OL 2018: Klimaet og snøforholdene i Pyeongchang

Varsko om OL-klimaet: Værkaos og smørevansker

Ingen langrennsløpere kjenner løypene og snøforholdene i OL-løypa i Pyeongchang bedre enn Magnus Kim. Vertsnasjonens store langrennshåp kommer med et kraftig varsko.

PÅ PLASS: Marit Bjørgen tester ski sammen med Perry Olsson i OL-løypene i Pyeongchang ved Alpensia langrennsstadion. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ PLASS: Marit Bjørgen tester ski sammen med Perry Olsson i OL-løypene i Pyeongchang ved Alpensia langrennsstadion. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Om fem dager starter Marit Bjørgen og de norske skijentene sin første OL-øvelse i Pyeongchang på jakt etter gull og medaljer. Dagen etter skal langrennsherrene i aksjon på samme distanse, nemlig skiathlon.

Norge går inn i vinter-OL som favoritter på svært mye og vil knuse alle gull- og medaljerekorder om de norske utøverne bevarer den samme seiersraten i OL som de har hatt i verdenscupen denne sesongen.

I så tilfelle vil rekorden på Norges 13 gull fra Salt Lake City i 2002 og Canadas 14 gull fra Vancouver i 2010 bankes av Norges knallsterke OL-tropp.

Men så enkelt er det dessverre ikke.

DETTE VENTER I PYEONGCHANG: Magnus Kim er vertsnasjonens store OL-håp i langrenn. I dette programmet røper han nye detaljer om løypa, klimaet, snøforholdene og Johannes Høsflot Klæbo. I studio er også programleder Øyvind Godø og kommentator Esten O. Sæther. VIDEO: Per Ervland Vis mer

Vinter-OL er noe annet enn verdenscupen. For det første har Norge færre utøvere å ta av og får ikke utnyttet bredden optimalt. For det andre er konkurransen så høy at de norske essene i større grad enn konkurrentene må legge inn formtopper tidlig i sesongen.

Og for det tredje venter et helt annet klima med helt andre snøforhold enn de norske skismørerne og løperne er vant til. Historien viser at smørebommene kommer langt oftere i olympiske leker enn i kjente løyper i verdenscupsirkuset.

Så vel i OL i Torino, som i OL i Vancouver og ikke minst OL i Sotsji har smøretabbene vært oppsiktsvekkende mange. Derfor har Norge brukt millioner av kroner for å unngå en ny smørefiasko og studert og testet ski i løypene i Sør-Korea i stort omfang de siste sesongene.

Spesielle forhold

Her har hjemmehåpet Magnus Kim (19), som i passet bærer navnet Magnus Bøe, en stor fordel. Kim har både norsk og koreansk statsborgerskap, men representerer vertsnasjonen Sør-Korea under vinter-OL på hjemmebane.

HJEMMEHÅPET: Magnus Kim (19) vant ungdoms-OL på Lillehammer i 2016. Nå bærer han vertsnasjonens langrennshåp på sine skuldre i OL i Pyeongchang. Foto: NTB Scanpix
HJEMMEHÅPET: Magnus Kim (19) vant ungdoms-OL på Lillehammer i 2016. Nå bærer han vertsnasjonens langrennshåp på sine skuldre i OL i Pyeongchang. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han kjenner blant annet Johannes Høsflot Klæbo (21) godt fra tidligere konkurranser. Nå advarer han det norske stjernelaget mot det som venter på langrennsarenaen Pyeongchang.

- Det er veldig annerledes enn i Norge, først og fremst på grunn av breddegraden det ligger på. Grensa mellom nord og sør ligger på 38. breddegrad. Den kalde lufta fra Sibir gjør at det er store kontraster mellom dag og natt, sier Magnus Kim til Dagbladet.

- Sola står mye sterkere ned mot bakken enn i Norge, spesielt midt på dagen. Da står sola rett over hodet ditt. Det ser du tydelig på snøen. Det er ikke sånn at det smelter og blir vann, men det fordamper. Derfor krymper snøen raskt. Det gir utfordringer for smørerne og skivalg, forteller 19-åringen.

Utøverens ansvar

Til sjuende og sist er det utøveren som bestemmer hvilke ski han eller hun skal velge.

VIKTIGE TESTER: Marit Bjørgen gjør viktige forberedelser i Pyeongchang før OL-åpningen lørdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIKTIGE TESTER: Marit Bjørgen gjør viktige forberedelser i Pyeongchang før OL-åpningen lørdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Utøveren har et delt ansvar for skiene sammen med smøreren, og det krever en annen kompetanse og erfaring å velge riktige ski i en løype der været og snøen endrer seg plutselig.

Rutinene som er gode nok i verdenscupen kan ikke kopieres i OL i Pyeongchang.

- Smøreren har mye ansvar, men det samme har løperen. Det handler mye om å kjenne skiparken godt og ha erfaring fra de ulike skiparene til ulike forhold. Så må man ta avgjørelser på grunnlag av det og ikke minst kjenne på dagen hva som er optimalt, forteller Kim til Dagbladet.

Under prøve-OL i Pyeongchang forrige vinter sendte Norge bare de nest beste, all den tid arrangementet gikk parallelt med NM på ski.

- Dette er en stor fordel for dere som har gått der mye før?

- Ja, jeg tror vi har en fordel, ettersom vi har mer erfaring i dette klimaet og denne løypa enn de norske. Samtidig vet jeg at de norske smørerne har vært mye i Pyeongchang og har testet mye, sier Kim.

Enorme svingninger

POSITIVE: Aleksander Aamodt Kilde, her sammen med Aksel Lund Svindal, tror snøen i alpinlandslaget passer de norske essene godt. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
POSITIVE: Aleksander Aamodt Kilde, her sammen med Aksel Lund Svindal, tror snøen i alpinlandslaget passer de norske essene godt. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Det er store temperatursvingninger på rundt 20 grader mellom dag og natt. Det er et varsko for norske skismørere, som har mye å revansjere fra Sotsji-OL.

- Er det sånn at temperaturen og snøen endrer så raskt at de skiene man har under testvinduet, kanskje ikke holder seg når konkurransen starter?

- Det er selvsagt noe man også må tenke på, for været kan endre seg fra testvinduet til konkurransen. Dette er forhold man må ta i betraktning. Der har jeg en fordel, siden jeg har vært mye i løypa og området og kjenner klimaet. Jeg vet hvor raskt det kan snu med tanke på sol og temperatur, sier Kim.

- Er det noen hemmeligheter du kan dele med norske kolleger og konkurrenter?

- Nei, jeg deler nok ikke hemmelighetene til de norske utøverne. At temperaturen svinger vet nok de fleste. Jeg har opplevd at jeg har spikerfeste ut på formiddagen, før temperaturen endrer seg til nullføre, slik at jeg ikke har noe feste seinere i økta. Det skjer ofte, forteller han.

Om festet forsvinner under skiene, er du sjanseløs i OL-løya, mener Sør-Koreas store OL-håp.

LIVET UTENFOR LANDSLAGET: Anders Aukland støtter og frir til Petter Northug, deler sin historie om uenighetene med Skiforbundet og røper oppskriften til hans unike suksess i en alder av 45 år. I panelet er også kommentator Esten O. Sæther og programleder Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

- Har du ikke feste i denne løypa og får noen glipptak i den siste bakken, kan det være veldig avgjørende. Samtidig er også gliden veldig viktig, fordi det kommer til å bli en stor trekkspilleffekt i utforkjøringene, mener 19-åringen.

Det er sjelden nedbør i Pyeongchang, men i blant kommer det store snøfall. I de lange periodene uten nedbør blir snøen veldig omdannet og isete.

​Positive alpinister

Det er imidlertid forskjell på det langrennsløperne og alpinistene har i vente.

Aleksander Aamodt Kilde testet ut alpinanlegget i Pyeongchang i prøve-OL forrige vinter og ble positivt overrasket.

- Det var gode snøforhold under prøve-OL. Det er ikke så mye naturlig snø, men de har bra anlegg for å lage kunstsnø. Det er typisk amerikansk snø. Tørr og fin vintersnø. Det var veldig overraskende at det var så bra snøforhold, sier Aamodt Kilde til Dagbladet.

De norske fartsessene bruker å gjøre det på amerikansk snø. Derfor er dette godt nytt for dem, håper Kilde.

LANGRENNSPROGRAM: Vi tar pulsen på langrennssporten sammen med Eurosports langrennsekspert Vibeke Skofterud og Esten O. Sæther. (Programmet ble laget før nyheten om Petter Northugs sykdom ble kjent) Video: Per Ervland Vis mer

- Jeg hadde forventet noe annet. Det blir spennende å se om de endrer dette til OL, om de putter mer vann i snøen, sier alpinesset.

Ragnhild Mowinckel gjorde seg imidlertid litt andre erfaringer enn Kilde da hun testet ut løypene.

- Det var rare forhold og død snø: Det var lite respons i snøen da vi var der. Til gjengjeld virket det som at det var helt andre forhold da gutta var der, så det blir spennende å se hvordan det blir i OL, sier Mowinckel til Dagbladet.

- For min del er det best med hardest mulig underlag, så den døde snøen er ikke min favoritt. Død snø er det når det tar veldig lang tid før snøen gir motstand tilbake. Det synes jeg er vanskelig, sier Molde-jenta.