Lise Klaveness

Varsler motstand: - Bekymringsfullt

Det rapporteres at Saudi-Arabia vil søke om VM i fotball i 2030. Fotballpresident Lise Klaveness varsler norsk motstand.

BEKYMRET: Fotballpresident Lise Klaveness. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BEKYMRET: Fotballpresident Lise Klaveness. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Britiske The Times og flere andre medier har meldt at Saudi-Arabia, sammen med Egypt og Hellas, vil søke om å være vertskap for VM i fotball i 2030. Fredag ble dette bekreftet fra egyptisk og gresk hold.

Ifølge avisa vil Saudi-Arabia være den ledende nasjonen, som vil ta størsteparten av kostnadene for mesterskapet.

- Veldig bekymringsfullt

Dagbladet har spurt fotballpresident Lise Klaveness om hennes reaksjon til en eventuell VM-søknad fra Saudi-Arabia.

- Tegnene i tiden har vært mange. Saudi-Arabia har vært stadig mer synlig i sine ambisjoner om å avholde megaarrangementer i idretten og FIFA ved president Gianni Infantino har i stadig større grad oppsøkt kontakt med makthavere i landet.

- Den generelle utviklingen med større synlighet og makt i idretten for ikke-demokratiske stater er veldig bekymringsfull, forklarer Klaveness til Dagbladet.

KRITIKK: Lise Klaveness adresserte temaene menneskerettigheter, åpenhet og like muligheter fra talerstolen på FIFA-kongressen i Qatar. Vis mer

Den oljerike golfstaten har siden 2017 satset massivt på store internasjonale sportsarrangementer. Det statsstyrte fondet PIF kjøpte tidligere i år opp Premier League-klubben Newcastle.

Det har vekket sterke reaksjoner. Generalsekretær i Amnesty, John Peder Egenæs, har til Dagbladet sagt at det er et forsøk på å lede fokus bort fra grove menneskerettighetsbrudd, som bruk av dødsstraff, grove angrep på minoriteter og nærmest forbud mot ytringsfrihet i landet.

Politisk rådgiver i Amnesty, Frank Conde Tangberg, mener Saudi-Arabia har vist en helt klar sportsvaskingsstrategi.

Varsler motstand

I november og desember arrangeres VM i Qatar. Der har det blitt avdekket menneskerettighetsbrudd, og at over 6500 migrantarbeidere har dødd etter at landet fikk tildelt mesterskapet i 2010.

Norge er en av nasjonene som de siste åra har vist sterkest motstand. Med herrelandslagets markeringer, og Klaveness som selv leverte en tordentale på FIFA-kongressen i Qatar tidligere i år.

Til Dagbladet sier Klaveness at en eventuell søknad må sees i en større sammenheng, hvor idretten og myndigheter i Norge og andre demokratiske land må samarbeide for å få reelle påvirkningsmuligheter.

FÅR KRITIKK: David Beckham er i hardt vær om dagen etter at han dukket opp i en reklamefilm for Qatar. Vis mer

Hun påpeker også at utgangspunktet i FIFAs nye lovgivning er at tildeling av VM blant annet må basere seg på uavhengige risikovurderinger av arrangørens evne og vilje til å sikre grunnleggende menneskerettigheter.

- Det er enkelt å se svært mange skjær i sjøen for en eventuell søknad fra Saudi-Arabia, liten tvil om det. Det gjenstår å se om de faktisk søker, men jeg tror vi skal være forberedt på at søknaden kommer. Uansett vil vi i NFF bruke de mulighetene vi har til å påvirke, men dette er globale utfordringer som krever sterk mobilisering på tvers av ulike myndigheter og forbund, avslutter Klaveness.

Amnesty Norge frykter at vi kan få en reprise på menneskerettighetsbruddene som har skjedd i Qatar om Saudi-Arabia skulle få mesterskapet.

- Vi kan ikke ha et nytt fotball-VM som enten indirekte bidrar til- eller direkte forårsaker menneskerettighetsbrudd i enorm skala, sier Tangberg i Amnesty.

- I likhet med Qatar, så eksisterer kafala-systemet i Saudi-Arabia. Det er et sponsorsystem som betyr at arbeidstakere er bundet til arbeidsgiveren sin i et veldig skjevt maktforhold. Det er arbeidsgiveren som sikrer arbeids- og oppholdstillatelse, mens det er veldig vanskelig for arbeiderne å skifte jobb eller forlate landet uten arbeidsgivers tillatelse, fortsetter Tangberg.

ARRESTERT: Onsdag morgen landet NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani på Oslo lufthavn etter å ha sittet arrestert på reportasjereise til Qatar. De forklarer at de pågrepet etter et intervju med VM-sjefen. Bilder fra NRK. Vis mer

- Frykter pengene rår

Han mener det bør ringe noen bjeller hos FIFA og forbundene, og at de må etterleve sine internasjonale forpliktelser.

- Vi frykter selvsagt at pengene rår. Og hvis ikke det stemmer, så må FIFA bevise det. De må stille spørsmål om menneskerettighetssituasjonen og kjøre en transparent prosess.

- Vi er veldig bekymret for at Saudi-Arabia bruker idrett for å framstille et annet bilde enn det som er realiteten. Idretten er et ledd i Saudi-Arabias satsing på å diversifisere sin økonomi fra oljen og framstå som moderne. Men så å si alle kritiske røster i Saudi-Arabia er bak lås og slå, og straffene trappes opp. Det har vært en aggressiv innstramming av ytringsfriheten og folks politiske rettigheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer