Vasaloppet større enn prøve-VM

Ikke bare fikk Anders Aukland fri fra prøve-VM i går for å trene. I Vasaloppet stiller Norge med landslagsløpere som «harer» for å ta seieren i årets viktigste renn.

OSLO/OBERSTDORF (Dagbladet): Hele landslaget står bak Anders Aukland som var dypt savnet i Oberstdorf i går. Vår beste langrennsløper på herresida hadde vært god å ha i VM-løypene. Men både han og landslagsledelsen mener årets Vasalopp er mye større. Derfor fikk Aukland trene, mens lagkameratene gikk renn i går.

- Fart fra start

Som om ikke det var nok, så stiller landslagssjef Krister Sørgård gladelig landslagsløpere til disposisjon som fartsholdere, eller såkalte «harer», for at Aukland kan gå fra feltet fra start i det ni mil lange løpet.

- Håvard Skorstad har sagt han skal hjelpe meg. Han har gått løpet før og blitt nummer fire. Og jeg tror også at Espen Harald Bjerke kan bli med. Dette er noe vi har diskutert i landslaget, sier Aukland til Dagbladet.

- Det er vanskelig å si hvordan et løp utvikler seg. Men trolig er det en fordel for meg at det blir satt fart fra start. Og jeg kan ikke rykke fra alene. Da må jeg ha hjelp.

I tillegg håper brødrene Aukland at de kan hjelpe hverandre. Jørgen ble slått på målstreken i fjor.

- Vi hjalp hverandre i Marcialonga, og det er egentlig noe nytt at man går så taktisk. Men nå er nok utlendingene mer oppmerksom på oss, sier Anders.

Til og med Frode Estil har vurdert å gå Vasaloppet.

- Ja, jeg har ikke slått det helt fra meg, men da blir det som «hare» for Anders, sier Estil som har gått langløpet tidligere.

Hatkvote

Aukland reiser allerede til Sverige og Mora i dag for å lade opp til løpet. Han går verdenscuprennet i Umeå neste helg, men deretter blir det bare trening. Han dropper også femmila i Kollen helga før.

- Jeg vurderte å gå, men broder Jørgen har anbefalt meg å la være. Man må ha hatkvoten til gode når man skal stake i ni mil, ler Aukland.

- Hatkvote?

- Ja, det betyr at man må være maksimalt fysisk og psykisk forberedt på smertene man møter den siste timen. Det gjør vondt. Da er det ikke lurt å gå ei femmil helga før.

STAKER UT KURSEN: Brødrene Anders og Jørgen Aukland trente en av sine mange stakeøkter før Vasaloppet i går. I dag reiser de til Mora for å teste løypene til det Aukland og landslagsledelsen mener er årets viktigste skirenn. - For meg er Vasaloppet viktigere enn å delta i verdenscuprenn, sier Anders Aukland til Dagbladet.