STORKAMP: Ole Gunnar Solskjær og Molde ankom St. Petersburg i går. Europa League-kampen mot Zenit kan bli et minne for livet. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån
STORKAMP: Ole Gunnar Solskjær og Molde ankom St. Petersburg i går. Europa League-kampen mot Zenit kan bli et minne for livet. Foto: Fredrik Varfjell / BildbyrånVis mer

Molde i millionkamp mot Zenit St. Petersburg

Vekker oppsikt i Russland

Ole Gunnar Solskjær og Molde spiller mot Zenit St. Petersburg i kveld. Solskjærs tilstedeværelse vekker oppsikt i Russland. Men Zenit-ekspert Ivan Zhidkov mener hjemmelaget er favoritt.

Zhidkov er redaktør i den russiske sportsavisa Sportsdaily. Han har base i St. Petersburg, og tipper det kommer over 50 000 tilskuere på kampen som starter klokka 18.00.

Krestovsky stadion er et mektig skue. Prislappen er ni milliarder kroner, kapasiteten 68 000 tilskuere.

For Zenit og Molde handler det om en billett til gruppespillet i Europa League. Returkampen går i Molde neste torsdag.

Et gruppespill gir 30 millioner kroner på konto. Deretter belønnes hver seier med 5,5 millioner og uavgjort med 1,8 millioner.

FANATISKE: Supporterne til Zenit St. Petersburg er en lidenskapelig gjeng. Ikke alt de synger egner seg på trykk. Foto: NTB scanpix
FANATISKE: Supporterne til Zenit St. Petersburg er en lidenskapelig gjeng. Ikke alt de synger egner seg på trykk. Foto: NTB scanpix Vis mer

Zenit hadde seks spillere i VM for Russland, deriblant spissen Artjom Dziuba.

- Hvordan ser du på kampen?

- Jeg synes Zenit er blitt bedre og bedre for hver kamp denne sesongen. De er i stand til å vinne hjemme. Men hvis det ikke blir 2-0 eller 3-0, kan det bli ekstremt tøft i Molde, sier Zhidkov.

Lokalavisa Romsdals Budstikke melder at det har vært sirkus rundt Solskjær i St. Petersburg det siste døgnet.

Avisa skriver:

- Utenfor luksushotellet i sentrum venter United-supportere for å møte Solskjær. Zenits egen sjåfør er nesegrus av beundring. Tolken og de ansatte i klubben vil ta bilde med den berømte gjesten. Og blant de 25 pressefolkene på Krestovsky stadion onsdag kveld var interessen rundt Solskjær voldsom.

Men først og fremst holder de russiske aktørene med Zenit, som har vunnet fem seriemesterskap og topper den russiske serien etter fire runder.

Laget består av hardkokte supportere. Ifølge Dagbladets russisktalende utenrikskommentator, Morten Strand, lyder en av kampsangene slik: «Den som heier på Zenit, har alltid ståpikk.»

Zenit trenes av den tidligere russiske landslagsspilleren Sergei Semak (42). Han erstattet italieneren Roberto Mancini i mai.

REDAKTØR: Ivan Zhidkov.
REDAKTØR: Ivan Zhidkov. Vis mer

- Zenit har ikke spesielt raske spillere. Det fører til trøbbel av og til. Hvis Zenit undervurderer Molde – hvilket ikke er usannsynlig – er det stor sjanse for at laget mislykkes. Jeg ser på kampen som 60/40 i Zenits favør, sier Zhidkov.

- Hva vet du om Molde?

- Molde er dyktig til å presse høyt. De kan være litt naive i forsvarsspillet når de ikke stopper motstanderen fra midtstreken eller høyere opp. Molde har en veldig erfaren midtstopper i Vegard Forren. Han er vanskelig å slå i lufta.

- Og trener Ole Gunnar Solskjær?

- Alle russere husker Solskjær og vinnermålet i Champions League-finalen i 1999 (Manchester United slo Bayern München 2-1). Det virker som om han er blitt en dyktig trener, og at han er dedikert til lokalmiljøet.

Tapte 0-4

- Molde har møtt russiske lag tidligere. Noen kamper du husker spesielt?

- Jeg husker da CSKA Moskva slo Molde 2-0 i 1999, men tapte den omvendte kampen 0-4. Det var sjokkerende fordi CSKA hadde spilt ti kamper uten å avgi poeng. Det var første gang en russisk trener spilte soneforsvar. Den gang spilte våre klubber med mann-til-mann-markering. Det forklarer det store tapet.

MASSIVT: Krestovsky stadion er et mektig skue. Kapasiteten er 68 000 tilskuere. Foto: Tore Ulrik Bratland
MASSIVT: Krestovsky stadion er et mektig skue. Kapasiteten er 68 000 tilskuere. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Molde gikk videre til gruppespillet i Champions League samme år. Der møtte de Real Madrid, Porto og Olympiakos og ble sist i gruppa.

- Hvor sterk er årets utgave av Zenit St. Petersburg sammenliknet med tidligere?

- Vanskelig å si. Men jeg synes holdningen til spillerne er bedre. Under Roberto Mancini virket mange slitne. Den italienske treneren var umotivert. Det smittet over på spillerne.

Sportsredaktøren fortsetter:

- Trener Sergei Semak overtok en stall på 30 spillere etter de to foregående trenerne, Mircea Lucescu og Mancini. Han måtte prøve å finne en førsteellever, men hadde bare én kamp på seg. Det var mot østerrikske amatører. Det er også sånn at formen til spillerne varierer veldig. Han har ikke hatt nok tid til å få spillerne i samme form. Laget har ikke gode nok backer. Treneren er blitt lovet dette av styret, men det har ikke skjedd noe.

60 millioner

Russisk fotball er kjent for å bade i penger. Redaktøren anslår årslønna til Zenit-spillerne til å variere fra åtte til 60 millioner kroner.

- Hvor interessant er denne kampen for folk i St. Petersburg?

- Jeg tipper det kommer over 50 000 tilskuere. Den forrige kampen mot Dinamo Minsk ble spilt for tomme tribuner (på grunn av rasismedom mot fansen). Folk gleder seg til å gå på kamp igjen, spesielt etter 8-1-seieren over Minsk. I tillegg er den nye stadion mer populær enn noen gang etter VM.

Putins favoritt

- Det sies at Zenit er favorittlaget til president Vladimir Putin. Har du sett ham på kamp?

- Ja, det er favorittlaget hans. Han er født i St. Petersburg. Men Putin er ikke en veldig stor fotballfan, han foretrekker ishockey. Jeg tror jeg aldri har sett ham på Zenit-kamp. Han er heller ikke på hockeykampene til SKA St. Petersburg. Han er en veldig travel mann.

KUNSTVERK: Krestovsky stadion kostet ni milliarder kroner. Fra utsida kan stadion minne om et romskip. Foto: NTB scanpix
KUNSTVERK: Krestovsky stadion kostet ni milliarder kroner. Fra utsida kan stadion minne om et romskip. Foto: NTB scanpix Vis mer

Solskjær og spillerne ankom den russiske storbyen med charterfly i går. Laget har ikke med seg så mange fans. At Molde skulle møte Zenit ble klart sist torsdag. Å skaffe russisk visum tar vanligvis sju til ti dager.

- Synd, sier Solskjær til Dagbladet.

- De får heller møte opp når vi spiller hjemme. Vi skal sørge for at vi henger med etter den første kampen.

PS: Ingen norske TV-kanaler viser kampen, men du kan se den på nettsida til Romsdals Budstikke.