Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Varsler ny æra: - Nå blir det langrenn på Old Trafford

Det britiske langrennsgjennombruddet.

UVANLIG PALL: Federico Pellegrino er ofte å se helt i toppen i langrennssprinter, men at han fikk med seg Simeon Hamilton og Andrew Young på pallen var svært overraskende. Foto: EPA/LUCIANO SOLERO
UVANLIG PALL: Federico Pellegrino er ofte å se helt i toppen i langrennssprinter, men at han fikk med seg Simeon Hamilton og Andrew Young på pallen var svært overraskende. Foto: EPA/LUCIANO SOLERO Vis mer

(Dagbladet): Omtrent hvert eneste år skjer det samme. Norge dominerer fullstendig i sesonginnledningen, og kritikken hagler om at den norske dominansen kan drepe langrennssporten.

Men etter at løpene i Finland og Norge er over, bruker dominansen å avta. Det minnet Dagbladet om i denne saken etter at Norge var mer suverene enn noensinne på Lillehammer.

Der la Dagbladet frem tallene som viser at om vi bruker historien som grunnlag for fremtidsspådommene, er det ingen stor grunn til bekymring for våre utenlandske konkurrenter.

To konkurransehelger senere viser resultatene at bekymringene for sportens fremtid - nok en gang - var falsk alarm.

I Davos forrige helg vant italieneren Federico Pellegrino skøytesprinten foran franskmannen Baptiste Gros. I går vant Pellegrino igjen foran amerikanske Simeon Hamilton og skotten Andrew Young.

- Er den italienske dominansen skadelidende for idretten?

- Haha, ja, det kan du si. Jeg sa jo at den norske dominansen kom til å avta, så det var jeg aldri bekymret over, sier landslagssjef Vidar Løfshus lattermildt.

- Men det er morsomt at det er flere ulike nasjoner som melder seg på. Pellegrino vet jo at vi er veldig god. Han blir vanskelig å slå i kampen om sprintcupen sammenlagt, fortsetter landslagssjefen.

- Langrenn på Old Trafford Selv om Pellegrino vant sin andre strake sprintseier og amerikanske Hamilton slo til med en meget overraskende 2. plass, er Andrew Youngs 3. plass det store samtaleevnet etter gårsdagens overraskende sprint.

Young (23) er nemlig fra Skottland, som ikke akkurat er kjent for å være noen skinasjon. Men sammen med briten Andrew Musgrave (25) - som bor i Norge og som vant NM-sprinten i 2014 - har Storbritannia plutselig fått en duo i verdenstoppen.

I kommende mesterskap kan duoen bli en av favorittene på eksempelvis herrenes lagsprint.

- Absolutt. Det kan vise seg å bli en meget farlig duo i fremtiden. Begge er forholdsvis unge og meget talentfulle. De trener knallhardt og er i full utvikling, sier Løfshus.

- Hvis det fortsetter slik, blir det vel snart langrenn på Old Trafford, spøker Norges landslagssjef.

Musgrave har studert og bodd lenge i Norge og representerer Røa IL. Også Young har bodd i Norge og representert Team Synnfjell og Bækkelaget sportsklub.

Symbiotisk norsk-britisk samarbeid Derfor er det ikke unaturlig at de samarbeider med norske leiren. Likevel har det norsk-britiske samarbeidet blitt heftig kritisert av svenskene, som har anklaget Norge for å jukse.

Årsaken var at Norge ikke forholdt seg til de begrensningene FIS hadde satt til hvor mange skitestere man kan ha ute i løypa i forkant av en konkurranse.

Norge svarte med å inngå et samarbeid med Storbritannia for å bruke deres vester og dermed få flere inn på konkurranseområdet.

Svenskene mente at Norge utelukkende gjorde det etter eget forgodtbefinnende og omtalte samarbeidet som juks. Den norske leiren hevdet at det var et symbiotisk samarbeid som også britene hadde stor nytte av.

For mye hjelp? I går så det ut som at den norske leiren hadde rett. Og kanskje har det norske støtteapparatet hjulpet de britiske løperne litt for mye. For Young slo altså samtlige nordmenn i sprinten i Toblach.

- Nå blir det kanskje slutt på kritikken av samarbeidet. Dette viser at begge parter drar nytte av det, sier Løfshus.

- Dere må passe på slik at britene ikke slår dere hver gang da?

- Haha, det er sant. Men nå har vi valgt dette samarbeidet. Vi hjelper gledelig britene til pallplassering vi, hvis de er gode nok, hevder Løfshus.

FORNØYD: Landslagssjef Vidar Løfshus er glad for at samarbeidsnasjonen Storbritannia har begynt å vise seg frem.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORNØYD: Landslagssjef Vidar Løfshus er glad for at samarbeidsnasjonen Storbritannia har begynt å vise seg frem. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media