Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Varsler comeback etter svensk mareritt: - Det er nitrist. Et sorgens kapittel

Etter forrige helgs intervju med Dagbladet tar Sveriges landslagssjef affære: - Jeg kommer til å ta kontakt.

REDDER SVERIGE? Langløpsduoen Johan Olsson og Daniel Richardsson kan komme til å forsøke å redde Sveriges langrennsære neste sesong.
Foto: Ulf Palm / TT kod 9110
REDDER SVERIGE? Langløpsduoen Johan Olsson og Daniel Richardsson kan komme til å forsøke å redde Sveriges langrennsære neste sesong. Foto: Ulf Palm / TT kod 9110 Vis mer

(Dagbladet): De svenske langrennsherrene er i ferd med å gjennomføre tidenes svakeste sesong - med ingen svensker blant de 30 beste i verdenscupsammendraget.

Heller ikke gårsdagens 10 kilometer ble noen opptur. Jens Burman ble beste svenske på 24. plass, mens Marcus Hellner ble nr. 26.

Sykdomsplagene til Hellner og Calle Halfvarsson - samt at Johan Olsson og Daniel Richardsson gikk over til langløp - er hovedårsakene til det. Uten disse fire essene har svensk herrelangrenn vist seg å være ingenting i den store sammenhengen.

- Det er nitrist. Det er et sorgens kapittel. Uten disse fire har Sverige bare hatt læregutter igjen, og de har, kanskje ikke så overraskende, gått som noen læregutter, sier NRK-kommentator Jann Post til Dagbladet.

Dagbladet skrev tidligere i uka om fire grunner til at Sverige trolig kommer mye sterkere tilbake neste sesong. Det innbefattet blant annet et viktig punkt som fremkom i Holmenkollen forrige helg.

Vil tilbake Da Dagbladet snakket med Richardsson, avslørte den svenske veteranen at han - og trolig også Johan Olsson - vil avslutte langløpssatsingen og heller satse mot VM i Lahti nese sesong.

- Det er klart at når VM står på programmet, så frister det veldig. Jeg tenker nå at jeg har lyst til å satse i verdenscupen igjen neste sesong. Jeg tipper Johan også kommer til å gjøre det. Mesterskap er noe spesielt, sa Richardsson til Dagbladet forrige helg.

Det visste ikke landslagssjef Rikard Grip før Dagbladet videreformidlet beskjeden.

- Sier han det? Det er jo en kjempegod nyhet. Det er en veldig interessant tanke. Vi vil gjerne ha disse tilbake på landslaget, sa Grip til Dagbladet.

Skal ta kontakt Én skuffende svensk langrennsuke senere har Grip bestemt seg for å ta affære.

- Jeg har tenkt litt på dette og bestemt meg for at jeg kommer til å ta kontakt. Hvis de er motiverte, er de hjertelige velkomne, sier Grip i et intervju med Expressen.

- Johan har jo friplass som regjerende verdensmester. Vi vil gjerne se ham der. Vi vet jo hvor stor kapasitet han har. Det samme gjelder Daniel. De kan også spre kunnskap til de yngre, som er meget viktig. Vi får ta en dialog etter sesongen, avslører Grip.

I tillegg til disse to, kommer trolig sykdomsplagede Marcus Hellner og Calle Halfvarsson tilbake i form.

DE FIRE STORE: Johan Olsson, Daniel Richardsson, Marcus Hellner og Calle Halfvarsson er de fire store venske langrennsløperne på herresiden. I år har ingen av dem vært seg selv. Neste sesong kan alle være tilbake. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
DE FIRE STORE: Johan Olsson, Daniel Richardsson, Marcus Hellner og Calle Halfvarsson er de fire store venske langrennsløperne på herresiden. I år har ingen av dem vært seg selv. Neste sesong kan alle være tilbake. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE Vis mer

- Hvis alle disse fire kommer tilbake til nivået de har vært på, betyr det at Sverige får et helt annet lag. Da får de plutselig et stafettlag igjen. Et lag som kan bli verdensmestere, mener Post.

Frustrert I et intervju med Dagbladet tidligere denne uka, forklarte Marcus Hellner litt av grunnen til at det har gått dårlig på hans vegne denne sesongen.

- Det har vært en tøff og frustrerende sesong med mye sykdom. Jeg har vært veldig frustrert på hjemmebane, men samtidig også sulten på å komme tilbake, sa Hellner.

- Det har vært uvant for meg. Jeg er vant til å ha flyt og medgang. Sykdommene og skadene jeg har slitt med, har vært veldig tungt. Det har vært noe dritt, fortsatte Hellner.

Tror på comeback Som Dagbladet har skrevet tidligere, mener svenskene, til tross for motgangen, at disse fire punktene skal få dem minst like gode som Norge i framtida:

1. Halfvarsson og Hellner har begge fått sesongen spolert på grunn av sykdom. Om de blir kvitt sykdomsproblemene, vil disse to profilene trolig vise seg på et helt annet nivå neste sesong.

2. Daniel Richardsson og Johan Olsson valgte begge å gå over til langløp denne sesongen. Nå sier Richardsson at han - og trolig også Olsson - satse mot VM i Lahti.

3. Sverige er spesialister til å toppe formen til mesterskap. Blant annet har de svenske langrennsherrene tatt dobbelt så mange medaljer som de norske i de tre siste OL-ene, selv om Norge har dominert de fleste andre renn.

4. Rikard Grip hevder dessuten at Sverige har flere spennende juniorløpere som kan ta steget opp neste sesong.