Johannes Thingnes Bø doping

Vekker oppsikt i utlandet

Johannes Thingnes Bø lover ikke å feige ut lenger. Det blir godt tatt imot internasjonalt.

HETSET: Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø stod ikke høyt i kurs hos den russiske fansen etter at de langet ut mot den russiske gullvinneren på sprinten i VM sist vinter. Men dengang var det bare storebror Tarjei som egentlig var modig. VIDEO: Kristoffer Løkås/Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FORLEDEN var den norske skiskytterstjernen Johannes Thingnes Bø oppslag på «Inside the Games». Dette internasjonale nettstedet er som regel de første til å fange opp hvilke nyheter som kommer til å prege den globale idretten framover. Og nå fant de en nyhet i Dagbladet som kommer til å endre den dopingherjete skiskytingen:

  • Den beste løperen varslet et oppgjør med all svindelen.

- Det handler om å prøve å ta de vanskelige spørsmålene av og til, og ikke sno seg unna; selv om det er det som er mest effektivt for sine egne resultater og forberedelser, sa Johannes til oss i den saken, like ærlig som han alltid har vært om det meste.

Bortsett fra det vonde som i tiår har plaget hans egen sport. Der har vår beste mann holdt seg unna, og latt de andre stjernene ta smellen.

Mens Martin Fourcade og Gabriela Koukalová modig tok oppgjør med jukset, prioriterte Johannes Thingnes Bø sin egen sportslige utvikling.

Det skjer ikke lenger.

SEINEST sist vinter da dramatikken rundt den tidligere dopingutestengte russiske stjernen Aleksandr Loginov skaket verdensmesterskapet i Anterselva, var det storebror Tarjei som måtte forklare konsekvensen av sportens unnfallenhet:

- Han fortjener ikke å være her. Han er tatt for EPO; det er det verste du kan gjøre, sa Tarjei Bø om Loginov etter at russeren overraskende spurtet inn til VM-gull:

- Når du er EPO-tatt og tar VM-gull har du lagt deg selv på hoggestabben. Da har du en historikk som fortjener å bli rippet opp i, når du skal stå der og skinner. Det går ut over uskyldige utøvere. Ikke bare meg, men mange andre, forklarte storebror.

Lillebror Johannes nøyde seg med å sette et spørsmålstegn ved Loginovs form:

- Med det svake langrennet han har vist tidligere i år, er det litt rart. Men vi må vel bare gratulere, sa han etter å ha blitt distansert i sporet mot slutten av dette individuelle åpningsrennet i Anterselva midt i februar.

Sånn sier han ikke lenger.

FOR denne langvarige feigheten har plaget Johannes. Den rimer ikke med de verdiene gutten fra Stryn er oppvokst med. Underveis har han snakket åpent også om det:

- Vi trenger noen høye røster der ute, alle kan ikke gå og gjemme seg, sånn som meg, sa han til Dagbladet mens debatten for noen år siden raste om sporten skulle dra til verdenscuprenn i dopingparadiset Russland:

- Jeg har ikke satt meg nok inn i det, og kan ikke nok om det. Det høres sikkert dumt ut, for det er viktig for sporten vår. Det er noen som er interessert i å bruke tid og energi på det, og det har dessverre ikke jeg vært hittil, forklarte han.

Nå synes han sin egen forklaringen ikke holder lenger, og melder seg i stedet til det godes tjeneste. Det vekker oppsikt i utlandet:

- Den olympiske gullmedaljevinneren Johannes Thingnes Bø fra Norge har lovet å ta et oppgjør med dopingen, skriver Inside The Games, og setter dette løftet inn i den store sammenhengen.

DET er dessverre helt nødvendig. Sporten står ved en grense. Denne uka kom det tilsynelatende et nytt tilbakeslag i Idrettens Voldgiftsdomstol CAS der to av tre russiske skiskyttere fra skandalen i Sotsji-OL ble frikjent for doping. Bare stjernen Olga Zaytseva ble fortsatt holdt skyldig, selv om også hun fikk opphevet livstidsdommen.

Domspremissene er ennå ikke kjent, men sannsynligvis dreier dette seg om de individuelle beviskravene fra OL-laboratoriet i Sotsji. Der har CAS tidligere satt et juridisk skille mellom russernes tukling med prøveglassene og saltinnholdet i de enkelte prøvene:

  • De russiske utøvere har gått fri hvis de bare har hatt prøveglass som er blitt ulovlig åpnet, men er blitt dømt om saltinnholdet i prøvene er umenneskelig høyt.

Det var derfor langrennshelter Aleksandr Legkov overraskende fikk beholde 5-mils gullet sitt, mens navnebroren Aleksandr Zubkov; den russiske helten fra akebakken, mistet sitt etter å ha blitt klistret til en urinprøve der saltinnholdet ikke stemte med urinen fra et levende menneske.

Sånt kan være juridisk mulig å forsvare for de få som setter seg inn i dommene, men vanskelig å kommunisere til det store idrettspublikummet.

Derfor er det ingen tvil om at frifinnelsen vil bli brukt i russisk propaganda selv om den russiske statssvindel under OL 2014 fortsatt står som sannhet.

MIDT i en slik usikkerhet trenger skiskytingen tydelige stemmer. Russland er ennå ikke tatt inn igjen som vanlig medlem i det internasjonale forbundet (IBU). Seinest for noen uker siden ble landet igjen nektet adgang til kongressen som kommer neste måned. Russerne har ennå ikke oppfylt de strenge kravene IBU stiller etter Sotsji-svindelen.

Akkurat som den internasjonale friidretten kommer presset på en normalisering til å bli stort. Det er da jo også et naturlig mål å få med Russland.

Bare de selv innser at de må stoppe med alt det felles jukset.

MEN nå går utviklingen der feil vei. I går ble enda flere russiske skiskyttere utestengt for doping. For veteranen Jekaterina Glazyrina skjedde det for andre gang. Hun hadde kommet tilbake fra soning etter Sotsji-OL og gjort det bra sist vinter, men kunne øyensynlig ikke holde seg unna dopet.

For jukset fortsetter i russisk idrett. Nylig sparket russiske idrettsmyndigheter Jurij Ganus; den svært selvkritiske sjefen for det russiske antidopingarbeidet, og viste at det ikke finnes noen som helst uavhengig dopingtesting i Russland.

Da er det avgjørende at sportens fremste stjerne er klar på at utøverne ikke godtar ledere som på nytt gir etter for russiske krav.

DET var slik Martin Fourcade og Gabriela Koulakova gjennom sitt mot, vokste til å bli sportens aller største navn.

Nå har Johannes Thingnes Bø samme mulighet.

Og en hel sportsverden har hørt at han har lovet å bruke den.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer