Varslingssaken i NIF avsluttet: - Krevende

Berit Kjøll innrømmer at saken som omtales som «en misforståelse» kostet forbundet 1,1 millioner kroner.

UØNSKET SITUASJON: Idrettspresident Berit Kjøll forteller at varslersaken har vært krevende. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
UØNSKET SITUASJON: Idrettspresident Berit Kjøll forteller at varslersaken har vært krevende. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I desember meldte en ansatt i Norges Idrettsforbund (NIF) inn et varsel på et styremedlem. Det bekreftet Norges Idrettsforbunds kontrollutvalg overfor TV 2.

Den ansatte hevder at styremedlemmet irettesatte vedkommende for ordrenekt i påhør av idrettspresident Berit Kjøll, ifølge TV 2. Det skal ha skjedd under en telefonsamtale mellom partene, i kjølvannet av en VG-sak om strømmeplattformen MyGame, hvor NIF skulle uttale seg.

Norges idrettsforbund holdt i dag «Åpen Time» for pressen over Teams, der temaet var den omtalte varslingssaken. Styret i Norges Idrettsforbund var tidligere i dag samlet på Gardermoen.

- Vi har hatt et godt møte i idrettstyret, og landet og avsluttet det som har vært en krevende varslingssak, åpner Kjøll.

- Jeg er godt fornøyd med at idrettstyret har avsluttet dette på en ordentlig måte, sa Kjøll videre, før hun henviste til advokat.

- Misforståelse

Da saken ble tema under «Åpen Time» i mars, henviste NIF til arbeidsrettsadvokat Jan Fougner, som var hentet inn som mekler i saken.

- Jeg møtte varsler og deres advokater. Vi har hatt to lange diskusjoner hvor det var mulig å få et grep om hva dette handlet om. Min vurdering er at denne saken grunnleggende sett skyldes at to flotte, flinke, engasjerte typer hadde hver sin inngang inn i en samtale, som bygget på en misforståelse, som ledet til denne saken, sier Fougner, som mener saken har fått mer omfang enn den burde og at partene skal kunne fortsette samarbeidet i framtiden.

- Idrettspresidenten har forklart seg om telefonsamtalen og er inhabil i denne prossessen. Hun har holdt seg unna den, sier Fougner om Kjøll.

Ifølge TV 2 har også NIF brukt ressurser på en 90 sider lang granskningsrapport om hendelsen, utarbeidet av advokat Erling Grimstad. NIF bekreftet at rapporten kostet 325 000 kroner. Kjøll bekrefter videre at NIF har brukt 1,1 millioner kroner på saken totalt.

- Vi ønsker å være åpne om ressursbruken. Det har vært helt nødvendig å bruke advokater, sier Kjøll.

- Når det gjelder varslingsaker i norsk idrett, så har vi egne prosedyrer og hensyn som skal ivaretas, og vi har fulgt disse til punkt og prikke. Dette er mye penger, men i disse sakene er det avgjørende at partene har god juridisk støtte, sier Kjøll.

Utfordret

Kjøll ønsker ikke å uttale seg om hvorfor ikke saken kunne blitt håndtert annerledes av henne, som var en del av den omtalte telefonsamtalen.

- Jeg ønsker ikke å gå inn i detaljer på den saken utover det som er skissert, jeg føler ikke det er riktig, sier Kjøll til Dagbladet.

- Det ble et varsel som følge av den samtalen, og da ble ikke jeg koblet på i det hele tatt, sier hun videre.

På spørsmål fra Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther om hva Kjøll tenker om at toppledere har blitt varslet på av medlemmer av NIF, svarer hun:

- Jeg må si ekte og oppriktig og ærlig at når det oppstår varsler, så er det en uønsket situasjon.

Sæther utfordret deretter Kjøll på om det er prinsipielt problematisk.

- Det er situasjonsavhengig, det er ikke en ønsket situasjon, men det betyr at når den type situasjon oppstår, så må man ta tak i problemet, sier Kjøll.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer