Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Varsler gullthriller mot Russland

12 topptrenere om Norges EM-sjanser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GÖTEBORG (Dagbladet.no): De norske jentene vant alle oppkjøringskampene i forkant av mesterskapet som blåses i gang i morgen kveld.

Dermed er igjen forventingene på topp, etter fjorårets nedtur i St. Petersburg.

- Målet til Norge bør være å ta gull, selv om russerne kommer til å bli sterke, sier Våg-trener Arnfinn Haukom Olsen til Dagbladet.no.

Mål: Kjempe om medalje

Den offisielle målsettingen til Norge er imidlertid litt mer forsiktig: Målet er å kjempe om medalje.

Skal vi tro trenerne i eliteserien er det et nøkternt mål.

Topptrenerne mener nemlig det i utgangspunktet er to lag det står mellom. Selv om marginer vil avgjøre når det drar seg til i sluttspillet, mener de at Russland og Norge er de to store forhåndsfavorittene.

Det vil ikke være noen oddsbombe om Norge og Russland møtes i finalen. I så fall tror eliteserietrenerne på en superthriller.

 SENTRAL I ALLE FASER: Kaptein Gro Hammerseng er viktig for Norge, både bakover og framover på banen - og utenfor parketten. Foto: SCANPIX
SENTRAL I ALLE FASER: Kaptein Gro Hammerseng er viktig for Norge, både bakover og framover på banen - og utenfor parketten. Foto: SCANPIX Vis mer

Dagbladet.no har snakket med de spente trenerne, og dette tror de om Norges sjanser i mesterskapet:

Frode Scheie, Bækkelaget

- Jeg føler meg trygg på at det blir norsk medalje, men dagsformen vil avgjøre om det blir gull eller sølv. Jeg kan ikke se at gullkampen står mellom noen andre enn Norge og Russland.

- For å ta russerne i en finale må det kollektive spillet sitte, som i 2. omgangen mot Russland i Møbelringen Cup. Den beste målvakten vil også fort kunne avgjøre en finale. Jeg er overbevist om at Russland vil være bedre utover i EM enn de var da Norge møtte dem på Lillehammer. Det virker som de har spilt litt med bremsen på, og ruslet hjemover i returløpene. Det skjer nok ikke i en EM-finale.

- Hvilken spiller blir Norges viktigste?

- Det er mange spillere som kan avgjøre for Norge, men jeg tror det er fire som må regne med å dra det største lasset og det er Gro Hammerseng, Katja Nyberg, Linn-Kristin Riegelhuth og Katrine Lunde. Disse kommer til å få stor oppmerksomhet av lagene, og det vil igjen åpne for andre spillere - som Else-Marthe Sørlie Lybekk på linja. Jeg håper også vi får med kantspillerne mer, med litt større bredde i spillet.

Karl Erik Bøhn, Larvik

- Norge er blant favorittene, men det er alltid vanskelig å si på forhånd hvor langt et lag vil gå. Det står i hovedsak mellom Russland og Norge, men mye kan skje. Møbelringen Cup gir i hvert fall grunn til optimisme, men vi kan heller ikke glemme lag som Danmark og Ungarn, som begge kan få flyt.

image: Varsler gullthriller mot Russland

- Hvilken spiller blir Norges viktigste?

- Norge er ikke avhengig av én spiller. Det er så mange gode verdensspillere på alle plasser i denne troppen på 16 veldig gode spillere. Det finnes ikke ett svakt ledd, men det vil være avgjørende at flere presterer samtidig.

Kurt Tollaksen, Selbu

- Norge kommer minst til en semifinale, og da kan tilfeldighetene avgjøre. Norge kan ta gull, og jeg tror Russland er den tøffeste motstanderen. Ungarn har også et bra mannskap.

- Det blir viktig å få forsvarsspillet til å fungere og da de påfølgende kontringene - som Norge er avhengig av.

- Hvilken spiller blir Norges viktigste?

- Jeg tror Katrine Lunde og Gro Hammerseng blir veldig viktige. Men vi er avhengig av at også flere slår til. Katja Nyberg er viktig i kontraspillet.

Marinko Kurtivic, Nordstrand

- Det ser veldig bra ut for Norges del nå, og jeg har stor tro på at det kan gå hele veien. Russland er fortsatt favoritter, men Norge er hakk i hæl.

- Forsvarsspillet må sitte sammen med målvaktsspillet, og så må kontringene være like bra som i 2. omgangen mot Russland i Møbelringen Cup. Vi får også håpe det ikke blir noen skader på sentrale spillere.

- Hvilken spiller blir Norges viktigste?

- Hele laget. Det kollektive blir viktig, men jeg har stor tro på at Else-Marthe Sørlie Lybekk vil være en av hovedfigurene. I sluttfasen vil også keeperne avgjøre.

Oliver Jensen, Byåsen

- Det vil være en skuffende om Norge ikke blir nummer to eller bedre. Hvis det blir en finale mot Russland kan alt skje. Russerne har bygget seg opp til mesterskapet og vil være sterke i EM. De er fysisk sterke og veldig gode når de er på topp.

- Utover startsjueren er det viktig at hele troppen viser kvalitet. Det vil komme skader og slitasje i troppen, og da er det viktig at flere står fram.

- Hvilken spiller blir Norges viktigste?

- Det er ingen tvil om at Gro Hammerseng betyr mye, like mye på det mentale plan som spillemessig. Hun er en lederskikkelse.

Mats Kardell, Bjørnar

- Jeg tror Norge kommer til en semifinale i hvert fall, og da kan alt skje. Hvis de unngår Russland i semi\'n, kan de også gå helt til finalen. Jeg tror nok at Russland er litt for sterke i løpet av et langt mesterskap, selv om Norge har et bedre lag i år sammenliknet med fjoråret. I Møbelringen Cup prøvde de mange spillere, og det blir annerledes i EM.

- Det er to ingredienser som er viktig for det norske spillet: Målvakt-/forsvarspill og kontringer. Sitter dette vil Norge få mye gratis i kontringsspillet, hvor de er livsfarlige.

- Hvilken spiller blir Norges viktigste?

- Jeg tror målvaktene med Katrine Lunde i spissen kan bli avgjørende. Else-Marthe Sørlie Lybekk vil også være sentral, både i forsvar og angrep.

Arnfinn Haukom Olsen, Våg

- Norge kan kjempe om gullet, det fikk vi en pekepinn på i Møbelringen Cup. Selv om russerne blir sterke i mesterskapet, bør målet være å ta gull. Det kan være tilfeldigheter som avgjør hvem som til slutt stikker av med de gjeveste medaljene.

- Hvilken spiller blir Norges viktigste?

- Målvaktene har vist at de kan stå bra, og de blir viktige i Sverige. Vi er også avhengig av forsvarsspillet, for med disse to tingene på plass ligger det til rette for de norske kontringene. Norge har fortsatt litt for mye å gå på i etablert angrep.

Knut Ove Joa, Gjerpen

- Norge har prestert bra i det siste og sjansene er veldig bra. Endelig er laget nesten fulltallig. Jeg tror Russland har et ekstra gir å sette inn og vi har ikke sett det beste av dem ennå. De vet hva dette dreier seg om.

- Keeperne våre blir som alltid viktige, samtidig som det er viktig at marginalspillerne har dagen i de største kampene. Det ser ut som alle er på god vei.

- Hvilken spiller blir Norges viktigste?

- Else-Marthe Sørlie Lybekk virker veldig god nå. Jeg kjenner treneren hennes i Leipzig, og visste hun var i god form før Møbelringen Cup. Gro Hammerseng blir også viktig. Hun er styrmannen på skuta. Dessuten vil bredden i den norske troppen være utslagsgivende.

Geir Tore Leira, Levanger

- Jeg tror det blir sølv på Norge. Russland har trent hardt nå i forkant av mesterskapet, og har ikke hatt så mye overskudd. De har også rullert mye på laget.

- Norge har blitt bedre, og keeper-/forsvarsspill og kontringer er spisskompetansen til Norge. Det vil bli helt avgjørende.

- Hvilken spiller blir Norges viktigste?

- Det vil variere alt etter hvem som er motstander. Keeperne vil være avgjørende, men Gro Hammerseng er den viktigste spilleren for hele laget. Hun er den naturlige lederen. Hun ufarliggjør ting og tar et tak når det er nødvendig. Og så blir skytterne viktige.

Tore Johannessen, Tertnes

- Det ser veldig bra ut og jeg tror det blir en finale mellom Norge og Russland. Jentene virker trygge og solide, men i en finale vil det være helt åpent. Russland har helt sikkert mer å gå på, og jeg tror den finalen vil være helt jevn til siste slutt.

- Hvilken spiller blir Norges viktigste?

- Gro Hammerseng er en ledertype og hun er best totalt sett på det Norge er best på - forsvar og kontringer.

Jørn Mathisen, Fjellhammer

- Norge gjorde det bra i forkant, og det bør bli medalje. Jeg tror Russland blir for sterke og at de har litt mer å gå på, men jeg håper jeg tar feil.

- Som vanlig blir målvaktene og forsvarsspillet avgjørende for Norge, slik at vi får kjørt kontringer. Der er Norge gode, bedre enn de fleste. Vi sliter derimot mer i etablert angrep.

- Hvilken spiller blir Norges viktigste?

- Målvaktene og Gro Hammerseng. Kapteinen har ekstreme ferdigheter i kontringsfasen.

Kenneth Gabrielsen, Stabæk

- Den norske spillerstallen har vel nesten ikke vært bedre, med tanke på alle de forskjellige spillertypene som er med. Norge kommer i hvert fall til en semifinale, og da er det helt åpent. Men jeg tror og håper at de kan nå helt til topps.

- Målsettingen bør helt klart være å vinne. Russland blir en tøff motstander, og så vil det alltid være ett eller to lag som overrasker. Jeg tror de fleste skal være glade for at Romania ikke er med, for det jeg har sett av dem i høst virker bra.

- Hvilken spiller blir Norges viktigste?

- Alle sier vel Gro Hammerseng, men jeg tror Katja Nyberg blir vel så viktig. Norge er bra i forsvar og i kontra, men har slitt mer i etablert angrep. Da er vi avhengig av Katja. Hvis hun treffer på skuddene blir Norge vanskelig å stoppe. Kristine Lunde kan også blåse inn en del mål.

Debatt

Hvilke forventinger har du til mesterskapet?

<B>AVGJØRENDE: Det norske keeperspillet, med Katrine Lunde i spissen, vil bli avgjørende i Sverige.
STJERNE PÅ LINJA: Else-Marthe Sørlie Lybekk viste i Møbelringen Cup at hun er i praktform.
HÅNDBALLKRIG: Karoline Dyhre Breivang kriget mot Russland før EM. Hvis lagene møtes i mesterskapet blir det tøffe dueller igjen.
Hele Norges coronakart