Veien til superstjerne

KOBE (Dagbladet): Om bestefar fikk bestemme hadde David Robert Joseph Beckham (27) fra London spilt for Tottenham. Men den småvokste sønnen til damefrisøren Sandra og bensinstasjonarbeideren Ted visste sjøl hva og hvor han ville. Nå er han der.

Historien om David Beckham kunne gjerne stått som tegneserie i Buster på 70-tallet.

Eventyret begynte fredag 2. mai 1975 da Sandra og David Senior dro til fødestua.

Foreløpig har vi kommet til det kollektive ungpikehysteriet utløst av Beckhams kyss på skolejenta Yuka Hirotas (10) kinn under Englands besøk på en lokal skole på øya Awaji i går. Det er her England lader opp til Nigeria-kampen i Osaka i morgen tidlig. Da snører planetens regjerende fotballspiller på seg splitter nye kengurusko til 3000 kroner paret for å ta England videre i VM.

- Det vil være galskap om dette glipper for oss nå, sa Beckham på pressekonferansen etter treninga i går.

Han kler kapteinsrollen nå. Offentlig har David Beckham modnet til respekt.

- Mot Argentina var det perioder vi var under enormt press. Da lyttet spillerne når jeg snakket. Der og da forsto jeg hvor viktig kapteinen er for laget, sier 27-åringen, som lekte med ball fra han kunne gå hjemme i rekkehuset i Leytonshire utenfor London, der han vokste opp sammen med søstrene Lynne (30) og Joanne (20).

United fra fødselen

I motsetning til Michael Owens far, den tidligere Everton-proffen Terry Owen, nådde aldri den svorne United-supporteren David Edward (Ted til daglig) målet om å bli fotballproff. Men pappa hadde nok sine håp, kjøpte ny fotball til David hver jul, og selvsagt - sesongens nye United-drakt. Men Davids Spurs-fanatiske bestefar på morssiden mislikte sterkt svigersønnens supporterskole, og balanserte hver bidige jul sønnens gaveutvalg med fullt Tottenham-utstyr. Det måtte David hversågod ha på seg hver gang han besøkte bestefar.

Balltalentet var det ingenting i veien med. David kunne gjøre alt med ballen. Åtte år gammel hadde han scoret over hundre mål i løpet av tre sesonger for laget sitt Ridgeway Rovers. I en lokalturnering vant laget hans 23-0. I lokalavisa sto det:

«David Beckham spilte strålende på høyrekanten.» Tre år seinere kom han hjem en kveld og satte seg foran skjermen. Der så han et program om tidligere landslagskaptein Bobby Charltons fotballturnering. Unggutter konkurrerte i regionale turneringer om å ha best ballkontroll. De beste kvalifiserte seg til finalen på Old Trafford. Dette ville David være med på.

Han vant overlegent både i London og på Old Trafford, og ble belønnet med drømmetur til Terry Venables' Barcelona med Mark Hughes og Gary Lineker på laget. Han dro hjem full av drømmer. Om Manchester United. Året etter fikk han være maskot i Uniteds bortekamp mot West Ham på Upton Park. David stilte i findressen, og United-slips.

- Det var aldri noe annet lag for meg, sier Beckham.

Det ekstreme talentet hans ble raskt etterspurt, og Beckham prøvespilte både for Leyton Orient og Tottenham. Til sistnevnte møtte Beckham opp i United-drakt. United talentspeider Malcolm Fidgeon hadde lett spill, og David skrev under for United hjemme i stua på 14. årsdagen sin. Men mamma Sandra slo i bordet. Han fikk ikke flytte hjemmefra før han var ferdig med skolen på Chingford High.

Savnet mamma

16 år gammel flyttet han til Manchester 8. juli 1991. Og savnet straks det han dro fra. David Beckham ble kastet ut fra de to første hyblene sine. Første gang fordi romkameraten hadde laget trøbbel. Verten kastet ut begge. Andre gang fordi han klaget på maten. Det likte ikke vertinnen, og ba ham pakke sakene. Men på tredje forsøk fant Beckham seg til rette. Hjemme hos Annie og Tommy Kay traff han hyggelige folk, og fikk konsen-trere seg om fotball. Og om å vokse.

Fysikk var det eneste David manglet. Han ble engelsk juniormester sammen med bestekamerat Gary Neville, Ryan Giggs, Paul Scholes og Nicky Butt i 1992, men måtte vente lenge på gjennombruddet på A-laget. Han fikk 90 minutter mot Port Vale i ligacupen i 1994, men vinteren etter gikk det så trått at manager Alex Ferguson lånte ham ut til 3. divisjonslaget Preston. Beckham fikk tilbud om å trene med United og bare spille kamper for Preston. Han takket nei og stilte på alle Preston-treningene. Etter fem kamper og to scoringer ble han hentet hjem av Ferguson, og A-lagsdebuterte i Premier League mot Leeds 2. april 1995. Det var nå det begynte. Ferguson solgte unna Hughes, Ince og Kanchelskis og satset på unggutta. Beckham scoret i ligaåpningen mot Aston Villa, men United tapte. Det var da gamle Alan Hansen kom med sitatet han har angret på siden:

- Du kan ikke vinne noe med guttunger.

Våren etter hadde guttungene vunnet «The Double», og nytilsatte Glenn Hoddle ga Beckham landslagsdebuten i sin første kamp som sjef.

Året etter scoret Beckham det legendariske 3-0-målet mot Wimbledon. Han skjøt fra midtstreken, og ballen dalte ned i nettet bak Neil Sullivan.

- Det skuddet forandret der og da livet mitt fullstendig. Jeg gikk rundt på skyer, og ville bli på banen og klemme alle spillerne en halvtime etter kampen.

Beckham ble valgt til årets unge spiller, og viste en ny side av seg sjøl da han dukket opp til utdelinga i svart designerdress og blitzreflekterende brylkrem i håret.

Merkevaren Beckham var på banen.

Utvist og hetset

Året etter hadde han en middelmådig sesong. Det nådde bunnen da han feilaktig fikk rødt kort og ble utvist mot Argentina i VM. England tapte straffespark-konkurransen. Owen gråt i garderoben etterpå. David Batty lå rett ut. Alan Shearer satt taust og stirret i gulvet. Ingen snakket til Beckham. Før Tony Adams kom bort og sa:

- Tro aldri at du har sviktet oss. Du er en stor spiller. Jeg er glad i deg.

Adams støtte hjalp Beckham mye da han ble stemplet som landssviker og pepet ut på stadion og stadion hjemme i England høsten etter.

Og Beckham slo tilbake. Til dags dato er 98-99-sesongen hans beste. Beckham scoret på praktfulle frispark, og ga de målgivende pasningene både i kvartfinalen mot Inter Milan og semifinalen mot Juventus i det som endte med The Treble etter Solskjærs overtidsscoring mot Bayern München i Barcelona.

Hyllet som helt

Resten av historien handler om sønnen Brooklyn Joseph, som ble født 4. mars 1999, bryllupet med Spice-Victoria Adams på et slott utenfor Dublin i juli samme år, dårelokkenes farvel hos en frisør før Leicester-kampen - Beckham møtte opp glattbarbert på hodet og scoret sitt første mål på to måneder på et nydelig frispark. Og nye dresser, skjørt, tatoveringer, rådyre selskaper, fotballkamper, noen scoringer og et nitrist EM-sluttspill for to år siden. Men Sven-Göran Eriksson gjorde Beckham til kaptein så snart han tok over etter Kevin Keegan. Deretter handler det om 5-1 over Tyskland i München og Beckhams utlikning til 2-2 på frispark i kampens siste sekunder mot Hellas. Scoringen sikret VM-sluttspillet. Og i Japan: Guds fot fra straffemerket. England elsker mannen de hatet.

- Jeg vokste på motgangen etter det som skjedde i 1998, sier Beckham.

Rikere og rikere

Det er annet som har vokst også. I sin årlige vurdering av øyrikets rikeste vurderer Sunday Times paret Beckhams formue til å være på rundt 380 millioner kroner.

Ingenting er tilfeldig i organisasjonen som bygger merkevaren «David Beckham». Ifølge fotballmagasinet Four Four Two har en notorisk mediesky herre ved navn Tony Stephens vært Beckhams nærmeste utenomsportslige rådgiver siden 1994. Han gjør for øvrig samme jobb for Michael Owen. Siden Stephens selskap TSA ble oppkjøpt av underholdningsgiganten SFX i 1998 har et team på opp mot 20 personer jobbet målrettet for å gjøre Beckham til planetens regjerende fotballspiller - utenfor banen. Og de lykkes. Beckham er gloheit. Mark McCormack, grunnlegger av markedsgiganten IMG, vurderer Beckham slik:

- Folk betaler dyrt for det beste, og Beckham tilhører denne kategorien. Han burde tjene like mye som Tiger Woods og Michael Jordan. Om lønna hans mangedobles, så er ikke det mer enn han fortjener.

