Varsler rykteflom

Dopingjeger Inggard Lereim spår at langt flere enn Marit Bjørgen må finne seg i spekulasjoner om juks i løpet av vinteren.

 -  Vi må nok regne med en serie «avsløringer» i tida som kommer. Når det er en stund siden forrige positive prøve, blir det fort spekulasjoner. Er det noe som holdes skjult? Er testene for dårlige? Jeg får også spørsmål fra norsk presse når utlendinger er suverene, så dette går begge veier, sier Lereim. Nestlederen i FIS\'s medisinske komité er ikke overrasket over at Marit Bjørgen må tåle dopingspekulasjoner i utenlandsk presse. -  Slike oppslag er vanlig, særlig når noen er gode. Da settes fantasiene i gang, sier Lereim. Men for Finland er det uheldig å slenge ut en helt ubegrunnet mistanke sånn som dette. Det minner idrettsverdenen om alt det triste som skjedde der i 2001.

Testes mest

Den tidligere skidronninga Bente Skari råder Bjørgen til å overse alle beskyldninger som måtte komme.

-  Det nytter ikke å bruke tid og krefter på sånt. Når alt bare er tull må man bare heve seg over det.

-  Må man regne med dopingbeskyldninger når man er best?

-  Jeg har sett barnebilder av Marit, og vet at hun er bygd på den måten. Når hun er slank synes musklene ekstra godt. Jeg synes slike beskyldninger er uheldig og ufint, sier Skari. Lereim har følgende beskjed til dem som tror Marit Bjørgen er dopet:

-  Ingen annen langrennsutøver, verken kvinne eller mann, avla flere dopingprøver sist sesong. Minst 50 ganger ble hun testet, både på trening og etter konkurranser. Derfor er alle beskyldninger om at hun jukser, tatt ut av løse lufta.

Tror noen blir tatt

IKKE OVERRASKET: Inggard Lereim er nestleder i FIS\' medisinske komité. Han blir ikke overrasket om langrenn også denne vinteren rammes av en dopingsak. Foto: Arnt E. Folvik
IKKE OVERRASKET: Inggard Lereim er nestleder i FIS\' medisinske komité. Han blir ikke overrasket om langrenn også denne vinteren rammes av en dopingsak. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

 -  Men Marit er mentalt sterk, og har neppe noen problemer med å takle situasjonen som nå har oppstått. Men han utelukker ikke at det også blir mer konkrete tilfeller å rapportere om.

-  Det blir som regel foretatt flere tester i OL- og VM-sesonger enn ellers. Derfor vil jeg ikke bli overrasket om folk blir tatt for juks i løpet av vinteren. Enkelte land er kommet langt i antidopingarbeidet, for eksempel i Skandinavia. Andre land har satset på dette veldig mye kortere tid enn oss.