Uttaksdramet i norsk langrenn

Varsler OL-uttak allerede i desember. I helga avgjøres mye: - Sesongens nest viktigste renn

Denne sesongen kan langrennsløperne bli tatt ut til OL gjennom tre forskjellige uttak. Det første kommer allerede 20. desember. Spesielt søndagens tremil kan bli ekstremt viktig i så måte.

KNALLHARD KAMP: Konkurransen er enormt hard i norsk langrenn. Mye står på spill for Petter Northug, Emil Iversen, Finn-Hågen Krogh og co. i verdenscuphelga på Lillehammer denne helga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KNALLHARD KAMP: Konkurransen er enormt hard i norsk langrenn. Mye står på spill for Petter Northug, Emil Iversen, Finn-Hågen Krogh og co. i verdenscuphelga på Lillehammer denne helga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Før OL i Pyeongchang kommer Olympiatoppen sammen med Norges Skiforbund til å ta ut noen av de beste langrennsløpere i OL-troppen allerede 20. desember.

- Ro er stikkordet, begrunner landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

Norsk langrenn er nemlig i en særstilling internasjonalt, med et luksusproblem som innebærer at de mesterskapsaktuelle kandidatene er så mange at landslagsledelsen gjerne vil vente lengst mulig med å plukke ut OL-troppen.

Ulempen med det er at majoriteten av de norske landslagsløperne må prestere under NM og rennene like før et mesterskap, noe som kan framprovosere en for tidlig formtopp og bidra til at forberedelsene til mesterskap ikke blir optimal.

Vil gi trygghet

TIDLIG UTTAK: Denne sesongen kommer noen av de beste norske langrennsløperne til å bli tatt ut til vinter-OL i Pyeongchang allerede før jul, slik at de kan få ro til å forberede seg optimalt til OL. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TIDLIG UTTAK: Denne sesongen kommer noen av de beste norske langrennsløperne til å bli tatt ut til vinter-OL i Pyeongchang allerede før jul, slik at de kan få ro til å forberede seg optimalt til OL. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Denne sesongen kommer imidlertid flere norske langrennsløpere til å få grønt lys og OL-billett allerede 20. desember, altså like etter rennene i Toblach og før Tour de Ski.

- Dette er for å gi de beste trygghet og best mulig forutsetninger for å få en optimal OL-oppladning, forteller landslagstrener Tor Arne Hetland til Dagbladet.

- Med andre ord vil løpere som for eksempel Marit Bjørgen, Johannes Høsflot Klæbo og Martin Johnsrud Sundby bli tatt ut allerede 20. desember?

- For eksempel de, ja, bekrefter Hetland.

Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg og Finn-Hågen Krogh er andre utøvere som - i lys av forrige sesongs resultater - neppe trenger veldig mange toppresultater i førjulstiden for å få en tidlig OL-billett.

Verken Hetland eller Løfshus kan svare på hvor mange som blir tatt ut allerede 20. desember.

- Hvor mange det blir, har vi ingen plan på. Det er en fortløpende dialog med Olympiatoppen, opplyser Løfshus til Dagbladet.

MYE PÅ SPILL: Emil Iversen tror mange vil konkurrere med høye skuldre i helga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
MYE PÅ SPILL: Emil Iversen tror mange vil konkurrere med høye skuldre i helga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Ulik praksis

Før OL i Sotsji i 2014 tok Olympiatoppen ut 20 løpere til OL den 18. desember, men ingen av dem var langrennsløpere. Kravet fra Olympiatoppen er at man må ha minst én topp 6-plassering eller to topp 12-plasseringer i verdenscupen.

I denne forhåndsuttatte troppen fant vi blant annet de beste skiskytterne, alpinistene og skøyteløperne, men altså ingen langrennsløpere. Hovedårsaken til det er at det er så mange langrennsløpere som er kvalifiserte og at kampen om å komme til OL dermed forlenges godt ut i januar.

- Det er kanskje naturlig at langrennsledelsen venter lenger med sine unntak enn mange andre grunnet den enorme bredden?

- Ja, det har vært en tradisjon for det, svarer Løfshus.

De som ikke kommer med i det første OL-uttaket 20. desember, får en ny mulighet 15. januar. Det uttaket skjer med andre ord rett etter NM på ski, hvor langrennsledelsen normalt sett bruker å ta ut sine OL-utvalgte.

