Martin Ødegaard

Vekker oppsikt i Spania

Martin Ødegaard (23) har rukket å bli en av Arsenals viktigste spillere denne sesongen. Det har man lagt merke til i nasjonen Ødegaard spilte i før overgangen til Premier League.

STJERNESPILLER: Martin Ødegaard har fått masse ansvar, og leverer på løpende bånd i Arsenal. Foto: Reuters/Jason Cairnduff
STJERNESPILLER: Martin Ødegaard har fått masse ansvar, og leverer på løpende bånd i Arsenal. Foto: Reuters/Jason Cairnduff Vis mer
Publisert

Den siste måneden har Martin Ødegaard tatt Premier League med storm. Arsenal står med fire seire på seks ligakamper i desember, og mye av det er takket være nordmannen.

Tre mål og tre målgivende pasninger har det blitt for drammenseren, som i stor grad har blitt en av de viktigste brikkene i Mikel Artetas system.

Etter 19 kamper spilt ligger nemlig Arsenal på fjerdeplass i Premier League, med en luke ned på fire poeng til West Ham på femteplass.

Fredag ble Martin Ødegaard klar for Arsenal, i en permanent overgang fra Real Madrid. Vis mer

Ødegaard 2.0

«Det finnes et liv etter Madrid», skriver Marca i sin lengre rapport om hvordan «Martin Ødegaard 2.0» har utviklet seg etter tiden i Real Madrid.

De påpeker at Arteta har maktet å finne de perfekte rollene til Ødegaard uansett formasjon, og at det er nordmannen som har fått ansvar for å bygge opp det imponerende angrepsspillet til Arsenal.

Denne sesongen har Ødegaard totalt fire scoringer og fire målgivende for Arsenal på 19 kamper, mens han fikk totalt 11 kamper og ingen scoringer for Real Madrid forrige sesong.

Marca hevder at det er i stor grad fordi Ødegaard ser ut til å ha tilliten i Arsenal, mens han manglet den under trener Zinedine Zidane i Real Madrid.

Avisa hevder Real Madrid har en opsjon på å hente Ødegaard tilbake til Spania, men at alt tyder på at nordmannen har funnet sin plass i London.

NO, SEÑOR: Over halvparten av de over 40 000 som har stemt, mener at Ødegaard ikke ville fått en plass i dagens Real Madrid. Foto: Faksimile/Marca.com.
NO, SEÑOR: Over halvparten av de over 40 000 som har stemt, mener at Ødegaard ikke ville fått en plass i dagens Real Madrid. Foto: Faksimile/Marca.com. Vis mer

Videre stilles spørsmålet «hadde denne Ødegaard fått en plass i Real Madrid?», der leseren kan stemme. Real Madrid leder LaLiga soleklart, og er videre i Champions League.

Dermed er det kanskje ikke så overraskende at over halvparten har stemt at «det var godt å få solgt ham».

Smadrer profilene

Tallenes tale for Ødegaard er uansett mektig imponerende. Foruten tallene for mål og målgivende har de siste kampene fått fram det beste i nordmannen, ifølge det anerkjente nettstedet WyScout, som ofte brukes av de største fotballklubbene i verden.

Under «keypass per 90», eller «nøkkelpasninger per 90 minutter» er det Ødegaard som leder an for spillere som har vært på banen de siste fem kampene.

Ødegaard står med 1.61 nøkkelpasninger. Den nærmeste på lista er Tottenham-backen Sergio Reguilón, som har 1.34. Til sammenlikning har Trent Alexander-Arnold i Liverpool 1.29, mens Bernardo Silva i Manchester City står med 1.24.

LITE TILLIT: Det ville seg ikke for Ødegaard i Real Madrid. Foto: Jose Breton/NurPhoto/Shutterstock
LITE TILLIT: Det ville seg ikke for Ødegaard i Real Madrid. Foto: Jose Breton/NurPhoto/Shutterstock Vis mer

Dette reflekteres også i sjanser skapt de siste fem kampene. Under kategorien «Expected assists», eller «forventede målgivende» så står Ødegaard oppført med et gjennomsnitt på 2.05 over de siste fem kampene.

Det er bare Jarrod Bowen i West Ham som har flere, av spillere som har vært på banen de siste fem kampene. Han står med 2.06. Likevel har han over 40 minutter mer fotball enn Ødegaard, som gjør at drammenseren har en bedre «Expected assists per 90 minutes».

Dette er en statistikk som ser på hvordan spillerne presterer over en 90 minutters periode (en ordinær fotballkamp). På den måten finner man spillernes gjennomsnitt over et normalt kampløp, istedenfor kun basert over tiden de har spilt.

Der er det uansett slik at Ødegaard har 0.61 mot Bowens 0.55. Den neste på lista over spillere med kamper spilt er Trent Alexander-Arnold som har 1.93 på forventede målgivende, og 0.18 på forventede målgivende over 90 minutter.

Dermed er det verdt å hevde at Ødegaard vil ha en god sak når månedens spiller for desember 2021 i Premier League skal kåres. Men det er ikke bare denne sesongen Ødegaard har vist seg gjeldende.

KREATIVE: Jack Grealish og Martin Ødegaard scorer begge høyt på lista over sjanser skapt i Premier League. Foto: AP Photo/Rui Vieira.
KREATIVE: Jack Grealish og Martin Ødegaard scorer begge høyt på lista over sjanser skapt i Premier League. Foto: AP Photo/Rui Vieira. Vis mer

Ifølge nettstedet The Athletic er nordmannen også den spilleren som skaper flest sjanser av de som har spilt over 900 minutter. Ødegaard ligger i snitt på 1.9 sjanser skapt fra åpent spill per 90 minutter.

Det er bare City-duoen Raheem Sterling og Jack Grealish, samt United-profil Bruno Fernandes som ligger foran Ødegaard hva angår å skape sjanser.

Dermed har nok Marca rett i å hevde at Martin Ødegaard har funnet sin plass etter overgangen fra Santiago Bernabéu.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer