Veerpalu sto på norsk dopliste allerede i 2002

Da raste Estland mot misunnelige Norge. Men nå er ti av de 12 utpekte tatt - de siste to la opp tidlig.

TUNG DAG: Andrus Veerpalu var langt nede på gårsdagens pressekonferanse, der det ble bekreftet at både A- og B-prøven fra en dopingprøve avgitt 29. januar er positiv. 40-åringen nekter for å ha jukset. Foto:  AFP PHOTO/ RAIGO PAJULA
TUNG DAG: Andrus Veerpalu var langt nede på gårsdagens pressekonferanse, der det ble bekreftet at både A- og B-prøven fra en dopingprøve avgitt 29. januar er positiv. 40-åringen nekter for å ha jukset. Foto: AFP PHOTO/ RAIGO PAJULA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Hva er galt med blodet mitt?»

Det var tittelen på en sak som sto på trykk i Dagbladet 25. oktober 2002. Mannen som stilte spørsmålet var Andrus Veerpalu, esteren som i går ble tatt for bruk av det forbudte veksthormonet HGH.

Bakgrunnen for Veerpalus reaksjon den gangen var ei norsk bok skrevet av daværende Aftenposten-journalist Dag Vidar Hanstad, som i dag er førsteamanuensis ved Norges Idrettshøgskole. I «Seier'n er vår» røpet han navnene på 12 medaljevinnerne fra Lahti-VM i 2001 som alle sto på ei «mistenktliste» han hadde fått tilgang til. Denne lista inneholdt til sammen 23 utøvere fra 13 nasjoner (ingen nordmenn eller svensker) med «veldig unormale» blodverdier.

En av dem var Andrus Veerpalu.

Fikk løpernes tillatelse Hvordan hadde så Hanstad fått tak i denne lista? En norsk-amerikansk dopforsker ved navn Jim Stray Gundersen hadde på en eller annen måte lyktes å få løpernes tillatelse til å ta blodprøver under Lahti-VM, under forutsetning at resultatene ble anonymisert ved offentliggjøring.

Resultatene var altså alarmerende. Høsten 2002 satt sju av de 12 medaljevinnerne som Hanstad omtalte i dopingklisteret, tatt for bruk av Hemohes og NESP.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer