Varsler ekstraordinære dopingtiltak mot Jamaica etter kjempeglipp

- Prioriteres høyt, sier Wada.

TESTET POSITIVT: Her feirer jamaicanske Veronica Campbell-Brown VM-gull på 200 meter i 2011. Tidligere i år testet hun imidlertid positivt for et vanndrivende middel. Foto: AP / Kin Cheung / NTB Scanpix
TESTET POSITIVT: Her feirer jamaicanske Veronica Campbell-Brown VM-gull på 200 meter i 2011. Tidligere i år testet hun imidlertid positivt for et vanndrivende middel. Foto: AP / Kin Cheung / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det internasjonale antidopingbyrået (Wada) skal sette i gang en ekstraordinær undersøkelse av Jamaicas antidopingbyrå. Bakgrunnen er rapporter om at testing av landets supersprintere kollapset fullstendig inn mot London-OL i fjor.

- Det er et ekstraordinært tiltak. Jamaica er på radaren vår, og de prioriteres høyt, sier Wada-sjef David Howman ifølge The Guardian.

Avslørende brev Det ekstraordinære tiltaket kommer på bakgrunn av et brev skrevet av den tidligere administrerende direktøren for Jamaicas antidopingbyrå «Jadco», Renee Anne Shirley.

Hun avslørte nylig at Jadco nærmest ikke testet utøverne fra den lille øya i det hele tatt det siste halvåret (!) inn mot OL. Det skrev hun i brevet til The Gleaner i august.

Både Wada, den medisinske komiteen i IOC og Det britiske antidopingbyrået har avslørt overfor nyhetsbyrået AP at de ikke visste noe om mangelen på testingen av jamaicanske utøvere i tida før OL.

- Det var en periode på - og tilgi meg om ikke antall måneder er korrekt - men kanskje fem eller seks måneder i begynnelsen av 2012 hvor det ikke ble testet effektivt. Det kan hende det var en eller to tester, men ingen reelle, så det er klart vi var bekymret, sier Wada-sjef Howman.

Utsatte inspeksjon Wada har bedt jamaicanerne om å kunne foreta en inspeksjon allerede nå, men styreleder i Jadco, Herbert Elliott, har svart at det ikke vil la seg gjøre i 2013, og at Wada heller får komme på besøk etter årsskiftet.

- Vi blir ikke kjempeimponerte av dette. Hvis det skal være en forsinkelse, bør de ha en bedre unnskyldning, sier Howman.

I London vant Jamaica åtte av 12 individuelle sprintmedaljer, men ingen av landets utøvere testet positivt. Det gjorde de imidlertid i år.

Blant de fem som har testet positivt var tidligere verdensrekorholder Asafa Powell, OL-sølvvinner Sherone Simpson og Veronica Campbell-Brown. Sistnevntes sak blir nå sett på av Det internasjonale friidrettsforbundet.

Tidenes raskeste mann, Usain Bolt, har aldri feilet i en dopingtest. Verdensrekordholderen på 100 og 200 meter ble ifølge Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) testet minst 12 ganger i 2012.