Vekker avsky: - Stygt

Oppførselen til Argentina-spillerne får kommentator til å reagere. Argentinsk journalist tror Messi kanskje kjenner på presset.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

FEIRING: Lionel Messi feiret slik da han satte inn 2-0 mot Nederland. Foto: FRANCK FIFE / AFP / NTB
FEIRING: Lionel Messi feiret slik da han satte inn 2-0 mot Nederland. Foto: FRANCK FIFE / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

LUSAIL (Dagbladet): Cristiano Ronaldo og Portugal er slått ut. Det samme er Neymar og Brasil. Argentina, med Lionel Messi i spissen, er sammen med Kylian Mbappé og Frankrike de to favorittene til å løfte VM-trofeet søndag 18. desember.

Messi og Argentina vant ikke mange hjerter med måten flere spillere oppførte seg på under og etter kampen mot Nederland. Messi ble blant annet filmet da han kalte Wout Weghorst «tosk» og Argentina-spillerne hånet motstanderlaget da de avgjorde kampen i straffekonken.

Daily Mail-journalist Oliver Holt skriver at han alltid har forbundet Messi med «skjønnhet», med tanke på det 35-åringen har levert på banen gjennom en lang karriere. Det Holt så mot Nederland, var det motsatte.

«Det er ikke noe vakkert med det. Det er stygt. Skikkelig stygt. Det bildet bør fylle alle som ser det med avsky og forakt. Det er det motsatte av hva idrett burde være», skriver Holt om bildet under.

HÅNES: Argentina-spillerne håner Nederland-spillerne. Foto: Paul Childs/Reuters/NTB
HÅNES: Argentina-spillerne håner Nederland-spillerne. Foto: Paul Childs/Reuters/NTB Vis mer

Døde etter kollaps

Det hører med til historien at den amerikanske journalisten Grant Wahl kollapset på pressetribunen under den aktuelle kampen, og seinere døde på det lokale sykehuset.

For dem som fikk med seg dramaet som utspilte seg, ble det som skjedde på gressmatta sekundært.

«Så ser du ned på banen og spillerne og alt du ser er stygghet og hat og mangel på respekt og mangel på medfølelse og mangel på samhold og mangel på velsignelse og mangel på, faktisk, menneskelighet, på en stadion som allerede er fordervet av lidelsene til dem som bygde den», skriver Holt og fortsetter:

«Dystert er ikke dekkende nok, men jeg mener iallfall dette: gleden over tanken på at Messi og Argentina vinner VM har flakset ut i ørkenen.»

- Urettferdig

Messi uttalte etter kampen at han lot seg irritere av praten til trener Louis van Gaal før og Weghorsts oppførsel under kampen. Han mente det var respektløst.

- Det er fotball. Kritikken var urettferdig, fordi vi vet hvordan vi oppfører oss når vi vinner og taper. Vi tapte mot Saudi-Arabia og sa ikke noe. Vi slo Brasil og det var et fint sportslig øyeblikk mellom Messi, Neymar og Paredes etter kampen, sa trener Lionel Scaloni på en pressekonferanse i Doha mandag.

Han siktet til da laget slo Brasil i Copa America.

Backen Nicolas Tagliafico fikk også spørsmål om de argentinske spillernes oppførsel.

- Jeg vil si at det var situasjoner som skjer i fotball. Vi er ikke maskiner, vi kjenner på følelsene. Følelsene løper løpsk og sånne ting skjer i toppfotballen. Vi snakker om en kvartfinale hvor begge lag kjemper om det samme målet, sa Tagliafico på pressekonferansen.

Kanskje han føler presset

Cristian Hliba jobber i argentinske Diario El Norte. Han mener Messi aldri har vært bedre i et VM-sluttspill.

- Messi er den beste spilleren i dette VM, syns jeg. Og det er det beste VM Messi har levert. Han har spilt i fem VM, men har aldri spilt bedre. Det er en veldig god utgave av Messi vi ser, sier Hliba til Dagbladet og fortsetter:

- Argentina er veldig avhengige av Messi. Hvis Messi er god, kan Argentina slå Kroatia. Hvis Messi er dårlig, blir det vanskelig. Argentina ønsker å vinne 4-1 og 3-0 i kamper, men det er vanskelig for dem. Når Messi har ballen i beina, får de troen.

- Tror du Messi kjenner på presset?

- Kanskje. Messi har sagt at han er sinna på dommerne fordi han mener de ikke gjør jobben sin. Kanskje det handler om press også. Messi er normalt rolig, men har reagert noen ganger her. Messi er kaptein, den ekte lederen, sier Hliba.

Når det gjelder Messis feiring på stillingen 2-0, da han holdt seg bak ørene etter å ha scoret på straffespark, har Hliba en teori om årsaken.

- Mange folk i dette VM spør: «Hvor er Messi,? Hvor er Messi? Hvor er Messi?», så kanskje det var derfor han gjorde det, for å vise «her er jeg», sier Hliba.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer