Varsler ny VM-skandale: - Tyskland betalte for VM

Anklager mot profiler.

ANKLAGER:  FIFA President Sepp Blatter og Franz Beckenbauer, president i den tyske VM-komiteen til 2006 poserer her for ni år siden. Nå hevder tysk presse at mesterskapet kan være kjøpt. Foto:  REUTERS/Kai Pfaffenbach/Files
ANKLAGER: FIFA President Sepp Blatter og Franz Beckenbauer, president i den tyske VM-komiteen til 2006 poserer her for ni år siden. Nå hevder tysk presse at mesterskapet kan være kjøpt. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/FilesVis mer

(Dagbladet): Den tyske avisa Spiegel hevder i ettermiddag at en tysk komité betalte for å være arrangør for fotball-VM i 2006.

Flere store profiler, som blant andre Franz Beckenbauer, skal ha visst om dette, skriver avisa.

Speigel omtaler avsløringen som den største krisa i tysk fotball siden den omfattende bestikkelsessak i Bundesliga på 1970-tallet.

Fifa dekket over Ifølge avisas kilder har ei gruppe samlet kapital og opprettet et såkalt «slush fund». Fondet skal ha innholdt nærmere 90 millioner kroner.

Blant annet Beckenbauer og tidligere leder i det tyske fotballforbundet (DFB) Wolfgang Niersbach omtales som personer som visste om fondet som ble startet i 2005.

Ifølge Spiegel ble det lånt penger til den tyske budgivningskomiteen, der Beckenbauer var president, som aldri ble ført opp i regnskapet.

Dokumenter hevder også at Fifa dekket over pengeoverføringer ved å si at tyskerne ga rundt 70 millioner som bidrag til en gallaaften på Fifas åpningssermoni som skulle avholdes på Olympiastadion.  dette ble senere avlyst, og ifølge Spiegel ble pengene betalt til en Fifa-konto i Geneve.

Det tyske fotballforbundet har ikke ønsket å kommentere påstandene «på grunn av timingen» på anklagene, skriver Spiegel.

Tyskland ble tildelt 2006-VM i 2000.

Flere anklager Korrupsjonsanklagene føyer seg inn i en lang rekke når det gjelder tildeling av fotballmesterskap.

Etter FIFA-bråket de siste månedene har amerikanske myndigheter etterforsket tildeling av VM til både Russland i 2018 og Qatar i 2022.

I sommer innrømmet tidligere FIFA-topp Chuck Blazer at han har mottatt bestikkelser.

Blazer, FBIs hovedinformant i korrupsjonssaken mot ansatte i FIFA, innrømmet at han mottok bestikkelser både i forbindelse med utvelgelsen av VM-vert i 1998, som ble holdt i Frankrike, og i forbindelse med VM i Sør-Afrika i 2010.

Innrømmelser Det kommer fram i dokumentene fra Blazers tilståelse i 2013, som ble sluppet i sommer.

Chuck Blazer ble i 2011 presset til å bli en informant, blant annet med skjult mikrofon for FBI og IRS, byrået som undersøker skatteunndragelser i USA, som et ledd i en omfattende etterforskning av korrupsjon og bedragerier.

- Sammen med andre gikk jeg, i eller rundt, 1992 med på å akseptere en bestikkelse i forbindelse med valget av arrangørnasjon for VM i 1998, sier Blazer i tilståelsen.