ALLTID EN KENYANER FORAN? Filip Ingebrigtsen leverer strålende på 1 500 meter, men som regel er det en eller flere kenyanere foran ham. Som her verdensmester Elijah Managoi. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix
ALLTID EN KENYANER FORAN? Filip Ingebrigtsen leverer strålende på 1 500 meter, men som regel er det en eller flere kenyanere foran ham. Som her verdensmester Elijah Managoi. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Doping friidrett

Vedtok ny dopregel: Aldri har Henrik, Filip og Jakob fått en bedre sjanse

IAAF har satt Kenya på ekstra sjekkliste sammen med Etiopia. Det forandrer spillet på 1500 -og 5000 meter.

DENNE helgen løper Jakob og Henrik Ingebrigtsen NM i Byrkjelo med skadde Filip sannsynligvis som tilskuer. Det er et viktig mesterskap for norsk friidrett i framgang, men for Ingebrigtsen-brødrene er det som skjer i Kenya langt mer avgjørende for utviklingen i åra som kommer.

For nå strammes grepet rundt det dopingbefengte kenyanske løpermiljøet. Bare denne siste måneden er fire nye toppløpere tatt.

Torsdag ble den unge Kipyegon Bett suspendert. 20-åringen som vant bronse på 800 meter i VM i fjor hadde latt være å møte til doptest. I uka før ble maratonløperne Lucy Wangui Kabuu og Samuel Kalalei stoppet av det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) for bruk av henholdsvis morfin og EPO, mens det kenyanske antidopingbyrået sist i juli selv strøk 400-meterløperen Boniface Mweresa fra troppen til det afrikanske mesterskapet.

Alt dette kommer etter at den store 1500-meterstjernen Asbel Kiprop ga opp å forsvare seg mot dopingutestengelsen, og viser hvordan de tre Ingebrigtsen-gutta kan håpe på en mer rettferdig konkurranse framover.

DEN fremste årsaken er viljen i internasjonal friidrett til å ødelegge dopingmiljøene i de ulike landene. Utestengelsen av Russland ble på sist styremøte fulgt opp av nye vedtatte forslag fra dem som skal gjøre denne jobben; den såkalte «Athletics Integrity Unit (AIU)».

Friidretten har nå medlemslandene sine i ulike kategorier etter risikoen for svindel. Øverst på farelista står Etiopia, Hviterussland, Ukraina og nettopp Kenya.

- Landslagsutøvere fra disse landene er nødt til å gjennomgå tre tester utenfor konkurransene i de ti siste månedene før OL og VM, fortalte friidrettspresident Sebastian Coe etter IAAF-møtet.

I praksis betyr dette vedtaket at oppmerksomheten er flyttet fra forbund til enkeltutøvere. Dette er et resultat av langvarig mistro mot de nasjonale forbundene.

DET er opplagt grunn til denne mistroen. Da OL-mester Kiprop ble tatt for EPO i en test utenfor konkurranse, fortalte han at han vanligvis var blitt varslet av dopingjegerne i forkant av disse testene. Han hadde betalt for denne varslingen, men trodde at pengene ikke gikk til hans eventuelle fusk. Derimot til «te og diesel» for dopingjegerne som måtte ta den lange turen til fjellene der han trente.

Asbel Kiprop ble ikke trodd, men den siste forsvarstalen hans forteller uansett om en klassedelt friidrett der dopingutfordringen føles forskjellig fra land til land:

- Jeg har ikke penger til å føre en rettslig kamp lenger. Jeg er ikke i stand til å finne forskere som kan tale min sak og finne feil i prøvene, eller rette opp den urettferdigheten som ligger bak dette EPO-funnet, sa han i et BBC-intervju.

DENNE røffere kontrollen har allerede tæret på dominansen til de tidligere så overlegne kenyanske løperne. I Samveldemesterskapet i april var resultatene uvanlig dårlige.

At Kenya sist uke ble utklasset av Uganda på åpningsdagen av skolemesterskapet for Øst-Afrika, er kanskje et tegn på vanskeligere tider. Samtidig har denne løpernasjonen fortsatt et forsprang på mange av mellom -og langdistansene. Nå i Afrika-mesterskapet var de tilbake som beste nasjon med for eksempel dobbeltseier til Elijah Manangoi og Timothy Cheruiyot på 1 500 meter.

FOR det er den kenyanske dominansen Ingebrigtsen-brødrene må bryte om de skal overta tronen på denne distansen. Mens Filips meget sterke norske rekord fra Diamond League-stevnet i Monaco i sommer stoppet ett hundredels sekund over den magiske 3.30-grensa, har 12 kenyanske løpere kommet seg under:

  • Hele 41 ganger har en kenyaner løpt fortere enn 3.30 på 1 500 meter.

Med Kiprop utestengt, er fem av disse løperne fortsatt aktive. Stjerneduoen Managoi/Cheruiyot født i 1993 og 1995 har vært under 3.30 tre ganger hver. Den tredje beste; Ronald Kwemoi ( (3.28.81), er skadet, mens Nixon Chepseba (3.29.77) har gjort comeback etter tre år med sammenhengende helsetrøbbel.

I tillegg har kenyanerne Silas Kiplagat (2.27.64) som nå satser mer mot 5 000 meter. Altså akkurat den utviklingen som Gjert Ingebrigtsen ser for Jakob.

På den distansen er for øvrig alle de 20 beste resultatene oppnådd av løpere fra enten Etiopia eller Kenya. Altså to land som nå er satt under spesiell overvåkning av en IAAF-ledelse som våger langt mer enn de fleste internasjonale idrettslederne i kampen for en renere sport.

For å komme over det afrikanske toppnivået på 1500 -og 5000 meter, må Ingebrigtsen-brødrene fortsatt trene fram markant framgang, men gjennomføringen av denne nye kontrollregelen gir de uansett en historisk sjanse.