Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Varsler etterforskning av politiets arbeid i Hillsborough-tragedien

Politiet kan bli straffeforfulgt.

Minnekamp: Supportere holder opp fargede ark til minne om ofrene i Hillsborough-tragedien, før kampen mellom Liverpool og Manchester United 23. september.Foto: REUTERS/Phil Noble
Minnekamp: Supportere holder opp fargede ark til minne om ofrene i Hillsborough-tragedien, før kampen mellom Liverpool og Manchester United 23. september.Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer

Independent Police Complaints Commission (IPCC) og Director of Public Prosecutions(DPP) kunngjorde i dag at flere politimenn vil bli etterforsket i forbindelse med Hillsborough-tragedien. IPCC er en uavhengig myndighet som behandler klager mot politiet.

Nå vil de etterforske både tidligere og nåværende politi, og varsler at både enkeltpersoner og offentlige organer kan bli straffeforfulgt.

Uavhengig rapport Grunnen til etterforskningen er rapporten fra Hillsborough Independent Panel som som ble lagt ut forrige måned.

Den konkluderte med at inntil 41 av de 96 drepte kunne ha blitt reddet, hvis tragedien hadde blitt håndtert annerledes.

Det ble avdekket at en rekke feil av nødetatene bidro til de høye dødstallene.

Politiet har i senere tid prøvd å dekke over egne feil ved å blant annet forandre 164 vitneavhør. I 116 av dem ble negative tilbakemeldinger på poliets arbeid fjernet.

Støtter overlevende - Jeg kan med sikkerhet si at dette er den største uavhengige granskingen som har blitt gjort av politiets arbeid i Storbritannia noensinne, sier Deborah Glass, nestleder i IPCC.

- De er påstandene som går rett på  hva som skjedde på Hillsborough i april 1989 hvor enkeltpersoner og institusjoner kan bli klandret for være skyldig i flere dødsfall. Det er også påstander om hva som skjedde etter katastrofen, hvor bevis ble fabrikkert og feilinformasjon spredt i en forsøk på å forskyve skylden.

Påstander om at polititjenestemenn spurte ut de etterlatte og pårørende om de omkomnes alkoholforbruk, utførte alkoholtesting og sjekket politiet nasjonale database for å finne informasjon om de døde og skadde kan også føre til straffesaker.

Både South Yorkshire Police, som jobbet med tragedien, og West Midlands Police, som undersøkte hvordan South Yorkshire håndtert katastrofen vil bli nå etterforsket.

Minneplate: Det er 23 år siden Hillsborough-tragedien der mange Liverpool supporter mistet livet. Ved inngangen til Anfield er det et minnesmerke med navnene på de 96 omkomne. Foto: Hans Arne Vedlog
Minneplate: Det er 23 år siden Hillsborough-tragedien der mange Liverpool supporter mistet livet. Ved inngangen til Anfield er det et minnesmerke med navnene på de 96 omkomne. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Det betyr at stort nummer politimenn nå blir satt under etterforskning, sier Glass.

-Viktig etterforskning Liverpool tok i mot dagens kunngjøring med åpne armer.

- Dette er et viktig steg videre i kampen for rettferdighet for Hillsborough-familier og overlevende, sier Liverpool-direktør Ian Ayre.

- Vi vil følge etterforskningen og fortsette å gi vår støtte til familier og overlevende mens de fortsetter sin kamp for å finne de ansvarlige.

 
 

Offentligjør: Deborah Glass, nestleder i the Independent Police Complaints Commission (IPCC) kunngjorde i dag at de vil sette i gang etterforskning av både pensjonerte politimenn, og politi som fortsatt er i tjeneste. Foto: NTB Scanpix
Offentligjør: Deborah Glass, nestleder i the Independent Police Complaints Commission (IPCC) kunngjorde i dag at de vil sette i gang etterforskning av både pensjonerte politimenn, og politi som fortsatt er i tjeneste. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media