NÅDESTØTET: Øyeblikket Ruben Gabrielsen vant kampen for Molde. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Scanpix
NÅDESTØTET: Øyeblikket Ruben Gabrielsen vant kampen for Molde. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB ScanpixVis mer

Eliteserien: Molde - Brann

Veien til Europa er ganske kort i norsk toppfotball. Det er ikke så mye som skal til

Man trenger ikke mer enn et sekund eller to for å score et mål i fotball. Da Molde fikk elleve sekunder ekstra ble det hjemmeseier mot Brann.

I 69 MINUTTER var Molde-Brann en sjansefattig parentes i jakten på de gjeve plassene i Europa 2018. Defensiv grundighet mot offensive mangler blir ofte slik, dørene forblir stengte. Men fra det øyeblikket Brann-stopper Vito Wormgoor foredlet nedfallet av et langt innkast i stanga ble det fotballkamp, trøkk og målsjanser i Molde.

Elleve sekunder på overtid av overtida (94.11) ble det hjemmeseier også.

HOVEDPREMIEN PÅ AKER Stadion handlet om en andreplass på tabellen med fem kamper og 15 poeng igjen å spille om. Brann var ikke veldig interessert i mer enn det de hadde da kampen startet. Molde evnet egentlig ikke å ta den. Før kampens siste dødball, en corner, havnet på panna til Ruben Gabrielsen, midtstopperen som for anledningen kom inn som venstre kantspiller.

Det er mange måter å gjøre det på.

BRANN VAR IKKE i Molde for å ta noen sjanser. Snarere tvert imot. Da trener Lars Arne Nilsen redegjorde for lagets tilnærming til kampen handlet det om stram defensiv organisering, kontringsmulighetene som alltid åpenbarer seg når ballen skifter eier og dødballer. Hvilket betyr at spillet som sådann skulle utføres med ekstremt lav risiko, god balanse, mange folk bak ballen og minimalt med bakrom.

Gjerne i en slags 5-5-0 formasjon i periodene de ble spilt lave.

Det handlet først, fremst og sist om å unngå tap.

SKAL MAN BRYTE ned den typen fotball, der det meste skjer mot et gjerrig etablert forsvar, handler det veldig mye om bevegelser, presisjon og balltempo. Der hadde Molde sine utfordringer. De fant liksom ikke ut av det. De klarte ikke å bruke verktøyene de hadde. Men noen gode og helt nødvendige bytter både av spillere og tilnærming gjorde hjemmelaget giftigere mot slutten.

Så mye at de til slutt ble vinnere.

MOLDE HAR IKKE gjort noen god sesong. Ole Gunnar Solskjærs mannskap, som var laget de fleste av oss trodde skulle utfordre og presse Rosenborg, har heller vært en skuffelse. Likevel er de på vei mot topp tre og medalje. Hvilket forteller at veien til Europa er ganske kort i norsk toppfotball.

Det er ikke så mye som skal til.

ET SKIPPERTAK MOT slutten av sesongen kan gjøre underverker på tabellen. Som Moldes fire siste kamper før Brann. Etter strake tap mot Rosenborg (H) og Stabæk (B) i rundene nitten og tjue vant de ti poeng på de fire neste kampene, det eneste skjæret i sjøen var 2-2 i Sogndal. Og derfor handlet denne ekstremt viktige kampen mot Brann om å opprettholde momentum, skaffe seg en luke til bergenserne og legge press på Sarpsborg som møter Stabæk hjemme i kveld.

Sølv eller bronse er ikke det viktigste.

Etter semifinaletapet for Lillestrøm (0-3),et nederlag som stengte veien til Europa gjennom cupfinalen på Ullevaal 3. desember, er det topp tre som gjelder.

RESULTATET I MOLDE skaper en luke på fire poeng til Brann. Det hjelper. 0-0 ville nemlig koblet på to lag til og vært en en gave til Haugesund (39) og Strømsgodset (38) som begge tok tre poeng denne runden. Men nå har Molde plutselig fått litt luft mellom seg selv og Brann, og i neste runde kommer Rosenborg til Bergen.

Jeg sier ikke det er kjørt med tanke på Europa.

Det er bare blitt veldig mye vanskeligere.