Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de Ski

Varsler snøkaos og store nedbørsmengder under Tour de Ski: - Det kan bli ekkelt

Sjelden har Tour de Ski vært mer viktig for norske løpere. Nå kan været også bli en faktor når de norske utøverne kjemper om OL-plasser.

TOUR DE SNØKAOS: Både Sergej Ustjogov (i midten) og Martin Johnsrud Sundby (til høyre) kommer til å dominere årets utgave av Tour de Ski. Foto: NTB Scanpix
TOUR DE SNØKAOS: Både Sergej Ustjogov (i midten) og Martin Johnsrud Sundby (til høyre) kommer til å dominere årets utgave av Tour de Ski. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag braker det løs med den tolvte utgaven av Tour de Ski. Til tross for en rekke frafall og at Petter Northug etter all sannsynlighet ikke går, blir det et drama.

Det er en vidåpen kamp om plassene til OL-laget, og Tour de Ski kommer til å bli en svært viktig scene for dem som vil sikre seg plass til mesterskapet i februar.

- Det er viktigere enn noen gang. I troppen vår har noen gjort det dårlig, noen OK, og noen bra. Det er fortsatt åpent, sier Emil Iversen til VG.

Vanskelig vær

I forrige uke fortalte Vegard Ulvang, leder av FIS-langrennskomité, at det er meget gode snøforhold på arrangørstedene.

- Ut fra de siste rapportene jeg har, ser ut til å bli veldig bra, uttalte han til NTB.

Slik ser det også ut på bilder som er delt i sosiale medier i dag. Det er strålende sol og gode snøforhold i Oberstdorf.

Men de siste værmeldingene varsler om at langrennseliten må belage seg på at værgudene skal ha sitt å si underveis i touren.

Under tourens startdag lørdag er det varslet store snømengder i Lenzerheide. Det blir skrevet at det kan komme opp til 40 centimeter med snø.

Det bekrefter meteorologen Sabrina Lang i meteoswiss til Dagbladet.

- Det er overskyet nå, og det kommer til å begynne å snø i løpet av kvelden. Det avhenger litt av vinden i området, men vi forventer at det kommer mellom 20 og 40 centimeter med snø fra i kveld til lørdag ettermiddag, forklarer hun.

Lang fortsetter:

- Det starter nede i dalen, og går oppover til 1400 meter (som Lenzerheide ligger på) rundt 12.00 i morgen. Det er helt normalt at det kommer så mye snø i Alpene, men det er tungt snøfall. Utover ettermiddagen kommer det til å regne, før det blir klarner opp til søndag.

Det samme sier den svenske meteorologen Tomas Mårtensson. Til Aftonbladet sier han:

- Det ser ut til at det kommer mye snø, men det er veldig lokalt i alpene. Det kommer inn fra sørvest, og vi ser en luke hvor det kan komme mye snø.

Så Touren starter med potensielt snøkaos, og på tourens neste stopp i Oberstdorf er det ventet store nedbørsmengder.

3. januar, samme dag som sprinten går i Oberstdorf, er det meldt opp til fire varmegrader og over 40 millimeter nedbør, skriver Yr.

Det er også varslet nedbør under fellesstarten 4. januar.

- Ekstreme forskjeller

Så – hva gjør det norske teamet?

- Det viktigste for oss er å følge med på værmeldingene, sjekke forholdene og bruke det siste trikset - kikke ut av vinduet og se hvordan det faktisk er, sier smøresjef Knut Nystad til Dagbladet.

Han forteller at det er en kjent sak at det kan være utfordrende vær i alpene, og at det store snøfallet som er meldt på lørdag, kan by på utfordringer.

- Startnummeret er veldig avgjørende når det snør. De siste får ofte best forhold. Det kan by på problemer, forklarer han.

NORSK SMØRESJEF: Knut NYstad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NORSK SMØRESJEF: Knut NYstad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Men det er den klassiske sprinten 3. januar og den påfølgende fellesstarten 4. januar som kommer til å by på de største utfordringene for det norske smøreteamet.

Spesielt 3. januar, hvor det er meldt opp til fire varmegrader og over 40 millimeter regn – potensielt snø.

- Oberstdorf er også en plass som er kjent for mye vær. Det er en skummel plass hvor du fort kan bli arbeidsledig hvis du driter deg ut, humrer Nystad.

Kan være som lim

Han er ikke redd for regn og plussgrader. Det smøresjefen frykter, er at det skal veksle mellom regn og snø. For da kan det bli trøblete forhold med tørr nysnø på det våte underlaget.

Det kan være som å gå på lim.

Ett av grepene det norske smøreteamet bruker er å sende ut en bil i retningen været kommer fra – som en slags meldepost. ​

- Det kan bli ekle forhold. På sånne «drittdager» hvor det skifter mellom tørt og vått kan alle ha dårlige ski. Og ski som egentlig bare er 40 prosent, kan være gull verdt fordi andre har dårlige ski. Det kan være ekstreme forskjeller på skiene, selv med lik smøring.

- Så dere håper egentlig at på regn?

- Det er enklere å forholde seg til. 3. januar kan handle om å begrense skaden.

At regn er å foretrekke, er landslagssjef Vidar Løfshus enig i. Til Dagbladet sier han:

- Hvis det bare regner er den største utfordringen å holde utøverne tørre og friske. Det kan bli surt, forklarer han.

Samtidig bekrefter Løfshus at hele den norske troppen er friskmeldte før morgendagens start.

Det betyr at Petter Northug ikke går årets Tour de Ski.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!