Johannes Høsflot Klæbo

Vekker oppsikt i Russland

Russerne ble tatt på senga av nye Johannes Høsflot Klæbo. Nå slår russiske medier alarm om hva som venter deres skihelter i OL.

SJOKKERENDE STERK: Johannes Høsflot Klæbo var helt overlegen på 15km klassisk på den nest siste etappen i Tour de Ski. Framgangen hans på distanserenn overrasker Denis Spitsov og de andre russiske konkurrentene. FOTO: Terje Pedersen / NTB
SJOKKERENDE STERK: Johannes Høsflot Klæbo var helt overlegen på 15km klassisk på den nest siste etappen i Tour de Ski. Framgangen hans på distanserenn overrasker Denis Spitsov og de andre russiske konkurrentene. FOTO: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ETTER sist vinter-OL måtte den norske treneren Eirik Myhr Nossum studere konkurrentenes teknikk i timevis for å sjekke hva som hadde skjedd i klassisk langrenn. Så totalt overlegne var Iivo Niskanen og Aleksandr Bolsjunov på den avsluttende klassiske 5-mila der.

Siden har denne sterke og teknisk elegante duoen dominert stilarten. Spesielt på 15km.

Dette er egentlig en distanse som det norske langrennslaget nesten har regnet med å tape i OL.

Så overlegen har denne finsk/russiske tetduoen vært de siste sesongene.

BARE for ei uke siden fikk vi en ny leksjon i starten på Tour de Ski da Niskanen var suveren, og hadde en russisk superstjerne i sånn passe form nærmest seg på resultatlista. Da var Johannes Høsflot Klæbo over halvminuttet bak.

Den gang kritiserte Bolsjunov Tour de Ski-programmet med to sprintrenn fordi det gir de raskeste i feltet som Klæbo, en fordel i konkurranse med distanseløperne:

- Vi trenger flere distanserenn for å få en virkelig sjanse til å ta igjen forspranget til sprintspesialistene. For alle som ikke går videre fra prologene taper automatisk ett minutt. Det er for mye, sa han til russiske Mach TV.

Så forandret gårsdagens 15 km i Tour de Ski det meste. For første gang smadret hurtige Johannes Høsflot Klæbo et så sterkt distansefelt underveis, og forbløffet et helt russisk lag som halset bak.

Denne irriterende raske nordmannen var jo blitt like overlegen på ski også utenfor sprintløypene.

Det vekker oppsikt i Russland.

FOR i går skjedde det ingen ventet:

- Jeg trodde ærlig talt ikke at Klæbo skulle stikke. Jeg tenkte at det var Niskanen som måtte dra og at Klæbo bare ville legge seg bak ham for å hoppe fram på slutten som han alltid gjør, forklarte Aleksej Tsjervotkin overraskelsen til det russiske nettstedet Ria Novosti.

Men i stedet gikk Johannes bare ifra alle konkurrentene også opp bakkene, og avgjorde Tour de Ski sammenlagt før konkurransen avsluttes opp den omdiskuterte Monsterbakken i dag:

  • Plutselig har Norge en realistisk vinnerkandidat på denne distansen også i OL.

Og det er en 26-åring som for lengst har revolusjonert sporten, og stadig tar nye steg som skiløper.

GÅRDAGENS seier var kanskje hans viktigste noensinne. Johannes har gjort det glimrende i denne tøffe rundløypa før; den har fartsforandringer som passer hans måte å leke på. Men aldri har han lekt oppover de bratte åssidene i vakre Val di Fiemme som denne gangen.

Det synet skremte de ledende russiske sportsskribentene:

- Sjakkmatt for alle, hilsen han som leder verdenscupen, skriver kommentatoren til Sportbox.ru, og legger til:

- Nordmannen gjorde noe fenomenalt. Alt snakket om at han bare henger, stopper etter dette rennet.

I Russland ble det også bråstopp for diskusjonen om en Tour de Ski som det internasjonale Skiforbundet (FIS) hadde spesialtilpasset for Klæbo:

- Du kan snakke så mye du vil om at formatet til Tour de Ski kler Klæbo. men Johannes er virkelig god. I går spurtet han fra alle fire kilometer før mål. Dette er sjeldent for nordmannen, skriver kommentatoren i Sport-Express.ru, og konkluderer:

- Dette er mer enn alarmerende en måned før OL.

FOR da Niskanen ristet av seg feltet på vei opp til passeringen med bonussekunder i sammendraget i Tour de Ski, var Klæbo den eneste som fulgte finnen. Selvsagt vant Johannes spurten. Men det var ikke like opplagt at han skulle fortsette jobben sammen med Niskanen for å holde avstanden bakover:

- For første gang følte jeg at jeg også måtte gjøre litt av jobben, og ikke bare henge på, sa han lakonisk til sin gamle Viasat-kompis Niklas Dyrhaug etterpå.

Og da skjønte Johannes muligens også for første gang hvor sterk han egentlig er blitt som distanseløper.

Iivo Niskanen som i vinter har vunnet alt på 15km klassisk, bare forsvant i kjøret som fulgte.

SOM det meste i langrenn er slike følelser også en modning. Johannes trakk framgangen tilbake til den dramatiske 5-mila i sist VM og det gullet han egentlig vant. Men måtte gi fra seg:

- Den 5-mila var et stort steg, forklarte han.

Akkurat slik det så ut som i det mest overlegne distanserennet Klæbo noen gang har gått med over 20 sekunder ned til Niskanen på andreplass.

OVERLEGEN: Johannes Høsflot Klæbo var overlegen på sprinten i Davos. Manøveren i siste sving ble en snakkis etter løpet. Video: Bilder fra TV 2 og TV 2 Play Vis mer

I MÅLOMRÅDET etterpå gikk nordmannen rundt og tok imot utslitte lagkamerater. Da var han høy av glede over framgangen, men lettet aldri. Til det er Johannes alt for systematisk som skiløper.

For selvsagt er det forskjell på en klassisk fellesstart på et hardt underlag med et klisterføre der Norge som regel har glitrende ski, og slitet som nok venter på kald og trå snø i fjellene utenfor den kinesiske provinsbyen Zhangjiakou tett ved ørkenen mot Mongolia:

- Han er ung og restituerer raskere enn en gammel mann. Vi får håpe på det blir så trått at det passer en diesel-løper, kommenterte Niskanen spøkefullt til Viasat.

Det blir fort alvor. Ny suksess i OL krever ett steg til. Der må Johannes holde tempoet alene på en individuell start og utlikne både den høye åpningsfarten til Ivo Niskanen og trøkket til Aleksandr Bolsjunov i bedre form. Og det altså sannsynligvis på et trått føre i sprengkulde som tradisjonelt i sporten omtales som «russerføre».

Men nå vet Klæbo at han har skaffet seg fysisk kapasitet til å klare det.

Det endrer hele OL-spillet på denne distansen.

HVEM som blir Klæbos lagkamerater på 15km i OL forblir uvisst. Det var en strek i regninga for lagledelsen at Emil Iversen ikke fikk en følelsesmessig opptur før han forleden avbrøt Touren.

Foruten Johannes er det er Iversen som i utgangspunktet er den fremste norske medaljekandidaten på denne distansen. Og uttaket skjer uansett med tanke på nettopp medaljehåp.

I så måte imponerte Erik Valnes igjen med hvordan han tok seg sammen underveis og fikk en flott 7. plass. Det sikret nok muligheten til OL-start på 15km om Emil Iversen ikke finner ut av hvorfor resultatene ennå ikke rimer med forventningene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer