DOPING: - Det er ingen grunn til å tro at antidopingarbeidet er bedre i fotballen enn i andre idretter, sier Mads Kaggestad. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko
DOPING: - Det er ingen grunn til å tro at antidopingarbeidet er bedre i fotballen enn i andre idretter, sier Mads Kaggestad. Foto: AP Photo/Alexander ZemlianichenkoVis mer

Doping i fotball

Varsler VM-sjokk: - Fotballspillere doper seg, de også.

FIFA varsler ifølge Expressen at antidopingarbeidet under VM i Russland blir mer omfattende enn noensinne.

Ut fra undersøkelser og dokumenter svenske Expressen har gått gjennom, viser det seg at det fortsatt finnes doping i fotball.

Avisa trekker fram Mexico som en versting, og hevder hemmelige dokumenter avslører at mer enn 50 mexikanske spillere er tatt i doping i løpet av de siste årene - uten å få straff. Det dreier seg om stoffet clenbuterol, som stjernesyklisten Alberto Contador hevdet å få i seg gjennom en biff da han testet positivt i 2010.

Expressen har snakket med Magnus Forssblad, som er lege for det svenske landslaget, og den tidligere mexicanske diskoskasteren Ángel «Memo» Hernández. Mens Forssblad mener doping sjelden forekommer i fotball, er Hernández helt uenig.

- Det er et interessant tema. Jeg har ingen problemer med å si sannheten: Fotballspillere doper seg, de også. Jeg har sett det med egne øyne, sier han.

Han mener EPO og veksthormoner er mest utbredt. Hernández mener FIFA ikke tar doping på alvor.

Ingen tillit

Antidopingekspert og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad, mener det ikke er noen grunn til å tro at antidopingarbeidet er bedre i fotball enn i andre idretter. Generelt har han liten tillit til antidopingarbeidet i idrett.

- Antidopingarbeidet generelt sett, er ganske dårlig. Og det er mye penger i fotball, mye prestisje, og det er mye snusk høyt oppe i systemene. Hvorfor skal de prioritere antidopingarbeidet, når det er så dårlig reklame? Som i andre idretter, er ikke antidopingarbeidet uavhengig nok i fotballen, sier Kaggestad til Dagbladet.

Han er også klar på at fotballspillere har noe å hente på å dope seg.

- Så lenge det er en gevinst å hente fysisk, kan man ta en snarvei med doping. Det går ikke bare på det som har med ren fysisk kapasitet å gjøre, men man kan for eksempel komme raskere tilbake fra skade. Det er ulike alvorlighetsgrader, mange utøvere har blitt dømt selv om de ikke har dopet seg bevisst, men fordi de har brukt feil medisin. Ikke alt er kynisme, men systemet kan være nådeløst om man gjør feil, sier Kaggestad til Dagbladet.

ANTIDOPINGEKSPERT: Mads Kaggestad. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ANTIDOPINGEKSPERT: Mads Kaggestad. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Ingen prøveanalyse i Russland

FIFA har ifølge Expressen varslet at antidopingarbeidet under VM blir mer omfattende enn noensinne. Samtlige spillere skal testes. Men det fnyser Kaggestad av - testingen utenfor konkurranse er den viktigste.

- Hvor mange ganger har vi ikke hørt det? Hvor mange ganger har vi ikke hørt IOC skryte av at «dette blir det reneste OL noensinne»? De er jo ferdig dopet når de kommer til VM. Det blir spennende å se hvem som består IQ-testen i VM. Slik beskrives det av de som kan dope seg, de klarer lett å lure testene i mesterskap, sier Kaggestad.

Han fortsetter:

- Det høres jo flott ut, hvis man skal forlede publikum til å tro at det ikke er doping. Det er riktig markedsføringsstrategi. De kan selvfølgelig teste omfattende under VM, men testinga under mesterskapet er bare halve arbeidet. Det blir litt sånn... «vi gjør som vanlig».

At testing utenfor konkurranse er viktigst, er noe kommunikasjonssjef i Antidoping Norge, Halvor Byfuglien, sier til Dagbladet at han er enig i.

Analyseringen av prøvene skal for øvrig ikke foregå i Russland. Det kommer som en konsekvens av avsløringen om det omfattende jukset under OL i 2014.

Kaggestad mener at en av måtene man kan ta dopede fotballspillere på, er ved retesting, som har blitt vanlig i flere idretter.

- Man da må det være villighet til å gjøre det. Det høres ikke realistisk ut at man skal analysere prøver 8-10 år senere og ta fra laget et VM-trofé, sier Kaggestad.

Tallene

Ifølge Verdens antidopingbyrå (WADA) ble det tatt hele 230 000 dopingprøver i 2016. 32 397 av dem ble tatt i fotballen. Av disse ble 24 138 urinprøver tatt i forbindelse med konkurranse, mens 6 538 ble tatt utenfor. Av blodprøver, ble det tatt 399 i konkurranse og 1322 utenfor.

«Det er ikke plass for doping i idretten i dag, og FIFA jobber konstant med å holde fotballen fri for doping», står det på FIFAs hjemmesider.

- Det tas omtrent 3000 dopingprøver i året i norsk idrett, og roughly 10 % av disse tas i fotballen. Det fungerer som i norsk idrett for øvrig, der 80-90 % av prøvene tas av topputøverne. Men vi tar også dopingtester på breddenivå i norsk fotball, det vil si at vi kan dukke opp på breddenivå eller for eksempel Norway Cup, sier kommunikasjonssjef i Antidoping Norge, Halvor Byfuglien, til Dagbladet.

Han forklarer også at det i fotballen de siste årene har blitt tatt en del blodprøver for å bygge opp biologiske profiler.

- Det er viktig at fotballen har et godt antidopingarbeid. Det er mye mer enn teknikk og taktikk, kravet til god fysisk kapasitet er også der, sier Byfuglien.