Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vegard går fra OL til POL

NOREFJELL (Dagbladet): Velpreparerte VM-løyper er byttet ut med dypsnø. Og minusgradene er sterkt savnet. Slik trener OL-mester Vegard Ulvang på sitt livs skitur - et rekordløp til Nordpolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med polfarer Sjur Mørdre og fire andre skal et norsk «pol-landslag» nå Nordpolen på rekordtid.

Worldcupsirkus med startnummer på brystet og landslagssamlinger i påskevarme sveitsiske alper frister ikke lenger for Vegard Ulvang (34).

Det gjør imidlertid en skitur i 50 blå grader på jordklodens nordkalott.

Vegard har valgt seg årets kaldeste vinterferie sammen med sitt nye «skilandslag» bestående av Sjur Mørdre (34), Egil Nilsen (36), Knut Aas (35), Christian Reusch og Lars Ebbesen (43).

Dobbelt så raskt

25. mars spenner de på seg skiene på Ward Hunt på nordspissen av kanadiske Ellesmere Island og setter kurs 800 kilometer rett mot nord.

Beklageligvis for polfarerne vil skruis, åpne råker, vind og havstrømmer tvinge dem til å gå kanskje 200 kilometer ekstra før de når målet.

Allikevel håper de å rekke distansen på rundt 25 dager. Det er minst dobbelt så raskt som noen andre før dem.

- Det er utfordringen og naturopplevelser som lokker, og til en viss grad truer. Ikke en eventuell fartsrekord, sier polfarerne til Dagbladet.

Skipensjonist

Sjur Mørdre, første nordmann både til Nord- og Sydpolen, har lagt opp til skremmende 20 timers dagsetapper(!) og hver av skiløperne får kun ha med seg 60 kilo bagasje på spesiallagde pulker og sekker.

Det vanlige er det dobbelte.

- Hvorfor Nordpolen, Vegard Ulvang? Det finnes mer behagelige utfordringer for gamle OL-vinnere?

- Jeg gjør det ikke fordi det er behagelig. Jeg har sluttet med å gå fort på ski, så hvorfor ikke prøve en tur som er lang? Polpunktet ligger der og venter. Jeg har aldri vært der før, og nå fikk jeg sjansen. Så hvorfor ikke?

Denne helga har «Nord-polekspressen», som minus Ebbesen og Ulvang satte fartsrekord over Grønland (11 dager) for to år siden, hatt treningsleir på Norefjell. Utstyr skal testes, leir skal settes og rives flere ganger, og laget sveises sammen med første teltovernatting før avreise om drøye to måneder.

Glemte skiene

- Vi har hatt for lite tid sammen. Mye mer blir det heller ikke. Vegard drar til OL i Nagano og de andre har private oppgaver å ta seg av før avreisen, sier Mørdre. Han småbanner over gjenglemte skireimer og pulkdrag.

Gutta må lage egne løsninger, og latteren sitter løst. Helt til de oppdager at et par ski er gjenglemt på lageret i Bærum. Floken løser seg med lånte midler. Og dermed bærer det til skogs med pulker på slep.

På Norefjell var det snøpyntede grantrær som sto i veien. På Nordpolen er det meterhøye skruisvegger. Og ca 48 minusgrader kaldere enn på Norefjell.

<B>SKILANDSLAGET:</B> Vegard Ulvang, Egil Nilsen, Sjur Mødrdre, Knut Aas og Kristian Reusch utgjør sammen med Lars Ebbesen Nordpolekspressen 98.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!