Bakveien til OL

GRØNT LYS: Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng håper å få tidlig grønt lys til å delta i OL. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GRØNT LYS: Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng håper å få tidlig grønt lys til å delta i OL. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Men denne sesongen vil bare deler av langrennstroppen bli tatt ut etter NM. I tillegg til de som blir tatt ut 20. desember, blir det også et tredje og siste OL-uttak 23. januar.

Det skjer med andre ord etter verdenscuphelga i Planica, men før prøve-VM i Seefeld.

- Det er lett å huske det siste rennet best, men vi vektlegger alle uttaksrennene. Om man presterer tidlig, kan man få tidligere klarsignal og få mer ro inn mot mesterskapet, sier Hetland til Dagbladet.

20 langrennsløpere vil bli tatt ut, maksimalt 12 av et kjønn. I så tilfelle blir det bare tatt ut åtte av motsatt kjønn. Dette skjedde i Sotsji-OL, nærmere bestemt 12 herrer og åtte kvinner.

Viktigheten av skjønn

I tillegg til faktiske resultater legger langrennsledelsen stor vekt på skjønn, framkommer det i sesongplanen som Vidar Løfshus henviser til, hvor det blant annet står at «yngre utøvere vil bli prioritert foran eldre utøvere».

Skjønn er et diffust begrep som kan være vanskelig å forholde seg til for utøverne, men Skiforbundet presiserer hva som kan ligge i begrepet skjønn og spille inn i uttak:

I RUTE: Mye tyder på at Johannes Høsflot Klæbo og Martin Johnsrud Sundby er blant langrennsløpere som blir tatt ut til OL allerede før Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I RUTE: Mye tyder på at Johannes Høsflot Klæbo og Martin Johnsrud Sundby er blant langrennsløpere som blir tatt ut til OL allerede før Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
  • Tidligere toppresultater i mesterskap.
  • Yngre løpere kan prioriteres foran eldre løpere.
  • Vurdering rundt prinsippet om å gi tilbud om internasjonal matching til løpere som er på et stadium i karrieren hvor dette vil kunne ansees som viktig erfaring for videre utvikling.

«Mini-OL» på Lillehammer

Lørdag venter klassisk sprint på Lillehammer, mens 30 kilometer fellesstart med skibytte står på programmet søndag. Begge er OL-øvelser og er dermed svært viktige for det kommende OL-uttaket.

Der sprinten på Lillehammer er ett av fem uttaksrenn og dermed ikke altavgjørende, er det imidlertid annerledes med tremila, som er det eneste av sitt slag i verdenscupen før OL.

Emil Iversen er klar på at søndagens tremil blir svært viktig for OL-uttaket.

- Den blir et slags mini-OL, den tremila på Lillehammer?

- Ja, da tror jeg det blir noen høye skuldre i den norske troppen. Da kan du i teorien bli nummer fem og så bli slått av fire nordmenn. Da er du kanskje ikke klar for OL. Det blir et viktig renn. Selv om det ikke står og faller hundre prosent på det, er det en fordel å lykkes der, sier Emil Iversen til Dagbladet.

- Er det sesongens nest viktigste renn?

- Ja, det er det. Sesongens nest viktigste renn er tremila på Lillehammer, det er det. Alle renn i OL er viktigere, men bortsett fra dem er dette det viktigste siden det bare er dette rennet som er helt likt det som skal gås i OL.

Iversens plan

Selv håper Iversen å få gå tremila, sprinten og begge stafettene i Pyeongchang.

- Jeg vil gjerne gå alt, og jeg går alt om jeg får lov. Men jeg føler jeg må prioritere litt, og da fokuserer jeg på sprinten og duathlon. Det er der jeg føler jeg har best sjanser, og skulle jeg få gå en 15 kilometer skøyting, så ville det bare være en bonus, forteller Iversen til Dagbladet.

- Jeg kommer jo til å gå noen skøyterenn også, og jeg kommer til å gå så fort som mulig i dem også. Plan A og hovedfokus er duathlon og sprint, og kanskje en klassisk etappe på stafetten.

- Hvor kan man hente seg inn om man bommer på Lillehammer?

- Jeg ville ikke gravd meg helt ned om jeg hadde prestert dårlig på Lillehammer, for du har jo Tour de Ski som også blir viktig. Blomstrer du opp med en eller to verdenscupseire seinere, så vil du nok få sjansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer