INGEN STORE OVERRSKELSER: Ifølge The Guardian byr ikke den inntil nylig hemmeligstemplede rapporten på «eksplosive avsløringer». Foto: AFP PHOTO / KARIM JAAFAR
INGEN STORE OVERRSKELSER: Ifølge The Guardian byr ikke den inntil nylig hemmeligstemplede rapporten på «eksplosive avsløringer». Foto: AFP PHOTO / KARIM JAAFARVis mer

VM i Russland og Qatar

Varslet store avsløringer i «hemmelig» rapport. Da offentliggjorde FIFA papirene selv

Russland og Qatar kan tilsynelatende puste lettet ut etter at FIFA offentliggjorde en rapport om påståtte bestikkelser knyttet til tildeling av fotball-VM.

Ifølge The Guardian byr ikke den inntil nylig hemmeligstemplede rapporten på «eksplosive avsløringer». Det slår den britiske avisen fast etter å ha saumfart den 434 sider lange rapporten, som ble utarbeidet av den amerikanske etterforskeren Michael Garcia i 2014.

– Russland har ikke gjort noe som krenker de etiske spillereglene og prinsippene, sier den russiske visestatsministeren Vitalij Mutko.

Fra offisielt hold i Qatar blir rapporten ønsket velkommen, ifølge BBC. Landet mener konklusjonen er en oppreisning og styrker dets integritet.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) ga Garcia i oppgave å granske mulige bestikkelser og korrupsjon i forbindelse med VM-tildelingen til Russland og Qatar, som ble gjort i samme slengen i 2010. Landene er VM-vert om henholdsvis ett og fem år.

Sa opp i protest

FIFA valgte å skrelle rapporten ned til 42 sider da den skulle presenteres. Resten ble hemmeligstemplet, og Garcia sluttet med arbeidet i protest i desember 2014. Han var langt fra tilfreds med sammendraget og kalte den «uferdig og feilbehandlet».

Før han ga seg hadde Garcia jobbet med rapporten i 18 måneder og gjennomført 75 intervjuer.

FIFA offentliggjorde rapporten i sin helhet tirsdag kveld. Det skjedde etter at den hadde blitt lekket til den tyske avisen Bild.

Ifølge The Guardian er rapporten noenlunde i tråd med sammendraget FIFA la ut i 2014.

Uregelmessigheter

Garcia fant beviser for alvorlige «uregelmessigheter», og han oppfordret til en større etterforskning av flere medlemmer i FIFA-rådet (tidligere kjent som eksekutivkomiteen).

I konklusjonen slår Garcia derimot fast at det ikke finnes grunnlag for å gjennomføre en ny avstemning rundt tildeling av 2022-VM.

Det står i rapporten at Russland, i strid med reglene, unnlot å orientere om kontakten de hadde med FIFAs komitémedlemmer. Garcia avviser kategorisk at russerne prøvde å få VM i 2018 gjennom bestikkelser.

(NTB)