Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

HÅNDBALL-VM

Vekker oppsikt: - Hvem er alle folka?

19 spillere og 20 i støtteapparatet. Selv utlendingene har fått med seg Norges spesielle grep.

SJEFEN: Thorir Hergeirsson leder et støtteapparat på totalt 20 personer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SJEFEN: Thorir Hergeirsson leder et støtteapparat på totalt 20 personer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

KUMAMOTO (Dagbladet): Norge har lenge vært et foregangsland på kvinnesida i håndballen. Satsingen på håndballjentene har gitt resultater, og det tilhører sjeldenhetene at landslaget ikke er med og kjemper helt i verdenstoppen.

Seks OL-medaljer, ti VM-medaljer og 11 EM-medaljer - hvorav 12 er gull - er fasiten etter lang tid med en proff holdning til idretten, hvor detaljene får spille en viktig rolle.

TOMME TRIBUNER: Norges kamper i håndball-VM har blitt spilt for relativt tomme tribuner. Video: Rødt Kort Vis mer

Den økte profesjonalisering av håndballen kommer tydelig fram ved en rask kikk på lista over personell som er med til Japan. 19 er spillere - 20 tilhører støtteapparatet.

- Den lista er ekstremt lang, og vi tuller med at vi har en til hver spiller, smiler kaptein Stine Bredal Oftedal.

- Blir fulgt utrolig tett

Det er Thorir Hergeirsson og hans nærmeste støttespillere på trenerbenken som er mest synlig for omgivelsene. Men i kulissene jobber blant annet leger, fysioterapeuter, psykologer, analysepersonell og fysiske trenere.

- Det er ingen som er med her for turens skyld. De har full jobb, og gjør en kjempejobb. Det er vesentlig for å legge til rette for at spillerne skal kunne hente ut sitt beste, og for at vi i trenerteamet skal få gjort den jobben vi skal gjøre også, sier Hergeirsson til Dagbladet.

TEAM: Mia Hermansson Högdahl er Hergeirssons nærmeste støttespiller. Foto: NTB scanpix
TEAM: Mia Hermansson Högdahl er Hergeirssons nærmeste støttespiller. Foto: NTB scanpix Vis mer

Den brede kompetansen innen ulike felt sørger for at de norske spillerne får nøyaktig den oppfølgingen de trenger til en hver tid. Linjespiller Kari Brattset Dale sier håndballjentene setter pris den gode hjelpen.

- Jeg tror Norge er blant de som er ledende på den fronten. Vi har et vanvittig stort støtteapparat, og vi blir fulgt opp utrolig tett. Det er utrolig mange dyktige mennesker som er med og hjelper oss hele tida, og det har veldig mye å si, forteller hun.

Camilla Herrem skjønner at den lange lista over støtteapparat kan virke overveldende, og forteller om en episode fra da hun spilte i HCM Baia Mare.

- Landslaget sender alltid ut mail til klubbene når en spiller er tatt ut på landslaget, Da jeg spilte i Romania kom treneren bort og spurte «Hæ? Hvem er alle disse folkene?». Da måtte jeg forklare at dette er legene, dette er massøren, dette er de som klipper kampene, dette er de fysiske trenerne. «Da er det ikke rart dere vinner», svarte han.

Begrenset tilgang

20 personer kan virke overveldende og unødvendig mange, men det er viktig å presisere at ikke alle er med til Japan under hele turen (se datoer i faktaboksen).

Norges opphold i VM-nasjonen varer i én måned. Håndballjentene ankom treningsleiren i Fukuoka nesten to uker før første mesterskapskamp, og om de kommer seg hele veien til finalen viser kalenderen 15. desember.

SUPPORTERHJELP: Håndball-VM spilles i Japan, og slik skal arrangøren sørge for stemning på tribunen når Norge spiller. Vis mer

- Vi har ressurspersoner i laget som ikke har mulighet til å være vekke fra sine faste jobber så lenge. Det gjelder for eksempel helseteamet vårt, og da må vi dele opp mesterskapet med noen dager overlapping for å overlevere helsestatuser. Da er det klart at vi er mange på et tidspunkt, sier Norges islandske landslagssjef.

- Det er klart at vi har et stort støtteapparat, og har de ressursene vi trenger rundt oss. I år er det én dag der alle har vært her likt, men normalt sett er det slik at folk kommer og går og ikke er her i fulle perioder, sier Bredal Oftedal.

Flere land med større apparat

De siste årene har Norge merket økt konkurranse fra andre håndballglade nasjoner. Flere ønsker å være med og kjempe om gull og andre jeve valører. Derfor er ikke Norge unik i håndballverden når det kommer til størrelsen på støtteapparatet.

- I senere tid er det lag som både har flere enn oss, og i hvert fall like mange som oss i sine ledergrupper. Det er sånn det er blitt. Det er et tegn på økt profesjonalisering, forklarer Hergeirsson.

Han forklarer i grove trekk hvordan de ulike delene av støtteapparatet bidrar inn mot det norske landslaget.

- Du har helseteamet med lege, fysioterapeut, massør og psykolog. Psykologene er med oss en kort periode. Noen ganger har vi noe felles, men spillerne jobber stort sett individuelt med dem. Spillerne har sine ting de jobber med med psykologene - personlig utvikling. Det er en prosess som pågår hele året.

- Så har vi teamadministrator, hovedleder, og to analysepersoner. Analysebiten er ganske vesentlig i dagens håndball. Du skal analysere eget lag, og du skal analysere motstanderen. Det må gjøres klart for spillerne og trenerne, spesielt når kampene går så tett som de gjør, sier Hergeirsson, og avslutter med personen som passer på Dagbladet og andre andre frammøtte mediene her i Fukuoka.

- Vi har en pressekontakt i Halvor Lea, som er helt nødvendig fordi det er mye media som følger oss. Vi trenger å ha orden og styr på det.

UTESTENGELSE: Russland risikerer å bli utestengt fra all idrett i fire år for brudd på dopingreglementet. Landets håndballstjerner forsøker å ikke fokusere på dette under VM. Video: Rødt Kort. Vis mer