LANDSLAGSPLASSEN I TYNN TRÅD: - Jeg tror helt klart at landslagsplassen ryker, sier skiskytterekspert Ola Lunde om Lars Berger. 34-åringen varslet før sesongen at han måtte prestere denne vinteren for å for å kunne satse videre.  
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
LANDSLAGSPLASSEN I TYNN TRÅD: - Jeg tror helt klart at landslagsplassen ryker, sier skiskytterekspert Ola Lunde om Lars Berger. 34-åringen varslet før sesongen at han måtte prestere denne vinteren for å for å kunne satse videre. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Varslet exit fra skiskyting om sesongen ble dårlig

Nå ryker VM og trolig landslagsplassen for Lars Berger.

(Dagbladet): I god tid før dagens VM-uttak i skiskyting var det kjent at Lars Berger ikke ville være blant de seks herreløperne som reiser til Nove Mesto i februar.

43. plassen på sprinten i Ruhpolding 12. januar gjorde at 34-åringen ikke fikk gå den siste konkurransetesten i Anterselva i helga, og plasseringene tidligere i sesongen imponerer ingen:

52 - 24 - 26 - 10 - 14 - 29 - 42 - 34 - 43 er fasiten i de ni verdenscuprennene har har gått.

Før sesongen varslet Berger at prestasjonene i vinter ville være avgjørende for hans framtid som skiskytter.

- Jeg blir nødt til å få noen resultater kommende vinter. Videre satsing avhenger litt av det. Primært satser jeg 100 prosent mot OL i Sotsji, men jeg må prestere for å beholde landslagsplassen og det opplegget rundt meg som trengs, sa han til NTB.

Og la til:

 - Jeg kan ikke holde på som før. Skytingen må bedres.

Landslagsplassen i tynn tråd
Men ting er fortsatt som før, om ikke verre. Landslagsplassen til Berger henger i en tynn tråd, og på VM-laget er han danket ut av tre løpere fra rekruttlaget.

- Jeg tror helt klart at landslagsplassen ryker. Han har ikke prestert, en mann som Henrik L`Abée-Lund har prestert betydelig bedre. Det samme har Lars Helge Birkeland og Erlend Bjøntegaard, sier tidligere landslagstrener og nåværende NRK-ekspert Ola Lunde til Dagbladet.

Det gjenstår tre verdenscuphelger etter VM: I Holmenkollen, Sotsji og Khanty-Mansiysk. Lunde er langt fra overbevist om at Berger får sjansen der heller.

- Det spørs. Er Lars Berger en mann Norge trenger i Sotsji-OL neste år? Da må han gå enda fortere på ski og være i stand til å skyte feilfritt. Spørsmålet er om han er kapabel til det, eller om rekruttene som har kommet opp har det. I tida framover er det viktig at landslagsledelsen tar ut løperne de har trua på i OL.

Alderen til Berger taler heller ikke i hans favør.

- Det er vanskelig å se hvordan han skal komme tilbake. Han har ikke skutt bedre på stående, det er på samme nivå som tidligere år, sier Ola Lunde.

Stenger ikke døra
Det første på programmet for Lars Berger nå blir NM på langrenn denne uka, torsdag er det 15 kilometer fristil. Med et superløp der kan han kanskje være aktuell for den siste plassen på VM-laget til Val di Fiemme.

I midten av februar er han tatt ut til IBU-cup i Brezno-Osrblie i Slovakia - der de nest beste skiskytterne deltar.

Hovedtrener for elitelaget, Espen Nordby Andersen, vil ikke forskuttere noe som helst om Bergers landslagsframtid. Og han avviser ikke at Lesja-gutten kan få sjansen igjen i verdenscupen etter VM.

- De mulighetene er der. Han har muligheten til å gå IBU-cup nå i mellomtida også, for å vise at han skal være med, sier Andersen til Dagbladet.

- Lars har jo noen gode plasseringer. Det er såpass tett program i verdenscupen og IBU-cupen at vi må fordele litt på oppgavene, så utøverne orker kjøret.

Lars Berger har ikke besvart henvendelsene fra Dagbladet i dag.