Vei ut av knipa

FRA I GÅR

var Ole Gunnar Solskjær en fotballspiller Åge Hareide fortest mulig vil glemme. De beste  trenerne er flinkest slik. Skadde spillere er uinteressante spillere.

Men uansett hvor flink Hareide er i obligatoriske fotballtrenerøvelser, har han et problem.

Så lenge verdens mest kjente nordmann er en fotballspiller som det neste året bare kan skrive autografer, er landslaget svekket.

DET ER

selvsagt Hareides oppgave å begrense skaden. Der har han heldigvis gjort mye mer enn å prate beroligende til menigheten.

Åge Hareides viktigste skadebegrensing skjedde over et halvt år siden da han som helt fersk landslagstrener bestemte seg for å styre mannskapet sitt etter et strengt rollemønster.

FOTBALLAG SOM

blir bygd opp etter bestemte roller i stedet for etter spillernes navn, er i utgangspunket atskillig mindre sårbare for skader. Under Åge Hareide er Norge fortsatt et slikt lag.

Dette er en av mange linjer fra Drillo-epoken til denne utgaven av landslaget.

Drillo fleipet i sin tid med at han kunne bytte ut hele førsteelleveren sin med nye folk uten at skiftet av spillere betydde så mye.

Han hadde sannsynligvis rett. På 90-tallet var det systemet mer enn spillerne som ga suksessen.

SAMTIDIG STARTET

Drillo framgangen med en spesielt bra 69-generasjon pluss Rune Bratseth; Norges gjennom tidenes sterkeste internasjonale spiller.

Selv om norsk klubbfotball er i framgang, mangler Hareide den spesielle årgangen og han har absolutt ingen midtstopper med hurtighet og kløkt til å bli valgt inn på Verdenslaget.

Det han hadde av internasjonale stjerner var Tore André Flo og Ole Gunnar Solskjær. De konkurrerte til overmål om en eneste rolle, og nå er den konkurransen utsatt minst ett år.

Det er lang tid for offensive spillere på gal side av 30-årsmerket.

LIKEVEL KOMMER

nok både landslaget og Solskjær ut av vanskene slik at det blir sluttspill i Tyskland for et best mulig norsk landslag i 2006.

Landslaget fordi det fortsatt satser på systematikken, og Ole Gunnar Solskjær fordi han alle sine inntjente millioner og all United-suksess til tross først og fremst er en glad fotballspiller.

Verre skader leges av slikt.