Vekker avsky

Kameruns landslagsspiller Gaël Ondoua stilte med russisk flagg. Ekspertene krever at Fifa reagerer.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

RUSSISK FLAGG: Skoene til Kameruns Gaël Ondoua fra kampen mot Sveits, vekker avsky. Foto: Pets Josek / Ap / NTB
RUSSISK FLAGG: Skoene til Kameruns Gaël Ondoua fra kampen mot Sveits, vekker avsky. Foto: Pets Josek / Ap / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Kameruns landslagsspiller Gaël Ondoua får sterk kritikk for skoene han brukte under lagets åpningskamp mot Sveits torsdag.

Skoene hans viste et russisk flagg ved siden av det kamerunske. Han er selv delvis vokst opp i Russland, har russisk pass og har spilt i flere klubber i landet. Russland er utestengt fra all internasjonal fotball på grunn av krigen i Ukraina.

Overfor NRK reagerer både menneskerettighetseksperter og fotballeksperter på skoene. Som kjent har Fifa slått hardt ned på regnbue-effekter og andre pride-markeringer blant spillerne.

I AKSJON: Ondua i kampen mot Sveits. Foto: AP Photo/Petr Josek/NTB
I AKSJON: Ondua i kampen mot Sveits. Foto: AP Photo/Petr Josek/NTB Vis mer

- Hvis ikke dette fører til en sportslig reaksjon, viser det hvor ute å kjøre Fifa er, sier generalsekretær i Helsingforskomiteen, Berit Lindeman, til NRK.

Også fotballekspert Carl-Erik Torp reagerer.

- Dette framstår som ein provokasjon for ekstremt mange menneske, seier Torp.

Den 27-årige spilleren forsvarer selv flagget, som har fått massive hyllester i russiske medier.

– Jeg spiller alltid i fotballsko med flagg, og jeg kommer aldri til å slutte med det. Russland er hjemmet mitt. Det samme er Kamerun, sier han til russiske Sport-ekspress, ifølge NRK.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer