Vekker oppsikt:
- Utøvernes frykt

De såkalte superskoene har preget distanseløp i flere år. Nylig dukket også Karsten Warholm-konkurrent Rai Benjamin opp med nye sko. Det skaper diskusjon.

SUPERLØP: Rai Benjamin kom med et skremmeskudd før OL i Tokyo da han sesongåpnet på 47,13 i California. Video: World Athletics. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av Karsten Warholms argeste konkurrenter, Rai Benjamin, løp inn til 47,13 på 400 meter hekk søndag. Det var en klar beskjed om at OL-sesongen offisielt har startet.

En annen ting som vekket oppsikt var de oransje klossene under amerikanerens sko.

Det viser seg at han løp med de nye Nike Maxfly – som for kort tid siden ble godkjent av det internasjonale friidrettsforbundet, en måneds tid etter at de ble godkjent som en prototype. Det bekrefter Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) til Dagbladet.

Skoene har den etterhvert velkjente karbonplata, i tillegg til en oransje pute i front, som i teorien skal fungere som en trampoline.

TØFFE DUELLER: Warjolm feirer VM-gullet i 2019. Han vant foran Rai Benjamin (til venstre) og Qatar-løper Abderrahman Samba. Foto: NTB
TØFFE DUELLER: Warjolm feirer VM-gullet i 2019. Han vant foran Rai Benjamin (til venstre) og Qatar-løper Abderrahman Samba. Foto: NTB Vis mer

Nye løsninger

Diskusjonen rundt supersko i friidrett har vært pågående i flere år, men har stort sett handlet om lengre løp. Der har rekord etter rekord blitt knust.

I fjor begynte det også å bli snakk om at de skulle dukke opp i de kortere distansene, og nå ha de for alvor gjort sitt inntog.

Før OL, som egentlig skulle blitt arrangert i fjor sommer, kom det en rekke nye regler rundt skoa. Det ble blant annet krav til sålestørrelse og at de måtte være tilgjengelige på det åpne markedet for og bli brukt i OL og VM.

Da OL ble utsatt med ett år, ble også de midlertidig reglene forlenget.

Tidligere har eksperter uttalt at de midlertidige reglene gir produsentene mye spillerom, og når OL ble utsatt fikk de lang tid på å finne nye løsninger.

Det gjør at produsentene kan teste mange nye modeller, og Dagbladets Esten O. Sæther skrev at den oransje klossen er tegnet på at den klassiske friidretten står ved et veiskille.

- Frykt

NRK-ekspert Jann Post, som også er en ivrig løper og har skrevet boka «Et steg foran», mener at dette bare føyer seg inn i den pågående diskusjonen:

- Først kom de på gata, så langdistanse, og nå vet jeg at flere frykter at skoene skal gjøre en forskjell på sprint også. Om det faktisk gjør det er vanskelig å si, for det er lite forskning på det, forklarer Post til Dagbladet.

At det er vanskelig å gi noen gode svar per dags dato handler både om at skoene er nyere, at det er færre som løper sprint med piggsko og at det er vanskelig å få en god forskning på de kortere distansene.

- Men det er klart at vi er inne i en periode hvor samtlige følger med på alt som kommer og håper at sitt merke ikke seiler akterut, det er utøverens frykt, sier Post.

EKSPERT: Jann Post. Foto: Bjørn Hytjanstorp
EKSPERT: Jann Post. Foto: Bjørn Hytjanstorp Vis mer

Friidrettssjef Erlend Slokvik tror at det var mer snakk om skoproblematikken i fjor, og at de som løper kortere distanser er mer beskyttet:

- Jeg tror effekten nok er større på lengre løp, men det blir snakket om på de kortere distansene også, sier han til Dagbladet.

Taus Warholm

Dagbladet har vært i kontakt med Karsten Warholms mor og manager Kristine Haddal. Hun opplyser at den regjerende VM-vinneren ikke vil kommentere Benjamins sko.

Warholm har gjentatte ganger vist at han har en enorm evne til å koble av og fokusere på det som gjør han selv bedre. Å bruke energi på konkurrentens sko er neppe noe som gjør treningshverdagen i Oslo bedre.

- Hvordan tror du at dette påvirker Warholm?

- Man er nok litt ekstra på vakt. Det blir sånn for alle framover. Ingen vet hva andre merker kommer med, og det er ingen som aner om det er en fordel eller ikke. Nike ville sikkert hevde at det er det, men de har ingen beviser på det, sier Post.

Han minner også om at Warholm er sponset av skomerke Puma, som fortsatt har verdensrekorden på 100 meter (Usain Bolt 9,58).

MISTET HODET: Karsten Warholm har imponert alle på løpebanen de siste årene, men han var ikke spesielt imponert over seg selv etter et løp i Stockholm i 2019. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / NRK Vis mer

Blir et rotterace

Uavhengig av skoa var Rai Benjamins løp fortsatt mektig imponerende. Spesielt med tanke på at det er halvannet år siden forrige gang han løp 400 meter hekk. Amerikaneren løp 400 meter flatt forrige sesong.

- Det viser at han er i kjempeform. Sjeldent at de beste løper sine beste løp i sesongdebuten. Hvis han har bedre ting å by på så må Warholm løpe opp mot det raskeste han har gjort for å vinne i år. Og det er jo det han har trent for, sier Post.

Warholm har ennå ikke bestemt seg for når han starter OL-sesongen. Det går en 400 meter under et Diamond League-stevne i Doha 28. mai, men med de nye karantenereglene ryker det med all sannsynlighet.

Friidrettsforbundet jobbet med å legge til rette for topputøverne i Norge i juni. Trond Mohn Games og Boysen Memorial er to muligheter.

Ellers virker Bislett Games 1. juli som en het potet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer