Varsko fra Frode Andresens mor

I går ga en sønderknust Frode Andresen fra seg gullmedaljen fra Kollen-VM, etter å ha rådført seg med familien og samboer Gunn Margit Andreassen. Spørsmålet mange stiller seg nå, er om Andresen makter å reise seg, og komme tilbake som skiskytter.

Frode Andresen bestemte seg i går for ikke å kommentere det som har skjedd. Verken om gullmedaljen eller framtida.

- Jeg vil ikke si noe mer enn det som står i pressemeldinga, sa han da Dagbladet traff ham på telefonen i går ettermiddag.

Systemsvikt

Frode Andresen står svært nær sin familie, og hans mor, Anne Grethe Andresen, synes det var fryktelig å møte alle avisoverskriftene i går.

- Det virker meningsløst når uskyldige mennesker blir hengt ut på en slik måte. Det synes jeg alle redaktører og journalister bør ta innpå seg. Det er faktisk mennesker med følelser som rammes av overskriftene, sier Anne Grethe Andresen til Dagbladet.

Hun er svært kritisk til måten norsk presse har håndtert saken rundt sønnen på de siste dagene. Hun ønsker ikke å si noe om hvordan Frode har taklet dette følelsesmessig.

- Jeg vil bare spørre: Hvor er systemet når løperne virkelig trenger det? Det har sikkert mange foreldre som står sine barn nær tenkt i liknende situasjoner. Jeg er ikke ute etter å ta noen personer, men for meg blir det galt når forbund og støtteapparat velger å skyve alt ansvaret over på en syndebukk, sier Anne Grethe Andresen.

Får hjelp

Landslagssjef Audun Svartdal forstår at familien Andresen har følt seg litt alene, men han forsikrer om at hele støtteapparatet jobber på spreng for å få Frode tilbake så fort som mulig.

- Har du snakket med Andresen sjøl i dag?

- Nei, bare via vår presseattaché Tim Kronborg. Det er fordi at vi vil skåne Frode for unødvendig kontakt. Vi har bedt han om å slå av telefonen, sier Svartdal til Dagbladet.

- Frode Andresen truet med å legge opp etter å ha blitt vraket fra stafetten i Nagano. Frykter du at han aldri kommer tilbake etter denne nedturen?

- Det vil jeg ikke spekulere på. Vi vil gjøre alt for å få Frode i gang igjen så snart som mulig. Jeg tror den beste terapien for ham er å komme seg i trening igjen så snart som mulig. Men jeg respekterer ham hvis han føler at han trenger lengre tid.

Beholder gullet

Paradoksalt nok ser det ut til at Frode Andresen beholder gullet etter alt oppstyret de siste dagene. I hvert fall ifølge Det internasjonale skiskytterforbundet.

- Vi må bestemme oss for hva vi skal gjøre, men jeg kan ikke se at noen andre enn «Frode Andresen, NOR» kan bli stående som verdensmester, sier generalsekretær i IBU, Peter Bayer, til NTB.

per.angell.berntsen@dagbladet.no