Bevist i moteblader

Også medieprofilen tas nøye vare på. Etter Frankrike-VM ble all mediekontakt overtatt av PR-byrået Outside Organisation (som tilfeldigvis også har Spice Girls i stallen). Byråets leder, Arsenal-fanatikeren Alan Edwards, har innrømmet at det er helt bevist at Beckham som følge av hetsen etter 1998-VM langt oftere har vært å finne som coverfigur i magasiner som Marie Claire, GQ og Sunday Times' Style-seksjon enn i fotballblader.

Nå like før VM poserte Beckham på forsiden av GQ - med neglelakk. Marie Claire hadde ham som coverfigur som første mann i magasinets 14-årige historie.

Overfor New York Times forklarer designer Giorgio Armani hvorfor:

- Fotballspillere er den moderne tids gladiatorer. De hylles både på og utenfor banen. Spillere som Figo, Shevchenko, David Beckham og Ronaldo representerer et nytt maskulint ideal som kombinerer styrke og atletiske trekk med eleganse. De er en stor inspirasjon for mine kolleksjoner.

Designer John Galliano følger opp:

- Fotball har blitt en ny religion.

Det samme mener den engelske avisa The Evening Standard. Som mener dette om paret Beckham og sønnen Brooklyn:

«I det 21. århundre er de Storbritannias Jesus, Maria og Josef».

Sårbar og fortapt?

Sjøl sier Beckham dette om sitt forhold til mote:

- Det er bare noe jeg alltid har likt. Da jeg vokste opp, beundret jeg Bryan Robson som spiller, men som stilikon har det alltid vært Steve McQueen for meg - han var virkelig kul.

Overfor New York Times, oppsummerer Kevin Roberts, redaktør i SportBusiness.com stramt og greit:

- Beckham er en markedsmanns drøm. Jenter som ikke er interessert i fotball liker ham fordi han ser bra ut, og fordi han er gift med Posh. Hos heteroseksuelle menn har han høy status på grunn av det han gjør på banen. Og de homoseksuelle guttene bare elsker ham.

11. mai signerte David Beckham en ny kontrakt med United som gir ham en ukeslønn på en million kroner. Avtalen varer til juni 2005.

Og enda er det noen som påstår at han er dum!

  • Omringet av 12 medhjelpere - agenter, fotografer, assistenter, coverdesiger, sponsorfolk, sminkør og frisør - fikk Louis Massarella før VM et Beckham-intervju for Four Four Two. Han avslutter slik:

«David Beckham har en veldig menneskelig sårbarhet ved seg. Du kan misunne talentet hans. Og streve etter livsstilen hans. Men du sympatiserer med den lille gutten som har tapt seg sjøl i maskinen som skaper rikdom og berømmelse. Det ender opp med at du faktisk synes synd på mannen som tjener mer på en dag enn mange gjør på ett år.»

<B>EVENTYR-FAMILIE:</B> Interessen rundt David Beckham ble ikke akkurat mindre da han ble sammen med Posh-Spice. Paret har sønnen Brooklyn og snart blir de foreldre igjen.
<B>SJARMOFFENSIV:</B> David Beckham og hans landsmenn besøkte i går en skole på øya Awaji. De ble møtt av hysteri, og Beckhams popularitet ble ikke mindre da han ga skolejenta Yuka Hirota et kyss på kinnet.
<B>COVERGUTT:</B> Motemagasinet Marie Claire hadde Beckham på coveret før VM. Det er første gang i dette bladets historie at en mann pryder fronten.
<B>NEDTUREN:</B> Beckham fikk rødt kort mot Argentina i VM i 1998. England tapte og han fikk skylda.
<B>JAPANSK HYLLEST:</B> Japanske fans feirer Beckham på denne måten.
TRIUMF:</B> Beckham og Teddy Sheringham jubler etter å ha vunnet Champions Leaguefinalen i 1999.