Varsler tøffere tider

KØBENHAVN (Dagbladet): - Det tøffeste i denne jobben er det jeg ikke har kontroll på, sier Nils Johan Semb. Og tenker på skader. Men sjuke fotballspillere kan ikke sende Norge til EM. Og derfor har han bestemt at nok er nok.

Veien til Portugal sommeren 2004 handler derfor om krav og tøffhet.

- Da vi evaluerte VM-kvalifiseringa fant vi ut at vi i snitt spilte uten fire og en halv av de sentrale spillerne i hver eneste kamp, sier Nils Johan Semb til Dagbladet. - Klart det hadde sin betydning. Men vi er ferdige med skadeproblematikken nå - jeg kan ikke gjøre noe med ting jeg ikke har kontroll på.

Og:

- Derfor kommer jeg ikke til å snakke mer om den heller.

Grundige forberedelser

Allerede i fjor sommer begynte Nils Johan Semb å forberede høstens EM-kvalikkamper. Seks måneder før det hele begynner, gjør han opp følgende status for Dagbladet:

- Jeg har et meget klart bilde av alle aktuelle spillere - både de som er ute og de som er hjemme. Jeg har brukt veldig mye tid på å kartlegge den enkeltes styrker og svakheter. Og jeg ser for meg en kjernegruppe på 13 til 14 spillere. Bak dem er det like mange som er aktuelle når en landslagstropp skal tas ut.

Spillestilen er et annet nøkkelpunkt han har fintenkt. Og fra Norges tradisjonelle 4-5-1 og 4-3-3, til 4-4-2 slik de fleste spillerne vil ha det, synes veien å bli kortere og kortere.

- Det skal helt sikkert prøves ut mer, sier Semb. - Det vil være en styrke for oss å være fleksible når det gjelder valg av formasjon. Og så får vi se hva som funker best. Jeg vil ikke være kategorisk på noe.

Det han derimot er ett hundre prosent klar på, er landslagets mangler:

- Vi er ikke i nærheten av å være effektive nok, og i tillegg viste VM-kvalifiseringen at vi er altfor dårlige på dødballer, sier Nils Johan Semb. - Det må og skal forbedres.

Sterk innad - svak utad

Nils Johan Semb er flere ganger beskyldt for å være en landslagstrener i mykeste laget. Allerede da han tok over for Drillo høsten 1998, var det mange som ropte et varsku i retning manglende tøffhet overfor spillergruppa. Og da han stilte stillingen sin til disposisjon midt i VM-kvaliken, var det enda flere som mente at han hadde mistet den siste lille rest av respekt.

Det vil si at Nils Johan Semb som person ikke var mann nok til å lede Norge.

Fordi:

Kritikken utad var mild og vag. Etter svake resultater i kamper fulle av feil og middels innsats ble problemene pakket inn i nye og unnskyldende begreper. Og vi husker vel alle «flakkeball-teorien» da keeper Thomas Myhre gjorde enda ei blemme på et bulgarsk vådeskudd på Ullevaal.

Og alle de andre unnskyldende forklaringene på håpløse forsvarsfeil og elendige avslutninger.

- Vi er kanskje ikke så tøffe utad, innrømmer Nils Johan Semb. - Men innad er vi rett på, der får gutta knalltøffe beskjeder. Og det skal vi fortsette med - kravene skal være store.

- Men hvorfor ikke utad?

- Jeg vil ikke ha en Carew-episode til, sier Semb og tenker på huskestua han forårsaket da han i fjor høst uttalte at Valencia-spissen kanskje ikke hadde den innstillinga som skal til på landslaget.

To uker til VM

Veien fram mot EM-kvalifiseringsstart tidlig i september handler om B-kamp mot Danmark i kveld, bortelandskamp med de beste mot Tunisia midt i påsken, jubileumskamp mot Sverige på Ullevaal i april og så to mai-kamper mot ennå ikke fastsatte motstandere. Og når det er gjort, reiser Nils Johan Semb på en to uker lang VM-tur.

Deretter blir det ferie fram mot den siste EM-sparringen i august.

- Jeg er optimist og tror på to gode motstandere i mai, sier Semb.

- Tror eller vet?

- Jeg vet en del, men så lenge ingen avtaler er underskrevet, vil jeg ikke si hvilke lag vi har i kikkerten.

Danmark er den eneste EM-motstanderen i VM. De skal følges tett. Og i tillegg vil Nils Johan Semb ha et spesielt søkelys på Sverige, England og Irland. Fordi de likner på Norge.

- Og så skal jeg selvfølgelig se Frankrike og Italia, sier han. - De er best og kan gi nye impulser. Og jeg gleder meg til det og den jobben vi står foran.

- Det er i hvert fall ikke vanskelig å motivere seg til å gå på igjen.

TV 2 kl 22.30

PÅ TRENINGSTUR: Nils Johan Semb og landslagsgutta lader opp til kamp mot Danmark i København. - Jeg har et meget klart bilde av alle aktuelle spillere - både de som er ute og de som er hjemme, sier landslagssjefen seks måneder før EM-kvaliken starter.