Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vasaloppet-blemme: Legger seg flat etter hard kritikk

- Det er trist.

OPPGITT: Svenske
Britta Johansson Norgren ble nummer to i Vasaloppet. Hun mener arrangøren ikke holdt de de lovet. 
Foto: Ulf Palm / TT / Kod 9110 / NTB Scanpix
OPPGITT: Svenske Britta Johansson Norgren ble nummer to i Vasaloppet. Hun mener arrangøren ikke holdt de de lovet. Foto: Ulf Palm / TT / Kod 9110 / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det ble norsk storeslem i Vasaloppet da John Kristian Dahl gikk til topps i det tradisjonsrike langløpet i går formiddag. Dahl vant spurten foran Stian Hoelgaard, Anders Mølmen Høst og Øyvind Moen Fjeld, som sørget for firedobbelt norsk.

I kvinneklassen ble det langt mer dramatisk.

Britta Johansson Norgren var på vei mot sin første seier i Vasaloppet, men tapte spurten til Østerrikes Katerina Smutna. Sistnevnte vant med 2,9 sekunder.

- Trist Norgren la seg i ryggen til Smutna før oppløpet, fordi hun trodde at jentene skulle ha et eget spor til venstre under spurten. I stedet kom det flere herreløpere som blokkerte henne, slik at hun aldri fikk en skikkelig sjanse til å gjøre opp om seieren.

Etterpå kom hun med skarp kritikk til arrangørene, som ikke holdt det de lovet.

- Det er trist at det blir fokus når du har gått 89,5 kilometer, sier Norgren til svenske Expressen.

FØRST OVER MÅL: Katerina Smutna vant kvinneklassen. Foto: REUTERS/Ulf Palm/TT News/NTB Scanpix
FØRST OVER MÅL: Katerina Smutna vant kvinneklassen. Foto: REUTERS/Ulf Palm/TT News/NTB Scanpix Vis mer

Herreløperne som blokkerte løypa kjempet ikke om edelt metall i løpet, de lå langt bak de beste på det aktuelle tidspunktet. Arrangøren hadde informert de kvinnelige løperne om at det skulle stå funksjonærer i løypa, som ville gi damene mer plass på oppløpet.

- Jeg trodde det var slik at vi skulle ha eget spor. Jeg ville gjerne ligge i ryggen på Smutna fordi jeg trodde det var min beste sjanse til å vinne. Men det ble ikke slik. Det viser seg at det var et feilvalg, sier Norgren, som ikke vet om hun hadde vunnet dersom det var fritt fram i sporet.

Innrømmer feil Arrangøren beklaget etterpå at det ikke ble som de hadde uttalt før løpet.

- Først og fremst vil jeg innrømme at vi mislyktes med å skape ett fritt oppløp for damene, sier sportssjef Tommy Höglund til avisa.

Arrangøren lover å se på hva som kan gjøres for å fikse problemet i framtidige løp.

Norgren mener arrangøren må venne seg til at det er flere kvinner som vil kjempe om seieren i løpet, og at det derfor må legges til rette for at det kan bli spurtdueller.

Norge representert Det er fire år siden sist en svensk løper vant Vasaloppet. Norgren satser nå alt på å vinne Birkebeinerrittet i år.

TRANGT: Bildet viser hvor trangt det var i løypa da Katerina Smutna vant kvinneklassen.
Foto: Ulf Palm / TT / Kod 9110 / NTB Scanpix
TRANGT: Bildet viser hvor trangt det var i løypa da Katerina Smutna vant kvinneklassen. Foto: Ulf Palm / TT / Kod 9110 / NTB Scanpix Vis mer

Vasaloppet ble første gang arrangert i 1922. Etter det har det blitt norsk seier i herreklassen seks ganger: I 1971 ved Ole Ellefsæter, i 2004 ved Anders Aukland, i 2008 og 2013 ved broren Jørgen Aukland, i 2014 og 2016 ved John Kristian Dahl og i 2015 ved Petter Eliassen.

Norsk seier i kvinneklassen ble det i 2012 ved Vibeke Skofterud og i 2013 og 2014 ved Laila Kveli.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media