Varsko: - Risiko

Teamet rundt Therese Johaug er mektig imponert over hva 33-åringen leverer i sommer. Trener Ole Morten Iversen kommer likevel med et lite varsko.

STERK: Trenerne til Therese Johaug hevder hun aldri har vært sterkere enn nå. Video: Haarstad/Løkås/Særsland Vis mer
Publisert

LAVAZE (Dagbladet): Skydekket ligger lavt over de spisse fjellene som omringer Lavaze, 1700 meter over havet. Like før klokka slår 0830 denne onsdagsmorgenen henger Therese Johaug ut av et vindu på Hotel Albergo Dolomitti. Hun er nysgjerrig på gradestokken, som for ordens skyld viser rundt 10 grader i de italienske alpene.

Det ble shorts på hardøkta som ventet.

VISTE FORM: Therese Johaug. Foto: Thomas Haarstad
VISTE FORM: Therese Johaug. Foto: Thomas Haarstad Vis mer

I form

I løpet av de fem dragene viste Therese Johaug hvorfor hun er verdens beste langrennsutøver. 33-åringen danset elegant i letterrenget og viste krefter få, om noen, kan matche oppover de tøffe kneikene i rulleskiløypa.

- Det er fint å få en sånn terskeløkt. Jeg har en god følelse, sier Johaug til Dagbladet.

LAVAZÈ: De norske skijentene er for tiden på høydesamling i Italia. Video: Haarstad/Særsland/Løkås Vis mer

I fjor gikk hun på en liten smell på sommeren, men i år har stort sett alt gått akkurat som det skal. Det eneste avbrekket var da hun droppet de siste dagene på en samling på Sognefjellet i juni,

- Jeg har følt meg bra, men nå er jeg i en posisjon at jeg ikke vil ofre noe. Jeg kjører safe, så satser jeg på at det er godt nok når vinteren starter, sier Johaug.

I safe legger den 33 år gamle serievinneren at hun ikke kommer til å gjøre store forandringer i treningshverdagen.

- Det er ikke noe grunn til at vi skal revolusjonere treningsopplegget. Det ville vært en risiko. Hun er absolutt i bra rute i forhold til tester, sier Johaugs personlige trener Pål Gunnar Mikkelsplass til Dagbladet.

- Så hun er bedre nå enn hun har vært tidligere på sommeren?

- Du kan si det sånn: Hun er ikke dårligere, sier Mikkelsplass og smiler lurt.

JOHAUGTRENER: Pål Gunnar Mikkelsplass. Foto: NTB
JOHAUGTRENER: Pål Gunnar Mikkelsplass. Foto: NTB Vis mer

Varsko

Kvinnetrener Ole Morten Iversen er enig i Mikkelsplass i at hun aldri har vært bedre:

- Ja, det er signalet hun gir selv. Hun føler at ting går veldig lett. Det er gode hardøkter og hun har masse overskudd hele veien. Hun er kanskje enda mer foran skjemaet enn hun har vært på tilsvarende tid tidligere år, sier Iversen til Dagbladet.

Men Iversen sier at det ikke nødvendigvis er utelukkende positivt:

- Det tror jeg at Therese selv er klar over. Hun må holde igjen litt når hun må. Det er en risiko med høyden også. Det kan typisk skje at hvis langturene i høyden går litt for lett så går det litt fortere enn vanlig. Det samme kan skje under hardøktene.

KVINNETRENER: Ole Morten Iversen. Foto: NTB
KVINNETRENER: Ole Morten Iversen. Foto: NTB Vis mer

Han legger til:

- Jeg tror Therese har så mye erfaring med dette at hun vet når hun skal være forsiktig og holde igjen. Hun har vært bunnsolid så langt.

Annerledes

Årets sesong handler om en ting for Johaug: OL.

Hun mangler det individuelle OL-gullet, og i år er hun villig til å ofre alle andre renn for å kunne sikre at hun er i best mulig form til ukene i Kina i februar på 1700 meter.

- For min del er det OL som betyr noe i år, og jeg er villig til å droppe flere skirenn for å vite med meg selv at jeg har gjort alt for å stille best mulig forberedt til mesterskapet. Jeg er veldig klar og tydelig på at jeg skal ha et hode som fungerer 100 prosent når jeg reiser til OL. Jeg må være sulten.

Å få nok døgn i høyden er blant det som er vesentlig:

- Det er annerledes å gå hardt i den høyden vi er på nå kontra lavlandet, men kroppen har svart veldig bra. Jeg har en god følelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer