Daniel André Tande:

Ved full bevissthet

Det opplyser hopplandslagets sportssjef Clas Brede Bråthen.

VED BEVISSTHET: Mandag kom beskjeden om at Daniel-André Tande er ved bevissthet. Foto: NTB
VED BEVISSTHET: Mandag kom beskjeden om at Daniel-André Tande er ved bevissthet. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Daniel André Tande skal ha våknet fra kunstig koma og snakker med sin mor og kjæreste, bekrefter Clas Brede Bråthen til Dagbladet.

- Dagen i dag har begynt på best tenkelig måte. Med denne beskjeden fra våre gode venner i Slovenia. Daniel har våknet og snakker nå med sin mamma og kjæreste. Han er ved full bevissthet og alt er bra, skrev hoppsjef Bråthen til flere medier i en melding mandag morgen.

Søndag formiddag kom hopplandslaget med en ny melding, etter at de lørdag meldte at han skulle vekkes opp fra kunstig koma.

- Situasjonen til Daniel er stabil. Oppvåkningsprosessen begynte i går, men er en tidkrevende prosess som må tilpasses individet og annen behandling.

- Fryktet det aller, aller verste

Nå er altså Tande våken. Bråthen utdyper følgende til Dagbladet.

- Det har vært den mest krevende situasjonen vi har vært i som lag noensinne. Det er uten tvil. Dette har vært det mest traumatiske, men det er ingenting sammenlignet med hvordan det har vært for familien, vil jeg tro.

- Hva har vært den største frykten her?

- Det var perioder der vi fryktet det aller, aller verste. Så har det gått fra å få avklaring på at situasjonen ikke lenger var livstruende til usikkerhet rundt omfanget av skadene, og nå helt frem til beskjeden i dag morges, sier Bråthen.

Han forteller at Tande fremdeles er på intensiven i Ljubljana, men at planene så smått har begynt for å få 27-åringen hjem til Norge.

- Dette har vært ganske ille for oss. Personlig har dette vært krevende, og det har preget laget veldig. Det er hevet over enhver tvil, sier hoppsjefen på telefonen til Dagbladet.

Overordnet forteller han at Tande har pådratt seg en punktert lunge og et knekt kragebein. Det skal heller ikke foreligge noen skader som gjør at man frykter for at Tande, fysisk, ikke skal kunne kunne hoppe igjen.

- Det er litt tidlig å reflektere over det, men legene sier at går man fysiologisk og nevrologisk så er det ingenting som er karrieretruende. De andre tingene har vært betydelig underordnet for vår del akkurat nå.

FRYKTET DET VERSTE: Clas Brede Bråthen (i bakgrunnen) forteller at det har vært en krevende tid for alle. Foto: Terje Bendiksby / NTB
FRYKTET DET VERSTE: Clas Brede Bråthen (i bakgrunnen) forteller at det har vært en krevende tid for alle. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Hoppsjefen retter også en enormt stor tak til helsepersonellet i Slovenia for hvordan de behandlet Tande, ham selv og familien i det som har vært en krevende tid.

- Vi har en enorm takknemlighet overfor førstehjelpen og traumesenteret i Planica, og universitetsklinikken i Ljubljana. Vår takknemlighet er helt ubegrensa, det er helt fantastisk hvordan de har håndtert denne situasjonen, sier Bråthen.

- Fra Daniel datt i bakken til han var på universitetsklinikken i Ljubljana, som er seks mil unna Planica, så har tok det 59 minutter. Oppfølgingen jeg har fått av det slovenske skiforbundet savner sidestilling, forteller Bråthen, som også forteller at Tandes mor og kjæreste ble kjørt til sykehuset så fort 27-åringen var ved bevissthet, og at oppfølgingen har vært enestående.

FALL: Daniel André Tande ble lagt i kunstig koma etter et stygt fall torsdag, nå skal han vekkes. Video: NRK / NTB. Reporter: Agusta Magnusdottir. Vis mer

Stygt fall

Tande pådro seg brudd i kragebeinet og en punktert lunge, men unngikk hode- og nakkeskader i et stygt fall under prøveomgangen i skiflygingsbakken i Planica torsdag, og ble lagt i kunstig koma på sykehuset i Ljubljana.

27-åringen vippet over på vei over kulen og slo hardt i bakken før han ruller nedover unnarennet.

Det ble lørdag meldt at han skulle vekkes fra kunstig koma, men oppdateringene lot vente på seg.

I etterkant av lagkonkurransen søndag morgen sa landslagstrener Alexander Stöckl at det var en påkjenning for ham selv og laget å vente på nyheter om Tande.

- Vi håper fortsatt på det beste, sa Stöckl på NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer