TRYGG GULLMEDALJE:  IOC skremmer deg bare når de truer med å ta fra Marit Bjørgen gullmedaljen. FOTO: Håkon Eikesdal.
TRYGG GULLMEDALJE: IOC skremmer deg bare når de truer med å ta fra Marit Bjørgen gullmedaljen. FOTO: Håkon Eikesdal.Vis mer

Vart du skremt, nå?

I så fall gleder Ringenes Herrer seg.

FOR noen minutter siden sprengte følgende tittel tellemaskinen på Dagbladet.no:

"Heiberg: - Marit Bjørgen kan miste OL-gullet".

Selv da den samvittighetsfulle nettredaktøren for ikke å overselge saken ganske kjapt la inn en reservasjon i tittelen om "at dette bare var i ytterste konsekvens", fortsatte rekordtrafikken. Med et hint hadde Gerhard Heiberg, den tidligere markedssjefen i den internasjonale olympiske komite (IOC) fått all den oppmerksomhet om det olympiske reklamereglementet som han måtte ønske seg.

Det er jo det IOC lever av.

OG bevegelsen lever godt.

Ifølge beregningene til The Sports Business Journal ga forrige OL-periode til sammen rundt 33 milliarder kroner i inntekter. Det meste av dette kom fra TV-avtalene, mens ca 6,5 milliarder ble hentet inn fra det såkalte Topp-programmet. Der har 11 globale merkevarer som for eksempel Coca Cola, Visa og McDonalds kjøpt rettighetene for hver sin bransje.

Det er disse sponsorene IOC-ledelsen beskytter med all sin juridiske og politiske makt.

Når det gjelder olympiske medaljer er den makten tilnærmet allmektig.

DET er derfor de ulike internasjonale særforbundene og alle utøverne med sans for å beholde medaljene sine, reagerer på kommando hver gang IOC-ledelsen truer med å inndra herlighetene.

Og det er derfor nyhetssaker som dette helt regelmessig dukker opp i media i alle olympiske land før, under og etter lekene.

Selv da de russiske arrangørene havnet i en debatt med IOC-president Thomas Bach om utøvernes ytringsfrihet rett før Sotsji-OL, var spørsmålet om ytringsfrihet koblet til grepet om sponsorrettighetene. Da gjaldt det for Bach å sikre ønsket til de globale sponsorene om å beholde et salgbart produkt mot kravet fra russerne om at IOC måtte tilpasse seg de strenge nasjonale begrensningene på ytringsfriheten.

Det endte selvsagt med klar seier IOC. I løpet av noen timer valgte russerne å innordne seg.

FOR under de olympiske lekene får IOC det som regel som bevegelsen vil. Disse ukene er avgjørende for bevegelsens økonomi, og bevegelsens finanser er igjen avgjørende for IOC sin innflytelse over idrett verden rundt:

•• Omtrent 90% av alle IOC-inntektene sluses videre til ulik internasjonal idrett.

Det er denne posisjonen som velgjører med millioner av kroner til å løse ethvert økonomisk problem, som sikrer IOC grepet på så mye av idretten verden rundt.

DA blir plutselig en liten reklameglipp hos en ukjent produsent av skioppheng, også en stor sak for oss som ønsker at Marit Bjørgen skal få beholde medaljene sine.

Selvsagt får hun det. Bjørgen har ikke medvirket til noen ulovlig sponsorvirksomhet, og risikerer egentlig ingen ting selv i "ytterste konsekvens".

For så langt trenger aldri IOC å presse slike småsaker. Det holder å true med det.

IOC lever av å skremme slike som oss.