalla.

Til sammen blir det litt for mange bom til et team som er godt rustet til å få til det meste. Likevel kan vanskene fortsette når sommervarmen er tilbake i Sotsji-fjellene i dag.

For dette er vrient. Både å finne riktige ski og vurdere om det egentlig er kroppen eller skiene som sliter.

DET vanskeligste er de individuelle forskjellene som kommer når de rent fysiske utfordringene blir ekstreme. Både Marit Bjørgen og Therese Johaug har en tendens til å tippe framover i klassisk og miste litt av trykket i frasparket idet de blir slitne. Det skjedde nok i går der forøvrig Justyna Kowalczyk også gjennomførte et teknisk meget bra løp. Så snakket da heller ikke Marit og Therese om dårlige ski etter løp, men om for mye melkesyre. Det er lov å være sliten.

Akkurat det kjente ikke Emil Hegle Svendsen:

- Jeg følte at jeg gikk veldig bra, så jeg er overrasket over at jeg er så langt bak, sa han til Dagbladet etter å ha blitt distansert med 63 sekunder i rent langrennstid i forhold til ellers jevngode Martin Fourcade.

EMILS problem er likevel at dette var det første OL-rennet med den fine følelsen. To ganger før har han kjent at kreftene ikke har strukket til.

Da smøreteamet testet Emils par rett etter løpet, oppdaget de dårlig glid i de lengste nedkjøringene. Samtidig tydet analysene på at skiene i andre partier av løypa var ganske normale. Selv ren glidsmøring til fristilen opplever altså tydelige variasjoner fra parti til parti i løypa selv om temperaturforskjellene på kveldstid Sotsji ikke har vært så store.

FOR et par sesonger ble norsk eliteidrett skjemmet av en av sine tåpeligste krangler. Da nektet skismørerne i skiskyting å samarbeide med kollegaene i langrennsteamet. Den uenigheten er det ryddet opp i. Før Sotsji-OL har alt smurningsarbeidet vært koordinert av Olympiatoppen under Knut Nystad, bror til langrennstrener Trond.

Det er i det hele tatt svært familiært rundt de norske smørebodene i Sotsji. Om Emil Hegle Svendsen ikke er fornøyd med skiene, må han klage til storebror Morten. Han overtok som sjef for skiskytternes smurning sist vår. Ifølge Emil gir det i praksis enda en sjef:

- Det blir jo stor fallhøyde i familien Svendsen. Jeg skal forsvare OL-gull og han en sjefsjobb som smører. Det blir spennende å se hvem som får den første telefonen fra mor hvis det går skikkelig galt, fleipet Emil før avreisen til Sotsji.

DETTE er fortsatt en fleip. Foreløpig har det ikke skjedd noe med de norske skiene i OL som nødvendiggjør en slik telefon. Akkurat som Kowalczyk med akkurat de samme smøreressursene som det norske laget helt naturlig skaffer seg gode ski, synes det fortsatt som det mer er kropp enn glid som gjør at Emil ikke er i medaljekampen.

Imens lærer alle litt mer om hva som skaper glid i sommervarmen med 16 pluss, selv om den kunnskapen ikke automatisk lar seg bruke både blant langrennsløpere og skiskyttere. Mens langrennsløperne må treffe i en temperatur som stiger raskt, går skiskytterne på kveldstid under helt andre forhold.

I natt har det forøvrig vært frost i løypene. Det ga en kjempeglid i morgentimene i dag, men snart er altså sommeren her.

Og mer trøbbel for alle i Sotsji-OL som konkurrerer bortover på ski.

 RE-TEST:  Skiparet til Emil ble testet også rett etter løpet med varierende resultat. FOTO:  Bjørn Langsem / DAGBLADET.
RE-TEST: Skiparet til Emil ble testet også rett etter løpet med varierende resultat. FOTO: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer
Hele Norges coronakart