KAN SKJE IGJEN: Ifølge kroatiske medier truer fansen med ny aksjon i Kroatias møte med Spania til uka. Foto: AP Photo/Darko Bandic
KAN SKJE IGJEN: Ifølge kroatiske medier truer fansen med ny aksjon i Kroatias møte med Spania til uka. Foto: AP Photo/Darko BandicVis mer

Varslet om EM-skandale flere dager før det skjedde. Nå kan det komme mer

Kroatia-fansen med nye trusler etter konflikten med fotballforbundet

(Dagbladet): Den kroatiske fotballfansen sto for en skandale da de i det 86. minutt i EM-kampen mot Tsjekkia i går kastet bluss og smellgranater ut på banen. En av gjenstandene smalt rett ved ansiktet til en sikkerhetsvakt.

Under en pressekonferanse i dag forteller det kroatiske fotballforbundet at de varslet Uefa og fransk politi om en mulig aksjon fra fansen. Beskjeden ble gitt for flere dager siden.

SIKKERHETSSJEF: Kresimir Antolic i det kroatiske forbundet. Foto: AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAU
SIKKERHETSSJEF: Kresimir Antolic i det kroatiske forbundet. Foto: AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAU Vis mer

- Vi ga beskjed om hva som var i vente. Dette er ikke bare et angrep på landslaget, men et angrep på hele nasjonen, sier nestleder i forbundets sikkerhetskomite, Kresimir Antolic, ifølge avisa 24sata.

Dagbladet har snakket med den svenske Expressen-journalisten Anel Avdic som kjenner godt til konflikten mellom fans og forbund.

- Dette føyer seg inn i rekken av provokasjoner for å skade - og markere sin misnøye - mot det kroatiske fotballforbundet, fotballpresident Davor Suker og fotballforbundets Zsravko Mamic, sier Avdic til Dagbladet.

Flere grupper

Den kroatiske konflikten har nemlig pågått over lang tid. Og den er neppe over.

Ifølge den kroatiske avisa Sportske Novisti har fans varslet nye aksjoner i EM-kampen mot Spania tirsdag.

AVBRUTT: Kampen mellom Kroatia og Tsjekkia fredag. Foto: EUTERS/Robert Pratta
Livepic
AVBRUTT: Kampen mellom Kroatia og Tsjekkia fredag. Foto: EUTERS/Robert Pratta Livepic Vis mer

Men allerede før Tsjekkia-kampen i går varslet en supportergruppering at det ville oppstå dramatikk.

- Individer fra ulike supportergrupper skal aksjonere for å skape problemer, sa talsmann Kruno Grlevi fra gruppa «Uvijek Vjerni» flere dager før kampen.

Dette er langt fra første gang det er trøbbel knyttet til Kroatia og fansen. I fjor sommer ble det oppdaget et hakekors som var innrisset i gressmatta. Mot Italia i samme EM-kvalik ble Kroatia straffet for tilskuerbråk på tribunen. Laget ble trukket et poeng i gruppa.

Så hvorfor er det slik?

- Det er en organisert protest. Det er en felles og utbredt misnøye, spesielt mot Zdravko Mamic og et fotballforbund som knyttet til korrupsjon, sier Expressens Avdic.

FOTBALL-EM, GRUPPE D
Spania22004-06
Kroatia21103-24
Tsjekkia20112-31
Tyrkia20020-40

Journalisten er født i Sverige - men har foreldre fra Bosnia.

- Kroatia er splittet. I Split boikottes alle landslagets kamper og sendes ikke på barer eller restauranter. Det er stor misnøye og mye baserer seg på at landslaget aldri spiller kampene sine i nettopp Split. I stedet spiller de på Makimir Stadion i Zagreb. Dette fordi rivalene Dinamo Zagreb og Hajduk Split har en lang historie - noe som igjen har ført til at de ulike ultrasgruppene Torcida Split (Hajduk Split) og Bad Blue Boys (Dinamo Zagreb) begge viser misnøye, sier Avdic.

HAKEKORS: I juni i fjor hadde noen laget et hakekors i gressmatta da Kroatia og Italia skulle møtes. Foto: AP Photo/Darko Bandic
HAKEKORS: I juni i fjor hadde noen laget et hakekors i gressmatta da Kroatia og Italia skulle møtes. Foto: AP Photo/Darko Bandic Vis mer

Risikerer streng straff

Ifølge den kroatiske avisa Vecernji List skal fransk politi ha stoppet en bil med kroatiske fans i timene rett før avspark. Der skal det ha blitt beslaglagt bengalske lys og balltre. Tilskuerne ble ført pågrepet - men senere sluppet fri, ifølge den kroatiske avisa.

Til samme avis forteller fotballpresident i det kroatiske forbundet, Davor Suker, at han er skuffet.

TRUFFET: En sikkerhetsvakt opplevde et smell på nært hold. Foto: Evren Atalay / Anadolu Agency
TRUFFET: En sikkerhetsvakt opplevde et smell på nært hold. Foto: Evren Atalay / Anadolu Agency Vis mer

- Det gjør vondt. Vi må lære av feilene våre, sier Suker.

Etter bråket i går er det usikkert hvordan Uefa reagerer. Flere medier har spekulert i at kroatene kan bli kastet ut av EM.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) opplyste idag at det er åpnet disiplinærsaker mot både da Kroatia og Tyrkia. Tyrkia møtte Spania i samme gruppe seinere i går kveld og også der havnet det bluss på banen.

Kroatiske tilhengere skal i tillegg ha kastet kinaputter inn på banen. Den ene gikk av i nærheten av en dommer. Kroatiske fans er også anklaget for å ha kastet gjenstander inn på banen, samt for å ha slåss på tribunen og for å ha oppført seg rasistisk., skriver NTB.

Kroatias fotballforbundet (HNS) hevder det advarte mot bråkmakerne allerede før kampstart.

PØBLER: Bluss fjernes fra banen. Foto: AFP PHOTO / Joe KLAMAR
PØBLER: Bluss fjernes fra banen. Foto: AFP PHOTO / Joe KLAMAR Vis mer

- I forberedelsene til kampen gjorde HNS alt som sto i vår makt for å forhindre slike episoder, og derfor varslet vi både fransk politi og UEFA om at bråkmakere hadde til hensikt om å forstyrre kampen, het det i en uttalelse lørdag.

Forbundets sikkerhetssjef Miroslav Markovic hevder han fikk konkret informasjon om at noe ville skje fem minutter før slutt.

UEFAs disiplinærutvalg skal behandle sakene mandag. Kroatia - Tsjekkia endte forøvrig 2-2, etter at tsjekkerne kom tilbake fra 0-2.