Vasil Kiryienka knep tempotronen fra Tony Martin

Første tempo-VM uten Martin på pallen siden 2009. Vegard Stake Laengen beste norsk.

VASILY KIRYIENKA: Ble verdensmester på tempo. AFP PHOTO / JAIME REINA
VASILY KIRYIENKA: Ble verdensmester på tempo. AFP PHOTO / JAIME REINAVis mer

RICHMOND (procycling.no): Vasily Kiryienka vant verdensmesterskapet i temposykling. Hviterusseren vant foran Adriano Malori fra Italia og franske Jérome Coppel.

Kiryinka er mangeårig nasjonal mester , og har to tredjeplasser fra tempo-disiplinen i VM-sammenheng. Tidligere i år vant 34-åringen en snaut 60 kilometer lang tempoetappe i Italia rundt.

Den store favoritten, Tony Martin, som har tre VM-gull på displinen, var ti sekunder bak Kiryienka allerede på første mellomtid og klarte aldri å true hviterusseren. Til slutt endte tyskeren på en sjuendeplass. Det var første mesterskap siden 2009 Martin ikke var på pallen i VM-sammenheng.  

Vangstad ikke fornøyd

Norge stilte med to ryttere på enkeltstarten, Vegard Stake Laengen og Andreas Vangstad. Vangstad endte på en 42. Plass, 3:43 bak Kiryienka mens Stake Laengen ble nummer 37 3:25 bak.   Sistnevnte var ikke fornøyd med resultatet, men at han er fornøyd med hvordan han angrep rittet.  

- Jeg hadde en plan om å åpne ganske frisk, for å ta en sjanse. Jeg følte jeg sto ganske bra på første og andre mellomtid, men så ble det ganske tungt mot slutten. Skulle jeg syklet på nytt, tror jeg ikke at jeg skulle gjort så mye annerledes. Jeg vil heller satse på et kanonløp og kanskje gå på en smell, enn å sikre inn et mellomgodt resultat, sier Andreas Vangstad til procycling.no.  

Han sier videre at han ikke har vært helt i form de siste dagene og at han har hatt problemer med nese og hals. Han sier at han ikke ville la det påvirke ham, men sier at det kanskje påvirket ham mer enn han trodde.  

- Det var kanskje ikke helt min dag. Uten sykdom hadde jeg kanskje vært en del knepp bedre, Dette er tross alt VM. Og da ville jeg heller sjanse på et kanonløp enn å safe inn en grei plassering. Starter man rolig er det vanskelig å ta igjen det tapte, sier Vangstad.  

Jevnt løp

Stake Laengen har hatt kneproblemer i oppkjøringen til VM, men sier at kroppen har vært hundre prosent den siste tiden.  

- Jeg kjørte ganske jevnt kraftmessig i dag. Det gikk helt greit for min del, men det var ikke helt det store. Jeg har ikke kjørt tempo mot de store før, og dette er min første tempo på seniornivå i VM. Det ble en viktig erfaring for fremtiden, nå må jeg se på ting jeg kan forbedre og gjøre annerledes neste gang, sier Stake Laengen til procycling.nos reporter i Richmond.  

Rolig start

Stake Laengen startet relativt rolig målt mot Michael Hepburn, som fra start nummer én la lista høyt. Selv om Stake Laengen kjørte omtrent jevn fart med Hepburn siste halvdel av rittet, hadde Stake Laengen håpet å øke farten mot slutten.  

- Det var ganske lange strekninger og man føler seg veldig alene der ute. Det er tøft for hode. Det ble også veldig statisk, ingen partier der men kan hvile eller reise seg. Jeg var ganske stiv da jeg kom i mål, og jeg klarte nesten ikke å gå av sykklen. Personlig liker jeg mer varierte tempoer der man bruker mer muskulatur. Det blir veldig lenge med en time i samme posisjon, sier Stake Laengen.