Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Varsellampene blinker etter ny nedtur. Slik vil det svenske håpet redde VM

Johan Olsson er i trøbbel før VM. Nå legger han en ny plan for å finne toppformen.

JAKTER VM-FORMEN: Johan Olsson. Foto: NTB Scanpix
JAKTER VM-FORMEN: Johan Olsson. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Petter Northug har latt få svenske utøvere slippe unna pisk, troll og hån etter at han har beseiret dem i sporet. Calle Halfvarsson og Marcus Hellner har fått smake det mest - og på motsatt side har vi Johan Olsson.

Etter en anelse drama før og under VM i Holmenkollen i 2011 - hvor Olsson sa han hadde «mistet all respekt for Northug» - har de to fått en stor og gjensidig respekt for hverandre.

Blant annet fordi begge er vanvittige vinnerskaller med en egen evne til å prikke inn toppformen til mesterskap.

Innen en måned får vi svare på om de to har greid det igjen. Felles for begge er at oppkjøringen har vært alt annet enn optimal.

GULLØPET: Johan Olsson vant 15 kilometeren under Falun-VM. Foto: Hans Arne Vedlog
GULLØPET: Johan Olsson vant 15 kilometeren under Falun-VM. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Mye sykdom

Sykdom, et langløpsår og mer sykdom har preget de siste sesongen til den svenske veteranen med seks OL- og sju VM-medaljer.

Som Northug har han knapt gått verdenscuprenn. Olsson gikk stafett og 15 kilometer fristil (48.plass) i Ulricehamn i Sverige for to uker siden - og før det har han bare gått 15 kilometerne i La Clusaz, Ruka og Bruksvallarna.

Og nå har han blitt syk igjen.

Verdenscupen i Falun forrige helg kom for tidlig. Det samme gjorde det svenske mesterskapet (SM) som pågår denne helga.

Og nå blir et planlagt høydeopphold i Seiser Alm også utsatt.

- Det tar minst ei uke å komme i gang igjen når man har influensa og vondt i halsen. Noen ganger to uker. Kanskje mer. Det er for stor risiko at jeg smitter de andre eller ødelegger for meg selv hvis jeg drar nedover for tidlig. Jeg burde også være i full trening for at det skal være noe vits å trene i høyden, sier Olsson til Aftonbladet.

Så er spørsmålet: Hvordan kommer dette til å påvirke han inn mot Lahti?

Tar grep

Ingenting er bestemt ennå, men et grep veteranen og trener Ole Ravald vurderer - er å først gå 15 kilometeren 1. mars.

- Det påvirker han litt. Hvis han dropper den første øvelsen (30 kilometeren med skibytte 25.februar journ.anm.) har han ei uke til å forberede seg på, så da er det god tid ennå, sier treneren.

Han fortsetter:

- Jeg har ikke panikk ennå. Men, går det ei uke til uten at han trener, så er det ikke bra. Han må ha noen hardøkter før han drar til høyden.

Johan Olsson innrømmer at det ikke er optimalt:

- Konsekvensene av at jeg drar ned seinere er at det blir forandringer i planen. Hvor mye gjenstår å se, sier han kryptisk til Aftonbladet.

Uansett.

Få blir overrasket hvis Olsson igjen har prikket formen perfekt til mesterskapet.

Blant annet fordi han er villig til å ofre alt på veien. Før VM på hjemmebane i 2015 isolerte Olsson seg fra familien. Han så ikke barna over sju uker – noe han seinere har fortalt var grusomt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling