Jørgen Strand Larsen storspiller i Nederland:

Vekker oppsikt: «Hva skjer i Norge?»

Jørgen Strand Larsen (20) har imponert stort etter overgangen til nederlandske Groningen. Nå sier han at flere reagerer på talent-boomen i norsk fotball.

LEVERER: Jørgen Strand Larsen her under nødlandlagskampen mot Østerrike. Foto: NTB
LEVERER: Jørgen Strand Larsen her under nødlandlagskampen mot Østerrike. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Jørgen Strand Larsen har storspilt i Nederland denne sesongen. Etter en tøff start, har han på 14 opptredener scoret seks mål og levert fem assist for sin nye klubb. Det gjør at han for alvor har meldt seg inn i landslagsdiskusjonen til de kommende VM-kvalik-kampene i mars.

- Det har vært en positiv periode nå. De første ukene var tøffe og overgangen var litt bråere enn jeg trodde. Jeg klarte å håndtere nivået i 45 minutter, men ikke i fulle 90. Det gikk mye fortere. Jeg tror det har handlet om å bli vant til ligaen, og det har hatt mye å si at du har en trener som gir deg sjansen. Det gir selvtillit, sier Strand Larsen til Dagbladet om den første halvsesongen sin i Groningen etter overgangen fra Sarpsborg 08.

Erling Braut Haaland, Alexander Sørloth og Joshua King er har vært selvskrevne spissvalg de siste samlingene, men nå ønsker en høyreist haldenser å vise at han også er lysten på en landslagsplass i framtida.

BOM: Juventus-spiss Alvaro Morata gjør ikke dette igjen. Video: Henrik Ljosland / Rødt Kort Vis mer

Vil ta opp kampen

Strand Larsen fikk i november muligheten fra start for det mye omtalte nødlandslaget i Nations League-kampen mot Østerrike. I oppgjøret imponerte Strand Larsen stort, og flere mente at den tidligere Sarpsborg 08-spilleren burde være en del av kommende landslagstropp.

- Det var både meget spesielt og kult å spille den kampen. Man fikk et inntrykk at det kanskje ikke var så langt opp som man trodde. Gjør jeg det bra her i Groningen så åpner det seg muligheter for en ny samling. Jeg håper å ta steget opp for å være en del av landslaget, sier han og legger til at det er tøff konkurranse om plassene.

- Det er tre gode spisser som er der nå. To av de scoret mot hverandre i helga, og han tredje har levert i England over en lang periode.

Alexander Sørloth har slitt med både spilletid og målpoeng etter overgangen til RB Leipzig. Strand Larsen tror scoringen mot Borrusia Dortmund i helga vil gjøre at ting løsner for Sørloth.

- Jeg tror det er litt sånn for alle spisser, med unntak av Erling. Du ser hva han har prestert tidligere i Tyrkia. Det var viktig at han fikk den scoringen nå. Jeg tror han er ganske safe på landslaget, mener Strand Larsen og påpeker:

- Man sitter ikke å håper på at landslagsspillere gjør det dårlig for at du skal få plass.

Tro på Solbakken-prosjekt

- Det er utrolig kult og spennende. Det var kanskje bra for Norge å få inn et friskt pust. Med ny trener dukker det opp nye muligheter, sier Strand Larsen om ansettelsen av Ståle Solbakken.

Groningen-spilleren sier han enda ikke har fått muligheten til å snakke med Solbakken, men påpeker at han har et godt inntrykk av Norges nye landslagssjef. Strand Larsen sier at han kjenner sønnen og Stabæk-spiller Markus Solbakken godt, og håper at det er likhetstrekk mellom far og sønn.

- Han er en klassefyr, så jeg regner med at faren er det samme, sier spissen.

Talent-boom

Larsen er én av mange norske utenlandsproffer som leverer bra om dagen. Det blomstrer av norske talenter rundt om i Europa. I tillegg til Haaland, Ødegaard, Berge, har flere unge norske talenter fått muligheten i europeiske toppligaer denne sesongen. Blant dem finner vi Noah Holm (19) - Vitória SC, Kristian Malt Arnstad (17) - Anderlecht, og Kristoffer Askildsen (19) - Sampdoria.

Etter kampen mot Utrecht i helga, forteller Strand Larsen at han fikk flere spørsmål om hva norsk fotball har gjort de siste åra for å få opp så mange gode spillere.

- Jeg fikk spørsmålet «Hva er det som skjer i Norge?», forteller han og har sin teori på suksessen.

- Jeg tror det handler om at vi har et godt team på de yngre landslagene. Vi setter høye krav fra tidlig av.

Strand Larsen er en av flere som har valgt spill og utvikling i Eliteserien før et proffeventyr i utlandet. Nå anbefaler han flere å gjøre det samme.

- Jeg synes Eliteserien har blitt bedre de siste åra. Jeg tror det å prestere i Eliteserien er en større ting nå enn det det var før. Det kan være trangere å nå gjennom nåløye på et U18 lag i et større akademi, enn det det er i hjemlig liga. Er du god nok, får du spille i Eliteserien, sier han.

20-åringen var på lån fra Sarpsborg til U19-laget til AC Milan i 2017-2018-sesongen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer