- Vasalopp-vinneren ble dyttet

Den svenske påstanden om en spesiell type juks ble avvist.

(Dagbladet.no): Juks er dessverre ikke helt ukjent innen skisporten, men som regel er det snakk om doping når noen blir anklaget eller avslørt.

Etter dagens utgave av Vasaloppet kom det påstander om en litt spesiell måte å skaffe seg fordeler på:


Ifølge lagledelsen til det svenske laget Åsarna IK, skal vinneren av kvinneklassen, italienske Christina Paluselli, ha blitt dyttet av den mannlige landsmannen Marco Selle.

- Plate på ryggen

De to gikk sammen hele løpet, og klagerne mente mannen hadde brukt staven til å dytte Lauselli framfor seg i de tyngste partiene.

Høres vondt ut, sier du? Ja, men ifølge protesten skal den italienske jenta ha hatt en plate festet på ryggen.

- Noen har observert at hun ble dyttet med staven, og vi ser nå på ulike muligheter for å få sjekket om det stemmer, var reaksjonen til vasaloppgeneralen Rolf Hammar da han snakket med svensk TV.

Paluselli vant løpet med tiden 04.59,24, om lag fire minutter foran de to siste årenes vinner, Sofia Lind - som selvfølgelig går for Åsarna IK.

VANT: Christina Paluselli går i mål som vinner av Vasaloppet. Men svenskene mente at landsmannen Marco Selle (t.v.) hjalp henne ved å dytte med staven. Protesten ble avvist. Foto: Ulf Palm/Scanpix
VANT: Christina Paluselli går i mål som vinner av Vasaloppet. Men svenskene mente at landsmannen Marco Selle (t.v.) hjalp henne ved å dytte med staven. Protesten ble avvist. Foto: Ulf Palm/Scanpix Vis mer

Frikjent

Dette resultatet blir stående, for juryen fant ingen bevis for påstanden om juks.

- Vi har blant annet gransket en video som er tatt opp med mobiltelefon. Den viser at Marco Selle setter staven i ryggen på Lauselli. Men sånt skjer jo ofte. Ikke minst i fellesstartsløp som Vasaloppet, sa juryens Pierre Gay-Perrel fra Frankrike.

Likevel legger protesten en demper på stemninga for vinneren.

- Jeg har ikke klart å glede meg over seieren ettersom jeg fikk en protest rettet mot meg. Men jeg vet at jeg ikke har brutt noen regler, sier Lauselli til Expressen.

Svenskene kan på sin side trøste seg med dobbeltseier i herreklassen. Norges Anders Aukland ble nummer tre.