Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Varsler jernring rundt OL-byen

SALT LAKE CITY (Dagbladet): Gerhard Heiberg er imponert over OL-sjefen Mitt Romneys sikkerhetsopplegg, som blant annet inkluderer flere tusen bevæpnete agenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Romney brukte over en time på å legge fram planene under sitt innlegg i koordineringskomiteen i går kveld.

Dagbladet traff Heiberg på vei ut av møtet, som drøyde 20 minutter lenger enn planlagt.

- Meget overbevisende. Her satses det enormt, var Heibergs umiddelbare kommentar. - De bruker jo tre ganger så mye penger på sikkerhet som det ble brukt på Atlanta-OL for eksempel. Så alt som kan krype og gå som har noe greie på dette, er involvert i planleggingen, fortsetter han.

Ikke et ord

Gerhard Heibergs uttalelser i forrige uke som gjorde ham til verdens mest omtalte idrettspersonlighet i et par dager, ble ikke tatt opp på gårsdagens møte, men ga trolig resultater i form av økt fokus på sikkerhet.

Beleiret by

De mest synlige sikkerhetstiltakene under Salt Lake City-OL:

  • Inngjerding av fem kvartaler i sentrum. Alle som skal inn må gjennom metalldetektorer og sjekk av bager og sekker. Arrangørene ber alle om å forvente minst én times venting i sikkerhetskøene.
  • En sone med flyforbud i fem kilometers radius rundt alle arenaene. Fly som bryter dette forbudet og ikke reagerer på radiokontakt, blir skutt ned.
  • Ifølge bladet Sports Illustrated blir ryggsekker forbudt på arenaene.
  • Ni sjukehus i Salt Lake-området vil være utstyrt med utstyr og kompetanse til å ta seg av eventuelle offer for kjemiske våpen.
  • Politiet, FBI Secret Service, hæren og alle andre statlige byråer som har noe å tilføre, vil jobbe overtid.
  • Mange tusen sivile, bevæpnete føderale agenter vil patruljere OL-byen.

- Så det er ingen diskusjon om en krig kan gjøre noe med OL?

- Nei, det var ingen diskusjon. Vi satser på å kjøre lekene her. De legger opp til at dette skal være USAs sikreste by under lekene, sier Heiberg.

17 dyre dager

Det var Romney og hans nestkommanderende Fraser Bullock som holdt innlegget, som gikk bak lukkede dører.

Men før innlegget tok han seg tid til å snakke med Dagbladet, og fortalte villig om planene, som er budsjettert til ca. 2,6 milliarder kroner.

Og sjøl om det skal være trygt, er det viktig for arrangørene at Salt Lake City ikke ser ut som en militærleir.

- Mange tusen føderale agenter vil være i Salt Lake City under lekene, og du vil ikke vite hvem de er. De er både menn og kvinner som vil bære våpen som ikke er synlige for den vanlige tilskueren, forteller Romney.

Kjemiske angrep

Sikkerhetsplanen er utarbeidet under ledelse av Secret Service, som tok på seg ansvaret for planleggingen etter eksplosjonen i Atlanta for fem år siden.

- Hver eneste potensielle trussel har blitt evaluert. Jeg vil ikke si nøyaktig hva vi har gjort, men det inkluderer trusler fra lufta, bomber og kjemiske angrep, forteller Salt Lake-sjefen.

Og han sier også at arrangørene har utarbeidet en plan som sikrer lekene sjøl om USA blir utsatt for flere terrorangrep i månedene fram til OL.

- Vi forsikrer oss om alle forholdene i verden, så lekene vil gjennomføres. Vi har lagt planer for enhver situasjon så utøverne kan komme hit og konkurrere, sier Romney.

- Dette blir kanskje den tryggeste begivenheten på hele verdensscenen, forsikrer Romney til Dagbladet.

FORNØYDE: Gerhard Heiberg pratet ivrig i vei med sjefen for Salt Lake-lekene Mitt Romney i en kaffepause i går.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!