BLANT FAVORITTENE: Svenske Oscar Svärd er blant verdens beste i langløp, og han har vunnet Vasaloppet tre ganger. Her jubler han for seier i Marcialonga i 2010. Foto:  ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
BLANT FAVORITTENE: Svenske Oscar Svärd er blant verdens beste i langløp, og han har vunnet Vasaloppet tre ganger. Her jubler han for seier i Marcialonga i 2010. Foto: ARNT E. FOLVIK / DagbladetVis mer

Vasaloppet-legende vil innkassere Northug-dusør

Potten nærmer seg 200 000 kroner.

(Dagbladet): I januar 2010 opprettet svenske Oskar Karlin en Facebook-gruppe kalt «100 kronor per medlem till den svensk som kan spurta ner Northug».

Premisset for at en utbetaling kunne skje var at det skjedde på oppløpet i et distanseløp - og at begge løperne hadde de samme forutsetningene før spurten.

Etter over to år lever gruppa fortsatt. Den har vokst til 1853 medlemmer, hvorav to av dem er Petter Northug og pappa John Northug.

«For en gruppe! Tryggere å ha en hundrings her enn i banken!!!», lyder en av de spydige kommentarene fra nordmenn på siden.

Vasaloppet-legenden Oscar Svärd - som har vunnet den ni mil lange klassikeren tre ganger - har imidlertid en drøm om å knekke Northug på oppløpet 4. mars. Hver av hans tidligere triumfer, i 2003, 2005 og 2007, har faktisk kommet etter spurt.

- Drømmen er å slå ham i spurten i Mora. Jeg vil gjerne gå fra ham før det, men jeg skulle helst slått ham i en spurt, sier Svärd til Dagbladet.

Tre spurtseire i Vasaloppet
På eget initiativ nevner han Facebook-gruppa som lover å belønne svensken som bryter Northug-barrieren. Når Dagbladet nevner at nærmere 2000 har meldt seg inn, øyner Svärd en pen utbetaling - selv om han nok skal være glad om halvparten av dem hadde overført pengene.

- Jeg skal ha det i bakhodet når jeg starter. Takk for at du forteller meg dette! Det viktigste er å vinne løpet, men det ville vært ekstra spesielt å vinne etter å ha slått Petter på oppløpet.

- Du mener du har en sjanse til det?

- Etter 15 eller 30 kilometer ville jeg vært sjanseløs, men etter ni mil har det skjedd mye med kroppen. Alt handler om hvor sliten du er og hvor mye kraft du har igjen. Jeg har vunnet alle mine tre løp i spurten. Den første gangen avgjorde jeg bare noen meter før mål mot Jørgen Aukland og Stanislav Rezak. I 2005 kom vi 15-20 løpere sammen i en kjempestor spurt. Og i 2007 kom jeg og Jerry Ahrlin sammen inn på oppløpet, og jeg var sterkest, sier han.

Northug selv sa følgende til Dagbladet om Facebookgruppa i 2010:

- Det blir aldri noen utbetaling. Det er derfor jeg har meldt meg inn i gruppa.

- Kjempegøy at han er med
Etter tredjeplassen i Tour de Ski varslet Northug at det blir mye stake- og styrketrening framover, for å være best mulig rustet til Vasaloppet. Han har vunnet distanseløp over fem mil flere ganger, men dette er nesten dobbelt så langt, og mange av langløpspesialistene ser det som en stor skalp å slå Northug.

PRIORITERER LANGLØP: Petter Northug skal gå både Marcialonga og Vasaloppet i ukene og månedene framover.  Foto: Thomas Rasmus SKaug / Dagbladet
PRIORITERER LANGLØP: Petter Northug skal gå både Marcialonga og Vasaloppet i ukene og månedene framover. Foto: Thomas Rasmus SKaug / Dagbladet Vis mer

- De etablerte langløperne kommer til å gjøre alt for at han ikke skal vinne, sa Vasaloppets sportssjef Tommy Höglund nylig til Expressen.

Svärd synes ikke det vil være noe prestisjenederlag om Northug slår ham i milslukernes spesialøvelse.

- Sett bort fra Dario Cologna er Northug overlegen i verdenscupen. Han er en av de beste langrennsløperne noensinne, så å bli slått av ham er ikke noe prestisjenederlag. Jeg synes det er veldig morsomt at han velger bort verdenscupen og vil gå langløp, det viser hvilken betydning disse løpene er i ferd med å få. Selv om han skulle slå meg, vil jeg synes det er kjempegøy å ha ham med. Men jeg vil gjøre alt for å ta ham, sier han.

Han trekker fram følgende fem favoritter i Vasaloppet: Stanislav Rezak, Anders Aukland, Jörgen Brink, Petter Northug og seg selv.

- Hvem er den aller største favoritten?

- Oscar Svärd, sier Oscar Svärd.

Tror Northug får det tøft
Jerry Ahrlin er en annen vinnerkandidat og hevder seg i toppen i de fleste langløp. Han har stor respekt for Northug, men er usikker på hvordan nordmannen takler en konkurranseform som varer halvannen til to timer lenger enn han har opplevd før.

- Han går inn som en av favorittene, men det er jævla stor forskjell på å gå fem og ni mil. En dag kan kroppen holde i tre timer, en annen tre og en halv og noen ganger fire timer. Petter er utrolig god på å stake, men det er et utrolig vanskelig og hardt løp, sier Ahrlin til Dagbladet.