LADER OPP: José Mourinhos mannskap lader opp til ny Premier League-sesong i USA. Foto: NTB Scanpix
LADER OPP: José Mourinhos mannskap lader opp til ny Premier League-sesong i USA. Foto: NTB ScanpixVis mer

Varsellampene blinker. Dette bør Mourinho gjøre nå

José Mourinho får kritikk etter gårsdagens pressekonferanse. United-redaktør Dag Langerød håper på forandring. Raskt.

Det skjedde i Chelsea. Det skjedde i Real Madrid og det skjedde (igjen) i Chelsea:

José Mourinho har slitt med den tredje sesongen i flere av de siste klubbene han har vært sjef for.

Første gang han var i Chelsea tok han to strake ligagull før alt gikk galt den tredje sesongen. I Real Madrid la han seg ut med nesten alt som var mulig i klubben og rivaler før han ble enige med klubben om å avslutte samarbeide.

Tilbake i Chelsea skjedde det igjen.

Han gikk fra ligagull i den andre sesongen til å ligge i nedrykkssumpa og få sparken i desember.

Og nå har varsellampene begynt å blinke igjen.

Spørsmålet mange stiller seg er: Hvordan skal den portugisiske manageren bryte den vonde trenden? Og har Mourinho forandret seg?

Nektet å svare

Manchester United er for tida i USA. José Mourinho møtte pressen i går, og inntrykket han la igjen imponerer ikke.

Han virker mutt, lettere irritert,nektet å svare på om United var tittelutfordrere og ga ett merksnodig svar på Paul Pogbas innsats under VM kontra i United-trøya:

- Det handler ikke om at vi skal få ut det beste av Pogba. Det handler om at han må levere på topp for oss

Mourinho var også lite fornøyd med spillerne han hadde tilgjengelig på turneen:

- Nei, jeg mangler mange av spillerne som kommer til å være i stallen når vi skal registrere troppen. Jeg er ikke fornøyd med at jeg bare har med meg et par spillere. Hvis du ser på hvilke spillere Liverpool, Chelsea og Arsenal har tilgjengelig, så ser du forskjellen.

-Klager alltid

Oppførelsen vakte oppsikt i sosiale medier. Blant dem som reagerte var The Sun-journalisten Tom McDermott.

Twitter skriver han:

- Hvis det ikke passer, så kan du bare dra. Det her er ikke Chelsea. Troppen Mourinho har er ikke så dårlig som han påstår. Glem spillerkjøp en stund og svar på det her: Har Mourinho fått mest mulig ut av spillerne han allerede har? Svaret er nei.

McDermott fortsetter:

- Han er negativ på alle pressekonferanser og har alltid noe å klage over.

McDermott får delvis støtte av den ansvarlige redaktøren for Uniteds skandinaviske supporterklubb, Dag Langerød.

- Hva tenker du om måten Mourinho er på om dagen?

-Jeg er ikke overrasket. Er han ikke fornøyd, legger han ikke noe imellom. Men han kunne ha ordlagt seg annerledes og humøret kunne ha vært bedre. Det hadde gitt et annet inntrykk utad, sier Langerød til Dagbladet.

Dette er faren nå

- Han har jo ikke den beste statistikken i den tredje sesongen heller?

- Faren nå er hvis vi får et dårlig vindu og Mourinho føler at han får null støtte til å hente spillerne han vil. Det kan føre til poengtap i starten av sesongen og at vi havner bakpå. Da kan det implodere, og vi får se Mourinho fra sin verste side. Da kommer han til å vise misnøyen utad, og finne noen å skylde på. United er en så stor klubb at alt blir uglesett. Presset er så enormt.

Langerød er likevel klar på at han vil beholde Mourinho. Enda et managerbytte gjør ham stresset:

- Vi vet ingenting om hvem som eventuelt kunne komme inn, og må starte helt på nytt igjen. Ting tar tid, og et managerbytte kommer til å sette oss tilbake igjen. I motsetning til Liverpool-fansen, så er det verste som kan skje for oss i mine øyne at det blir som på 80-tallet igjen. Da spilte vi underholdende, men vant ikke titler. Hvor gøy er det egentlig?

Må forsterke

Mourinho selv er klar på én ting: Han trenger spillere. Klubben er blitt linket til både Thiago, Gareth Bale Harry Maguire, Toby Alderweireld og Leonardo Bonucci den sista tida.

At Mourinho mangler flere spillere, gjør at han er bekymret for de to første kampene mot Brighton og Leicester, som han mener har hatt mye bedre tid til å forberede spillerne.

Det er kanskje ikke det beste trikset for å sjarmere United-supporterne før sesongstart. Altså å være bekymret for oppgjør mot Brighton og Leicester. Riktignok er det forståelig.

Så lang har United hentet inn midtbanespilleren Fred fra Sjakhtar Donetsk og den 19 år gamle backen Diogo Dalot fra Porto.

Det som har skjedd i oppkjøringen til sesongen, gjør at flere United-supportere er usikre på hva som kommer til å skje denne sesongen.

- Jeg er spent. Det er helt klart at det er andre som har forsterket mer. United har handlet Fred, men flere av supporterne ønsker seg en midtstopper, kanskje en venstreback, en ving og en backupspiss. Liverpool har fått de spillerne på plass allerede, sier Langerød.

United-redaktøren er enig i at oppkjøringen ikke har vært optimal. Flere av de beste spillerne har fortsatt ferie, og det gjør at Mourinho får lite tid til å drille førsteelleveren.

Potensial

Så gjenstår det å se hvordan det skal ende for Manchester United. Til tross for at kritikken mot spillestil og søvndyssende kamper har haglet, ble laget nummer to i Premier League forrige sesong. En klar forbedring fra tidligere år.

Til tross for at det er et sterkt ønske om å forsterke stallen, er Langerød opptatt av at det er mange spiller med stort potensial på Carrington.

- Tenk hvis (Eric) Bailly holder seg skadefri, (Victor) Lindelöf og spesielt (Paul) Pogba leverer som i VM, (Alexis) Sanchez kommer tilbake på det nivået vi vet han har inne og (Romelu) Lukaku scorer noen mål til? Det er så mange spillere med potensial der, selv om de har hatt mye å gå på.