Astmastatistikk forbauser

Vekker oppsikt: Astmatikere knuser friske utøvere i alle idretter.
- Det finnes tre typer utøvere

Tall fra WADA viser at idrettsutøvere med astma i snitt presterer bedre enn friske utøvere. Hvordan er det egentlig mulig? Ekspertenes forklaringer er delte.

BEST I VERDEN: Marit Bjørgen har astma og er best i verden i sin idrett. Hun er på ingen måte alene om det. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
BEST I VERDEN: Marit Bjørgen har astma og er best i verden i sin idrett. Hun er på ingen måte alene om det. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Idrettsutøvere med astma gjør det jevnt over bedre enn friske konkurrenter. Det viser tall som Verdens antidopingbyrå (WADA) har utarbeidet.

Som grafen nedenfor viser er forskjellen størst i vinter-OL, hvor medaljefangsten til idrettsutøvere med astma er dobbelt så stor prosentvis som forholdstallet. I OL i Salt Lake City i 2002 er forskjellen størst: 5,2 prosent hadde astma, mens hele 15,6 av OL-medaljene ble vunnet av astmatikerne.

Med andre ord utgjør idrettsutøvere med astma en gruppe som i snitt er flere hakk bedre enn de øvrige. Også i svømming og til dels sykling kommer astmatikerne klart best ut sammenlignet med de øvrige utøverne, ifølge WADA.

Overfor Dagbladet har eksempelvis Astrid Uhrenholdt Jacobsen vært veldig klar på at det er en ulempe å ha astma, selv om man får riktig medisinering.

- De som tror det er en fordel å ha astma, kan bare se tilbake på min statistikk. Jeg skulle gjerne vært uten astma, men er født med det, har Heming-jenta tidligere uttalt til Dagbladet.

Spørsmålet er da: Hvorfor viser statistikken - over så lang tid og i så mange ulike idretter - at astmatikerne er de beste idrettsutøverne?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer