Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Veerpalu sto på norsk dopliste allerede i 2002

Da raste Estland mot misunnelige Norge. Men nå er ti av de 12 utpekte tatt - de siste to la opp tidlig.

TUNG DAG: Andrus Veerpalu var langt nede på gårsdagens pressekonferanse, der det ble bekreftet at både A- og B-prøven fra en dopingprøve avgitt 29. januar er positiv. 40-åringen nekter for å ha jukset. Foto:  AFP PHOTO/ RAIGO PAJULA
TUNG DAG: Andrus Veerpalu var langt nede på gårsdagens pressekonferanse, der det ble bekreftet at både A- og B-prøven fra en dopingprøve avgitt 29. januar er positiv. 40-åringen nekter for å ha jukset. Foto: AFP PHOTO/ RAIGO PAJULA Vis mer

(Dagbladet): «Hva er galt med blodet mitt?»

Det var tittelen på en sak som sto på trykk i Dagbladet 25. oktober 2002. Mannen som stilte spørsmålet var Andrus Veerpalu, esteren som i går ble tatt for bruk av det forbudte veksthormonet HGH.

Bakgrunnen for Veerpalus reaksjon den gangen var ei norsk bok skrevet av daværende Aftenposten-journalist Dag Vidar Hanstad, som i dag er førsteamanuensis ved Norges Idrettshøgskole. I «Seier'n er vår» røpet han navnene på 12 medaljevinnerne fra Lahti-VM i 2001 som alle sto på ei «mistenktliste» han hadde fått tilgang til. Denne lista inneholdt til sammen 23 utøvere fra 13 nasjoner (ingen nordmenn eller svensker) med «veldig unormale» blodverdier.

En av dem var Andrus Veerpalu.

Fikk løpernes tillatelse
Hvordan hadde så Hanstad fått tak i denne lista? En norsk-amerikansk dopforsker ved navn Jim Stray Gundersen hadde på en eller annen måte lyktes å få løpernes tillatelse til å ta blodprøver under Lahti-VM, under forutsetning at resultatene ble anonymisert ved offentliggjøring.

Resultatene var altså alarmerende. Høsten 2002 satt sju av de 12 medaljevinnerne som Hanstad omtalte i dopingklisteret, tatt for bruk av Hemohes og NESP.

De fem som «manglet», og som på det tidspunktet ennå ikke var avslørt, var Veerpalu, Kaisa Varis fra Finland og russerne Julija Tsjepalova, Nina Gavriljuk og Vitalij Denisov.

Andrus Veerpalu ble som kjent tatt i går. Kaisa Varis ble tatt for EPO i 2003. Seks år senere ble Tsjepalova tatt for det samme. Gavriljuk og Denisov la begge opp i 2003, uten å avlegge positiv dopingprøve.

Dermed kan vi ikke fastslå sikkert at Stray Gundersen og Hanstad prikket inn 12 rette på kupongen, selv om indisiene er sterke.

- Det er jo ikke helt sikkert. To av dem la opp året etter og ble aldri tatt. Men de ti andre var riktige, sier Hanstad til NRK.

I Dagbladets artikkel fra 2002 nektet han for at det var Stray Gundersen som hadde lekket. Det gjør han fortsatt.

- Hans arbeid var kilden til opplysningene, men jeg fikk det ikke av ham selv. Han var i fistel over at det kom ut, sier Hanstad til Dagbladet. 

- De 12 var dopet
- Det ble gjort forskning av Jim Stray Gundersen i utviklingen av et analyseverktøy. Dette ble godkjent etterpå. Jeg hadde veldig god dokumentasjon. Det var 12 utøvere med helt ekstremt unormale verdier. De var dopet, sier Hanstad.

- Det Veerpalu har testet positivt på er veksthormonet HGH. Hva tenker du om det med tanke på at det var blodverdiene hans som var så ekstremt unormale?

- Det var ikke bare blodverdier. Det var mange, mange parametere.

DOPINGFORSKER: Jim Stray-Gundersen har jobbet nitidig med å utvikle nye metoder for å avsløre doping. I 2001 fikk han løpernes tillatelse til å ta blodprøver under Lahti-VM, under forutsetning at resultatene ble anonymisert ved offentliggjøring. Men navnene på utøverne med svært unormale blodverdier kom ut likevel - og av de 12 utøverne er 10 nå tatt for doping. De to siste la opp i 2003.   Foto : Berit Roald / SCANPIX
DOPINGFORSKER: Jim Stray-Gundersen har jobbet nitidig med å utvikle nye metoder for å avsløre doping. I 2001 fikk han løpernes tillatelse til å ta blodprøver under Lahti-VM, under forutsetning at resultatene ble anonymisert ved offentliggjøring. Men navnene på utøverne med svært unormale blodverdier kom ut likevel - og av de 12 utøverne er 10 nå tatt for doping. De to siste la opp i 2003. Foto : Berit Roald / SCANPIX Vis mer

- Tror du Veerpalu har vært dopet i alle disse årene?

- På generelt grunnlag vil jeg si at de som driver med doping hele tida søker etter nye metoder, svarer Hanstad.

Mener testmetodene har svakheter
Andrus Veerpalu nektet i går for at han på noe tidspunkt har dopet seg, og forsikret at suksessen hans var et resultat av hardt arbeid.

- Den 29. januar ble jeg dopingtestet i Otepää, slik jeg er blitt så mange ganger tidligere i mitt liv. På det tidspunktet ante jeg ikke at denne prøven kom til å bli den viktigste jeg noensinne har gang har levert. Den 15. februar fikk jeg den sjokkerende nyheten om at prøven var positiv. Jeg forsikrer dere om at jeg aldri har inntatt noen ulovlige stoffer. Alt jeg har oppnådd gjennom karrieren har vært takket være hardt arbeid, sa han på pressekonferansen.

Lege Jüri Laasik - som ifølge Veerpalus trener Mati Alaver er den største estiske eksperten på fagfeltet - sa at den relativt ferske analysemetoden for å avdekke bruk av HGH har sine svakheter.

- Den er blitt ganske kritisert. Etter en hard trening stiger hormonnivået i kroppen. HGH-nivået kan stige opp til 20 ganger av det som er normalt etter en treningsøkt på 3,5 timer. Prøven av Veerpalu ble tatt etter en slik økt, og vi kan anta at det er grunnen til at HGH-nivåene hans var så høye, sa legen.

Estland raste mot Norge
Da Hanstads bok kom ut i 2002 var reaksjonene sterke hos både Veerpalu og det estiske langrennsmiljøet.

- Den store skinasjonen Norge føler nå åpenbart en trussel komme fra lille Estland. De setter alt inn på å forhindre denne, sa trener Mati Alaver - som for øvrig satt ved Veerpalus side på pressekonferansen i går.

- Vi har allerede henvendt oss til FIS (Det internasjonale skiforbundet) for å få en forklaring. Vi fikk til svar at det dreier seg om løse rykter i den hensikt å styrke norske skiløperes omdømme, sa generalsekretær Raul Kinks til Postimees.

Og Veerpalu selv?

- Jeg vil også selv gjerne vite hva som er unormalt med blodet mitt.

GA UT BOK: Reaksjonene var sterke, særlig fra Estland, da Dag Vidar Hanstad presenterte resultatene av de i utgangspunktet anonyme blodprøvene i boka "Seier'n er vår". 
Foto: Morten Holm / Scanpix
GA UT BOK: Reaksjonene var sterke, særlig fra Estland, da Dag Vidar Hanstad presenterte resultatene av de i utgangspunktet anonyme blodprøvene i boka "Seier'n er vår". Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media